ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛ.ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ, ΔΗΜ. ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗ ΣΕ ΑΡΘΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ


 Του Δημήτρη Γιουματζίδη

           Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εδεσσαϊκή»  άρθρο του κ. Ιγνάτη Καραπαναγιώτη στο οποίο αναπαράγεται σχεδόν όλη  η επιχειρηματολογία  του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της  «Συμφωνίας των Πρεσπών».  Για να μην εμπλακώ σε καμία κομματική αντιπαράθεση, θα του απαντήσω γενικά ως υποστηρικτή της «Συμφωνίας των Πρεσπών»   επειδή όλη η μέρος αυτής της επιχειρηματολογίας, με παραλλαγές, εμμέσως ή αμέσως, χρησιμοποιούν και μερικοί  στους ΑΝΕΛ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΙΝΑΛ και την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

          Ως πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης- Αλμωπίας θέλω, πρώτα από όλα,  να καταγγείλω την μάλλον υποτιμητική  χρήση του όρου «Μακεδονομάχος».  Οι Μακεδονομάχοι, επώνυμοι ή ανώνυμοι, συνειδητά και με κίνδυνο της ζωής τους αγωνίσθηκαν για την ορθόδοξη χριστιανική τους πίστη και την Ελληνική πολιτιστική τους κληρονομιά, είτε μιλούσαν «Ντόπια» είτε όχι, και συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας.  Πρέπει να τους σεβόμαστε και να τιμούμε τους αγώνες και την μνήμη τους και να μην τους μπλέκουμε σε κομματικές αντιπαραθέσεις.  Αγνοί πατριώτες, πατριδοκάπηλοι αλλά και προδότες υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους όρους ανάλογα με την περίσταση. Σε κάθε περίπτωση πάντως για κανέναν «Μακεδονομάχο» δεν ακούσθηκε ότι χρηματίσθηκε. Αντιθέτως ακούσθηκαν ότι χρηματίσθηκαν πάρα πολλοί υποστηρικτές της «Συμφωνίας των Πρεσπών».   

          Ο κ.Καραπαναγιώτης,  στο άρθρο του, αναπαράγει ιστορικές ανακρίβειες  και  χρησιμοποιώντας αυθαίρετα συμπεράσματα προσπαθεί να μας πείσει πόσο καλή είναι η «Συμφωνία των Πρεσπών».

          Αποσιωπά  ότι η πηγή των προβλημάτων είναι η ίδια η ύπαρξη του ονόματος «Μακεδονία» στην ονομασία του γειτονικού κράτους.

          Εάν δεν υπήρχε το όνομα «Μακεδονία» στην ονομασία του γειτονικού κράτους:

δεν θα χρειαζόταν συνταγματική αναθεώρηση για την εξάλειψη των επεκτατικών ( και όχι αλυτρωτικών ) βλέψεων εις βάρος της πατρίδας μας

δεν θα χρειαζόταν  διασφάλιση των συνόρων μας  με «διεθνείς συμφωνίες», όπως αναφέρει, ως επιτυχία της «συμφωνίας»

δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί «Μακεδονική»  πολιτεία, Ιθαγένεια, εθνότητα ή γενικότερα ταυτότητα.

δεν θα ονομαζόταν η γλώσσα τους «Μακεδονική», δεν, δεν, δεν ……

             Η «Συμφωνία των Πρεσπών» μπορεί να χαρακτηριστεί ανιστόρητη και προδοτική ( για απόσπαση εδαφών βάσει του Ελληνικού Συντάγματος) γιατί μεταξύ των άλλων:

.1) Ονομάζει «Βόρεια Μακεδονία» την περιοχή των Σκοπίων που ποτέ της πριν το 1944 δεν ονομαζόταν έτσι. Μόνον το νότιο τμήμα της επικράτειας του κράτους των Σκοπίων ανήκε στην ιστορική Μακεδονία. Είναι μύθος και δημιούργημα  προπαγάνδας η έννοια της γεωγραφικής Μακεδονίας την οποία υιοθετεί δυστυχώς το Ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών. Και εμένα δεν με ενδιαφέρει εάν αυτό το έκανε η  κ. Μπακογιάννη ή ο οποιοσδήποτε άλλος, τους οποίους χαρακτηρίζω αναλόγως. Εγώ καταδικάζω την ενδοτικότητα καλυμμένη με ανιστόρητα επιχειρήματα που δίνει δικαίωμα διεκδίκησης Ελληνικών  εδαφών από τους Σκοπιανούς.

