Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα και με παλλαϊκή συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις απότισης φόρου τιμής στον Οπλαρχηγό του Πόντου Βασίλειο Ανθόπουλο

Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά: «Μέσα από τη βιογραφία του οραματιστή Πόντιου Οπλαρχηγού Βασίλειου Ανθόπουλου, μαθαίνουμε τι σημαίνει να αγωνίζεσαι για υψηλά ιδανικά, για την πατρίδα σου και για τα παιδιά σου»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χθες (24/9) οι εκδηλώσεις απότισης ελάχιστου φόρου τιμής στον θρυλικό Αρχικαπετάνιο των Αντάρτικων Δυνάμεων του Πόντου Βασίλειο Ανθόπουλο (1888-1922). Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και το Δήμο Σκύδρας, με τη συμμετοχή Ποντιακών και Προσφυγικών Συλλόγων.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με την τέλεση θείας λειτουργίας και επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του Βασίλειου Ανθόπουλου και των θυμάτων των Γενοκτονιών των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφανιών στο άγαλμα του Οπλαρχηγού, στο Πάρκο Λαϊκής Αγοράς της Σκύδρας. Οι παραβρισκόμενοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο, υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου Σκύδρας.


Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σκύδρας, σε μία κατάμεστη αίθουσα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απεύθυναν χαιρετισμό η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά και η Δήμαρχος Σκύδρας κ. Αικατερίνη Ιγνατιάδου, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας κ. Γιώργος Παναγιωτίδης. Η κα. Αηδονά έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης, χαρακτηρίζοντας τον Βασίλειο Ανθόπουλο οραματιστή Οπλαρχηγό του Πόντου και τονίζοντας ότι «με τον ηρωικό και ανιδιοτελή αγώνα του, άφησε μία σπουδαία παρακαταθήκη, για τη διαχρονική αξία που έχει οι άνθρωποι να μάχονται για την ελευθερία κι άλλα υψηλά ιδανικά».  Η κα. Ιγνατιάδου τόνισε ότι η Σκύδρα αποτελεί τόπο υποδοχής πολλών χιλιάδων προσφύγων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και τη Θράκη και, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τις θυσίες των προγόνων μας και, μέσα από τη διαφύλαξη και διατήρηση της ιστορικής μας κληρονομιάς και αξιών, δημιουργούμε τις συνθήκες για μία καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία στο μέλλον.


Ο εγγονός του Οπλαρχηγού, Γιάννης Κυριακίδης, μιλώντας εκ μέρους όλων των απογόνων που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Αν. Αντιπεριφερειάρχη κυρία Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά για την πρωτοβουλία να κάνει πράξη το σχεδιασμό μιας εκδήλωσης προς τιμήν του Βασιλείου Ανθόπουλου. Ο κ. Κυριακίδης ευχαρίστησε, επίσης, τους συνδιοργανωτές και όλους όσους έχουν ασχοληθεί διαχρονικά για την ανάδειξη της ιστορίας του. Επίσης, τόνισε ότι οι αγώνες και η θυσία του γενναίου Οπλαρχηγού «ανήκουν» σε όλους τους Έλληνες.


Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον συγγραφέα-εκδότη Σάββα Καλεντερίδη ο οποίος χαρακτήρισε τον Βασίλειο Ανθόπουλο έναν «ιδιοφυή και διορατικό πολέμαρχο του Πόντου». Αναφέρθηκε εκτενώς στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην οργάνωση και υλοποίηση σημαντικών επιχειρήσεων του αντάρτικου στον Πόντο, τονίζοντας ότι υπήρξε ένας στρατιωτικός ηγέτης με «γεωπολιτική σκέψη». Ο κ. Καλεντερίδης αναφέρθηκε και στα σύγχρονα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή, με επίκαιρο γεγονός το δημοψήφισμα στο Βόρειο Ιράκ για ένα αυτόνομο Κουρδιστάν, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι, μέσα από κατάλληλους χειρισμούς, μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση η οποία θα εξασφαλίσει την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή και στις γείτονες χώρες, ανοίγοντας τον δρόμο και για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.


Ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα με την επιμέλεια του Συλλόγου Ποντίων Ριζού και της Προέδρου κας Έφης Παπαδοπούλου.  Η Ροζαλία Γαβριηλίδου απήγγειλε ποίημα του Κωνσταντίνου Ανδρεάδη από το Λιποχώρι για τον Βασίλειο Ανθόπουλο, η Άννα Γαλανοπούλου απόσπασμα από το ποίημα «Πάρθεν η Ρωμανία», ενώ η τρισέγγονη του Βασίλειου Ανθόπουλου τραγούδησε παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά τραγούδια από την χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» και χοράρχη τον Αβεσαλώμ Κυζιρίδη. 



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές κκ. Γιώργος Καρασμάνης και Θεοδώρα Τζάκρη, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά, η Δήμαρχος Σκύδρας κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Λάκης Βασιλειάδης, Πέτρος Ζέρζης, Μαρία Καράμπελα, Μαρία Τσαντάκη-Ζωγράφου και Γιάννης Ανδρίτσος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θεόφιλος Τεληγιαννίδης ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, οι Αντιδήμαρχοι Σκύδρας Μάγδα Παπαδοπούλου και Μιχάλης Μέγας, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σκύδρας, ο πρώην βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Υποδιοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Δημήτριος Καραμούζας, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έδεσσας κ. Παναγιώτης Φωστηρόπουλος, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο επιχειρηματίας κ. Χαράλαμπος Κοτζαβασίλογλου ο οποίος χρηματοδότησε μέρος της κατασκευής του αγάλματος του Βασίλειου Ανθόπουλου, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ. Δημήτριος Ευαγγελίδης, εκπρόσωποι ποντιακών, προσφυγικών και άλλων συλλόγων και σωματείων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, κ.ά. 
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]