Διατροφή χωρίς γλουτένη: Πώς επηρεάζει την καρδιά

Εκτιμάται ότι περίπου το 1% του πληθυσμού πάσχει από διαπιστωμένη δυσανεξία στη γλουτένη, πάθηση γνωστή ως κοιλιοκάκη, ωστόσο η τεράστια δημοτικότητα των προϊόντων χωρίς γλουτένη δεν αντανακλά τον αριθμό των ανθρώπων που πρέπει πραγματικά να την αποφεύγουν.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους πέντε Αμερικανούς (ποσοστό 20% του πληθυσμού) έχει βγάλει από τη διατροφή του τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι. Τι συνεπάγεται λοιπόν αυτή η διατροφική τάση για τη γενική υγεία;
Μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ εξέτασε τον ρόλο της γλουτένης στην υγεία της καρδιάς και συγκεκριμένα στις πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Βασιζόμενοι σε ισχυρισμούς ότι η γλουτένη ενδεχομένως συμβάλλει στην εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, οι ερευνητές μελέτησαν εάν η αποχή από την κατανάλωση της πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τη συγκεκριμένη πάθηση.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι πως τα άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη και καταναλώνουν γλουτένη δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και επίσης σε σχετικό δελτίο τύπου επισημαίνουν ότι «δεν πρέπει να προτείνεται η προώθηση της διατροφής χωρίς γλουτένη με σκοπό την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου σε άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη και δεν εκδηλώνουν συμπτώματα [λόγω της κατανάλωσης γλουτένης]».
Η αποχή από την κατανάλωση γλουτένης συχνά στηρίζεται στην πεποίθηση ότι η πρωτεΐνη έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία (π.χ. μεγαλύτερος κίνδυνος παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου, κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών), ωστόσο τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές, από δείγμα περίπου 110.000 αντρών και γυναικών χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας και για διάστημα περίπου 25 ετών, φαίνεται να καταρρίπτουν τον μύθο ότι η γλουτένη μπορεί να έχει επιβαρυντικό ρόλο για την υγεία της καρδιάς.
Τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη είναι συχνά πλούσια σε συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό, όπως βιταμίνες, μέταλλα και σύνθετους υδατάνθρακες, επομένως δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγονται από άτομα που δεν έχουν διαπιστωμένη δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.
Πηγή: onmed.gr
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]