ΜΑΥΡΗ ΤΡΙΤΗ - ΚΑΤΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


«Κατάμαυρες» προβλέψεις από τους ξένους



Νέα κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στην Οδό Αθηνών - Η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με υποχώρηση των καθαρών τους εσόδων από τόκους - Bundesbank: Κερδοσκοπικές κινήσεις γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες όλο και φορτώνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια - Bloomberg: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει «κολλήσει» σε καθοδική πορεία
«Μαύρη Τρίτη» για το Χρηματιστήριο Αθηνών... «κατάμαυρη» για τις τράπεζες, με το «ξεπούλημα» των μετοχών τους να είναι, πλέον, μαζικό, αλλά και καθημερινό φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε κατά 6,09%, στις 410,15 μονάδες, που είναι αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών.


Πέραν των πιέσεων, που πυροδοτούν ο επικείμενος υποβιβασμός τριών τραπεζών από τον βασικό δείκτη της MSCI για την Ελλάδα σε εκείνον της μικρής κεφαλαιοποίησης ή οι επίμονες ανησυχίες για τα «κόκκινα δάνεια», το κλίμα έρχεται να επιβαρύνει και η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Οι τραπεζικές μετοχές δέχονται... σφυροκόπημα σε Ρώμη και Φρανκφούρτη.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι η UBS υποβάθμισε σήμερα τις τιμές-στόχους για δύο ελληνικές τράπεζες, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση της Wood για τις μεγάλες εκροές, που θα πυροδοτήσει η απόφαση της MSCI.

Η μεγάλη πτώση των τραπεζών έρχεται λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών, και εν μέσω πιέσεων για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία αποδεικνύονται η «αχίλλειος πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα, μάλιστα, έκθεση της Deutsche Bank εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με υποχώρηση των καθαρών τους εσόδων από τόκους. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η μείωση των NPEs αποτελεί το κλειδί για την αναζωογόνηση των ελληνικών τραπεζών.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τις ελληνικές τράπεζες κυμαίνεται από 2,5% έως 7,6% στο τρίτο τρίμηνο, με την Εθνική Τράπεζα να παρουσιάζει την χαμηλότερη, ενώ η Alpha Bank την μεγαλύτερη. Η μεγάλη μείωση στα NPEs της Alpha Bank στο τρίμηνο αποδίδεται κυρίως σε δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίου, του Jupiter και του Mercury, με ακαθάριστη αξία δανείων στα δύο δισ. ευρώ. Σε μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν τα NPEs κατά 5% στο τρίμηνο.

Οξύτατες επισημάνσεις κάνει και η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) για τις ελληνικές τράπεζες, τα κρατικά ομόλογα, αλλά και τον προϋπολογισμό της χώρας, αντίστοιχα, στη μηνιαία έκθεσή της (Νοέμβριος 2018). Σύμφωνα με την Bundesbank, «η αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου των ελληνικών κρατικών ομολόγων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εγχώριες εξελίξεις».

Πιο συγκεκριμένα, η ίδια πηγή τονίζει πως «οι κερδοσκοπικές κινήσεις γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ολοένα και περισσότερο φορτώνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οδηγούν σε ανησυχία τις αγορές ομολόγων σχετικά με τα δημοσιονομικά βάρη». Υπό αυτές τις συνθήκες, σημειώνεται από την Bundesbank ότι «η Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος διάσωσης, θα περιμένει ακόμα περισσότερο για την επιστροφή της στις αγορές».

Από την πλευρά του, το Bloomberg παρατηρεί ότι, αν και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια κρίση στη χώρα αυτή. Ήδη, η ΕΕ αγωνίζεται να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας και αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο του Brexit, ενώ οι ηγέτες στη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν έναν δύσκολο χρόνο στο εσωτερικό των χωρών τους.

Έπρεπε να φτάσουμε στον περασμένο Αύγουστο, γράφει το Bloomberg, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τερματίσει το τρίτο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα και η ταραγμένη αυτή χώρα να μπορεί να αντιμετωπίσει μια ακόμη οικονομική κρίση, με το τραπεζικό της σύστημα να έχει... κολλήσει σε καθοδική πορεία. Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στην πιο δύσκολη κατάσταση, καθώς λέγεται ότι αντιμετωπίζει ένα χρονικό όριο για την αύξηση κεφαλαίου που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αναδιάρθρωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι το «κλειδί» για την εξασφάλιση της αναζωογόνησης της οικονομίας και, για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σχέδια. Αλλά η έλλειψη σαφήνειας στο θέμα, λειτουργεί δυσμενώς για τις τράπεζες, που βρίσκονται ενώπιον αλλεπάλληλων «sell-off».

Το πιο πρόσφατο σχέδιο περιλαμβάνει άμεση επιδότηση για τους πιεσμένους δανειολήπτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις αναδιαρθρωμένες αποπληρωμές, εν μέρει με κρατική εγγύηση. Ένα άλλο σχέδιο συνίσταται στην εκφόρτωση των επισφαλών δανείων σε οχήματα ειδικού σκοπού που εγγυάται η κυβέρνηση, ενώ μια τρίτη επιλογή θα ήταν να δημιουργηθεί μια λεγόμενη «κακή τράπεζα», που θα απαλλάξει τα πιστωτικά ιδρύματα από τα πλέον προβληματικά δάνειά τους.

Δεν είναι σαφές εάν όλα τα σχέδια θα πάρουν το πράσινο φως ή ποια είναι η πιο αποτελεσματική λύση για να βοηθήσουμε τις ελληνικές τράπεζες να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους και να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, προκειμένου να αποφύγουν μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση. Στα τέλη Ιουνίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 89 δισ. ευρώ. Οποιοδήποτε σχέδιο θα απαιτήσει την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για το ελληνικό χρέος, το οποίο, προς το παρόν, δεν είναι εύκολο έργο.
stoxos.gr/ 
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]