ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗΝ ΔΡΟΣΙΑ ΠΕΛΛΑΣ


Ελάτε να σας κάνω μια μικρή ξενάγηση στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται στην περιοχή της Δροσιάς Έδεσσας Πέλλας

Η ιστορία ανέγερσης της μικρής εκκλησίας ξεκινάει ανήμερα Χριστουγέννων 24-12-1924 όπου η Υπεραγία Θεοτόκος εμφανίστηκε στον μπαρμπά Βαγγέλη Βερυκούκη από την Άρνισσα Πέλλας νέο παληκάρι τότε και του υπέδειξε τον συγκεκριμένο βράχο όπου υπήρχε τάφος Αρχιεπισκόπου μαζί με τα άμφιά του και 3 χρυσά δαχτυλίδια και ένα χρυσό χέρι Απ’ όσο ξέρω ο Αρχιεπίσκοπος (άγνωστο το όνομά του) ήταν και Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.
Συγκεκριμένα η Παναγία εμφανίστηκε και υπέδειξε τον βράχο με τα χαρακτηριστικά του και ο νεαρός τότε Μπαρμπα Βαγγέλης βρήκε και άλλους χωριανούς για να πάνε μαζί να σηκώσουν τον βράχο, ο βράχος όμως ήταν πολύ βαρύς και δεν κατάφεραν να τον σηκώσουν . Το ίδιο βράδυ του ξαναεμφανίστηκε με όσα έχω ακούσει από παλαιότερους η Παναγία και τον μάλωσε και του είπε τον βράχο θα πας και θα τον σηκώσεις μόνος σου και Εγώ θα σε βοηθήσω και πράγματι έτσι έγινε ταυτόχρονα του υπέδειξε να βρει και την εικόνα της στο άγιασμα που βρισκόταν παρακάτω.
Ο Ιερός Ναός χτίστηκε το 1925 και ανακαινίσθηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα.
Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ εγκαινίασε το Ιερό Παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής ενορίας Δροσιάς του Δήμου Εδέσσης.
Ο Σεβασμιώτατος μετά τα εγκαίνια σε σύντομη ομιλία του παρατήρησε ότι, ενώ σε όλη την Ευρώπη μεγάλος αριθμός ναών των Καθολικών και των Προτεσταντών σταματούν να λειτουργούν, λόγω έλλειψης ποιμνίου, στην Πατρίδα μας εγκαινιάζονται συνεχώς νέοι ναοί.
Συνεχάρη επίσης τον Πρωτοπρεσβύτερο Αβραάμ Τουμπίδη, εφημέριο του Ι.Ν. Αγ. Νεκταρίου Εδέσσης, ο οποίος κατάγεται από την Δροσιά, για την μεγάλη συμβολή του στην εύρυθμη λειτουργία του Παρεκκλησίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Ι. Παρεκκλήσιο εικάζεται ότι υπήρξε στο παρελθόν κοιμητηριακός ναός, ενώ και εντός αυτού σώζεται τάφος αγνώστου κληρικού (πιθανότατα αρχιερέως).


Κώστας Δάμος


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]