Ανοίγει η αγορά για Ελληνικά ροδάκινα στις ΗΠΑ


Πλήρης, από άποψη παραγωγής, προδιαγράφεται η φετινή χρονιά για το συμπύρηνο ροδάκινο και, εφόσον η ποσότητα συνοδεύεται και από την προσδοκώμενη ποιότητα, η ελληνική κομπόστα βάζει πλώρη να ανακτήσει τη θέση της σε αγορές στις οποίες τα τελευταία χρόνια υποβαθμίστηκε, αλλά και να κατακτήσει νέους στόχους.
Ενδεικτικό της φετινής παραγωγής είναι ότι, όπως σημείωσε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρ. Γιαννακάκης, «τα στρέμματα που γνωρίζουμε ότι καλλιεργούνται με συμπύρηνα ροδάκινα, με βάση τα περσινά στοιχεία του ΟΣΔΕ (γιατί οι φετινές δηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη) είναι 172.000. Αυτές οι εκτάσεις, υπό κανονικές συνθήκες, μπορούν να δώσουν έναν όγκο παραγωγής πάνω από 450.000 τόνους, όταν πέρσι κινηθήκαμε κάτω από τους 300.000 τόνους, εξαιτίας των απωλειών που προκάλεσαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της καρπόδεσης».

Απορρόφηση

Όσον αφορά τη διάθεση του συμπύρηνου ροδάκινου, ο κ. Γιαννακάκης εκτιμά ότι ηκονσέρβα θα απορροφήσει περίπου 300.000 τόνους, η κατάψυξη 30.000 τόνους και 20.000 τόνους η Βουλγαρία, ενώ ο χυμός δείχνει να έχει μια σημαντική δυναμική που υπερβαίνει τους 120.000 τόνους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με τις αναμενόμενες ποσότητες –και με δεδομένο ότι η μεταποίηση μαζί με την κατάψυξη και τη Βουλγαρία, που εισάγει κάποιες ποσότητες, δεν μπορεί να υπερβεί τους 350.000 τόνους– φαίνεται ότι θα υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες, περίπου 100.000 τόνων. Η ποσότητα αυτή μοναδική κατεύθυνση μπορεί να έχει τη χυμοποίηση, που, όμως, όπως είναι γνωστό, το ροδάκινο, που προορίζεται για χυμό, έχει αρκετά χαμηλότερη τιμή σε σχέση με εκείνο που πηγαίνει στην κονσέρβα ή στην κατάψυξη. Εάν, μάλιστα, συνυπολογίσει κανείς ότι στον τομέα του χυμού με την έναρξη της συγκομιδής στις αρχές Ιουλίου θα υπάρχουν αποθέματα στις αποθήκες των επιχειρήσεων από την προηγούμενη χρονιά (σε αντίθεση με την κομπόστα για την οποία αναμένεται ότι οι αποθήκες θα είναι σχεδόν άδειες από αποθέματα), αναμένεται ως πιθανό το ενδεχόμενο να επηρεαστεί ο όγκος παραγωγής και ίσως και οι τιμές που θα δοθούν από τους χυμοποιούς στην πρώτη ύλη, επισημαίνει ο κ. Γιαννακάκης. Ένας επιπλέον αρνητικός παράγοντας που μπορεί να πιέσει τις τιμές στο χυμοποιήσιμο ροδάκινο, με αποτέλεσμα να μην έχει τις τιμές τις οποίες θα έπρεπε, όπως μας είπε, είναι ένα ενδεχόμενο χαλάζι το επόμενο διάστημα, που μπορεί να αυξήσει περισσότερο τις ποσότητες που θα οδηγηθούν προς χυμοποίηση.

Έμφαση στην ποιότητα

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γιαννακάκης υπογραμμίζει την αναγκαιότητα οι παραγωγοί να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της ποιότητας, «γιατί η βιομηχανία προβλέπεται ότι δεν θα δείξει ανοχή στο θέμα των προδιαγραφών».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κ. Αποστόλου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μπροστά μας μια υποσχόμενη, από άποψη ποσότητας, χρονιά. Αυτό που θέλουμε εμείς από εδώ και μετά, εφόσον τα πράγματα πάνε έτσι όπως πρέπει και εφόσον θέλουμε να ανακτήσουμε τη θέση μας στην παγκόσμια αγορά, είναι να δώσουμε όλοι μεγάλο βάρος στην ποιότητα, γιατί αυτή είναι που πείθει τους αγοραστές να είναι πελάτες μας».

