ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΕΚΑΝΑΝ ΜΑΘΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΊΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥΣ -vid, foto-


         
 Όλες τις προηγούμενες ημέρες ορισμένοι καθηγητές και καθηγήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων της Έδεσσας, λόγω κομματικής νοοτροπίας ή της ιδεοληψίας τους, προσπαθούσαν να αποτρέψουν τους μαθητές να συμμετάσχουν στην σημερινή πορεία με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική της κυβέρνησης στο Μακεδονικό ζήτημα και την συμφωνία των Πρεσπών. Τους έλεγαν ότι θα χάσουν τις εκδρομές τους, ότι θα τιμωρηθούν, ότι είναι φασίστες και εθνικιστές, ότι  υποκινούνται από την Χρυσή Αυγή κλπ.  Κάποιοι είπαν ότι τα παιδιά είναι μικρά και δεν πρέπει να ασχολούνται με τέτοια θέματα. Είναι όμως οι ίδιοι που δικαιολογούν παιδιά να καίνε Ελληνικές σημαίες, να μπορούν να αλλάξουν το φύλλο τους στα 15 τους και να ψηφίζουν στα 17 τους θεωρώντας ότι θα ωφεληθούν κομματικά,


 
 
 
          Οι μαθητές όμως δείχνοντας αξιοσημείωτο Δημοκρατικό αίσθημα αυτοοργανώθηκαν, συγκρότησαν οργανωτική επιτροπή, έγραψαν το ψήφισμά τους, ενημέρωσαν όλα τα σχολεία, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Δήμο Έδεσσας και την αστυνομία, και σήμερα, όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Έδεσσας από κοινού, πραγματοποίησαν μία μεγαλειώδη πορεία διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη της Έδεσσας. Πέρασαν από όλα τα σχολεία, όπου τους περίμεναν μαθητές για να ενσωματωθούν,  σταμάτησαν  στo κέντρο της πόλης, όπου εκπρόσωποί τους έκαναν ομιλίες, κατέθεσαν λουλούδια στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τέλος θυροκόλλησαν το ψήφισμά τους έξω από τα γραφεία της διεύθυνσης. Επιστρέφοντας παρέδωσαν το ψήφισμά τους σε όλους τους διευθυντές και τους συλλόγους καθηγητών των γυμνασίων και των λυκείων της Έδεσσας. Αρκετοί πολίτες παραβρέθηκαν στις στάσεις τους και μαζί τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα» και έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

          Επίσης έδειξαν ωριμότητα, σοβαρότητα και γνώση της ιστορίας με τις ενέργειές τους και την συμπεριφορά τους. Δεν έγινε κανένα απολύτως έκτροπο. Τα πανό που κρατούσαν έγραφαν:  Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα / Η Μακεδονία είναι Ελληνική / Η συμφωνία των Πρεσπών Σλαβοποιεί τους Μακεδόνες, ‘Έγκλημα η ψήφισή της / Τα παιδιά μιλούν, τις αξίες δεν πουλούν «Μακεδονία» / Μακεδονία τα παιδιά είναι κοντά σου. Τα συνθήματα που έλεγαν ήταν: Ελλάς, Ελλάς Μακεδονία / Ελλάς, Ελλάς «η ταν ή επί τας» / Κάτω τα χέρια από την Μακεδονία / Ντροπή, Ντροπή θα γράψει η ιστορία για αυτούς που υπογράψανε για την Μακεδονία / Ελλάς, Ελλάς στα χνάρια του Μελά / Σκοπιανέ , Σκοπιανέ δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ /Κανένα κόμμα, καμιά πολιτική, τα παιδιά φωνάζουν η Μακεδονία είναι Ελληνική.

          Το μέλος της οργανωτικής επιτροπής Κ.Σ. είπε: «Εμείς οι μαθητές δεν μπορούμε να κοιτάμε άπρακτοι κάποιους να ξεπουλάνε την πατρίδα μας. Στο σχολείο μαθαίνουμε να την αγαπάμε και είμαστε σήμερα εδώ να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα, δεν χαρίζεται και δεν ξεπουλιέται. Εμείς είμαστε το μέλλον της χώρας, όπως θέλουν να μας λένε, για αυτό οφείλουν να μας ακούσουν. Οι αποφάσεις θα βαρύνουν τις δικές μας πλάτες. Εμείς θα ζήσουμε με τις συνέπειες της όποιας συμφωνίας. Για αυτό ακούστε το καλά: Εμείς δεν υπογράψαμε, και ποτέ δεν θα υπογράψουμε μία τέτοια συμφωνία. Σας καλούμε να την πάρετε πίσω για να αποδείξετε ότι το πολίτευμα της Ελλάδος είναι δημοκρατικό. Στη δημοκρατία αποφασίζει ο λαός.»















 











 
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]