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Η μεγάλη προσφορά προβληματίζει
Ανησυχία εκφράζεται από κύκλους των παραγωγών για το κατά πόσο θα είναι ικανοποιητική η απορρόφηση του συμπύρηνου τα επόμενα χρόνια, καθώς, όπως επισημαίνουν, πολλοί καλλιεργητές στράφηκαν σ’ αυτό εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο στο επιτραπέζιο ροδάκινο. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης στην Ημαθία, Ιορδάνης Κυρατλίδης, «στο συμπύρηνο, τα τελευταία χρόνια, υπήρχαν μειωμένες ποσότητες, λόγω του ότι οι παραγωγοί είχαν στραφεί στο επιτραπέζιο που είχε καλύτερες τιμές. Μετά το εμπάργκο, όμως, που μείωσε την απορρόφηση του επιτραπέζιου, ξαναγύρισαν στο συμπύρηνο. Υπάρχουν φόβοι ότι το πρόβλημα θα αρχίσει να φαίνεται από φέτος και τα επόμενα χρόνια πιο έντονα, καθώς θα υπάρχει μεγάλη προσφορά σε συμπύρηνο, που δεν θα μπορέσει να απορροφηθεί από τη μεταποίηση».

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Οι προορισμοί
Η ευρωπαϊκή αγορά είναι από τις κύριες, αν όχι η κύρια, για την ελληνική κομπόστα. Η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι Σκανδιναβικές χώρες αποτελούν μερικούς από τους πιο σημαντικούς προορισμούς. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΕ, Κ. Αποστόλου, «μιλώντας για έναν κατ’ εξοχήν εξωστρεφή κλάδο –καθώς σχεδόν το σύνολο της παραγωγής εξάγεται– τρέχουν πολλά προγράμματα της ΕΕ για την υποστήριξη των εξαγωγών των ευρωπαϊκών προϊόντων. Όταν μιλάμε για εξαγωγή ευρωπαϊκής κομπόστας, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό είναι ελληνικό». Τέτοια είναι προς χώρες της Λατινικής Αμερικής και προς Καναδά. Ακόμα, τρέχουν προγράμματα για το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και για την Κίνα, την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη ως νέα ανοίγματα. «Οι ΗΠΑ», συμπληρώνει, «ήταν για εμάς μια πολύ σημαντική αγορά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί η θέση μας και εξαιτίας λόγων ποιότητας και του ανταγωνισμού που ασκεί η Κίνα. Στοχεύουμε, εφόσον έχουμε τις απαιτούμενες ποσότητες και ποιότητες, να επανέλθουμε».
«Η κονσέρβα πάντα ταξίδευε σε όλον τον κόσμο. Τώρα με την εξισορρόπηση ευρώ-δολαρίου, η αγορά της Αμερικής είναι πάλι ανοιχτή για την ελληνική κομπόστα», σημειώνει ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρ. Γιαννακάκης.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Χρειάζεται αναδιάρθρωση
Αναγκαία κρίνεται η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, προκειμένου να περιοριστούν τα προβλήματα στην απορρόφηση, με τις καλλιέργειες να ανταποκρίνονται στην πραγματική ζήτηση από την αγορά. Όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννακάκης, «όσον αφορά την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, τα στοιχεία που έχουμε σήμερα δείχνουν μια σημαντική αύξηση της πρώιμης ποικιλίας Κατερίνα, για την οποία θα υπάρχει δυσχέρεια απορρόφησης, εφόσον έχουμε κανονική παραγωγή. Θα πρέπει, δηλαδή, οι παραγωγοί να αρχίσουν να περιορίζουν τις φυτεύσεις στη συγκεκριμένη ποικιλία. Η Άνδρος εμφανίζει μια σχετική μείωση σε σύγκριση με τις αρχικές καλλιεργούμενες εκτάσεις και αυτό που χρειάζεται να αυξηθεί ως καλλιέργεια είναι οι πρώιμες ποικιλίες».

ΤΙΜΕΣ

Χωρίς περιθώρια μείωσης                                                             
«Πέρυσι, οι τιμές ήταν ικανοποιητικές. Για φέτος, σημασία έχει  να απορροφηθεί όλη η ποσότητα. Ο παραγωγός, πάντως, δεν έχει περιθώρια να μειωθεί η τιμή σε σχέση με πέρσι, δεδομένου ότι έχει αυξηθεί πολύ το κόστος, όχι μόνο στην καλλιέργεια, αλλά, πολύ περισσότερο, φέτος, λόγω του ασφαλιστικού και του φορολογικού». Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης, συμπληρώνοντας ότι, πάντως, «απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, σε περίπου 15 επιχειρήσεις κονσερβοποιίας φέτος δεν υπάρχουν αποθέματα. Υπό κανονικές συνθήκες υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την απορρόφηση του προϊόντος».
http://www.ypaithros.gr/ellinika-rodakina-stis-hpa/
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]