.2) Με τον επιθετικό προσδιορισμό «Βόρεια» αυτόματα  μετονομάζει  τα μέρη μας «Νότια Μακεδονία» και δημιουργεί τις προϋποθέσεις η κρατική πλέον οντότητα «Βόρεια Μακεδονία» να ενσωματώσει την «Νότια Μακεδονία» η οποία είναι απλώς περιφέρεια γειτονικού κράτους. Απλή ανθρώπινη σκέψη και όχι νομικίστικη προσέγγιση. Ποιος αφελής πιστεύει ότι θα παραμείνει το Βόρεια. Στην καλύτερη περίπτωση θα γράφεται β.Μακεδονία.

.3) Το «βόρεια» Μακεδονία σε συνδυασμό με την ονομασία της γλώσσας και της εθνότητας σε σκέτο «Μακεδονική», και όχι «βορειομακεδονική» ενισχύει την διεκδίκηση των εδαφών μας από τους Σκοπιανούς.

.4) Δίνει το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να παρεμβαίνουν στο τι θα γράφουν τα Ελληνικά βιβλία ιστορίας σαν να είμαστε εμείς που φταίμε. 

.5) Σλαβοποιεί τον σύγχρονο Μακεδονικό Ελληνισμό, αποδεχόμενη ότι η Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα είναι  σλαβικές, και Ελληνοποιεί την αρχαία Μακεδονία επιβεβαιώνοντας το αυτονόητο ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας.

.6) Δημιουργεί δύο ειδών «Μακεδόνες». Τους Σκοπιανούς με κρατική οντότητα και εμάς με περιφερειακή οντότητα. Αναφέρεται ρητά στην «Συμφωνία των Πρεσπών» ότι δίνεται διαφορετική ερμηνεία στην λέξη «Μακεδόνας» από τις δύο πλευρές. Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και αιτία ακύρωσης της «Συμφωνίας των Πρεσπών»  σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπου οι έννοιες πρέπει να είναι σαφώς προσδιορισμένες.

          Θα μπορούσαν να γραφούν και άλλα, όμως ο χώρος είναι περιορισμένος.

          Λύση όμως υπάρχει. Θα μπορούσε να ονομαστεί η κρατική οντότητα των Σκοπίων με ένα όνομα πλήρους γεωγραφικού προσδιορισμού όπως «Κεντροβαλκανική Δημοκρατία» και η νότια περιοχή της να αποτελούσε την περιφέρεια Μακεδονία όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα αποκλείοντας την εθνολογική ερμηνεία του όρου «Μακεδονία», αφού ο μισός περίπου πληθυσμός των Σκοπίων αποτελείται από πολίτες με Αλβανική καταγωγή. Ο Σλαβικός πληθυσμός των Σκοπίων έχει την δική του ιστορία. πρέπει να είναι περήφανος για αυτήν και δεν πρέπει να προσπαθεί να κλέψει την Ελληνική ιστορία. Γκλιγκόροφ, Γκεορκιέφσκι και Ζάεφ κλπ έχουν αποδεχθεί την Σλαβική καταγωγή των Σκοπιανών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επιμονή στον «Μακεδονισμό». Οι μόνοι κάτοικοι των Σκοπίων που έχουν δικαίωμα να λέγονται Μακεδόνες είναι οι γηγενείς Μακεδόνες Έλληνες που έμειναν εντός της επικράτειας των σημερινών Σκοπίων όταν δημιουργήθηκαν τα σημερινά σύνορα το 1913 και πολλοί απόγονοι των αγωνιστών του εμφυλίου που η ανελέητη σκοπιανή προπαγάνδα και τα λάθη των Ελληνικών κυβερνήσεων, δεν μπόρεσαν να τους κάνουν γενίτσαρους.

         Αναρωτήθηκε όμως κανείς γιατί συμβαίνουν όλα αυτά τα παράλογα γύρο μας;  Είναι πλέον εμφανέστατο. Οι μεγάλες δυνάμεις,  με φερέφωνα τους  πολιτικούς μας (πλην ελαχιστότατων εξαιρέσεων) δεν θέλουν λύση. Θέλουν με αυτή την «συμφωνία» να μαλώνουμε με τους γείτονές μας αλλά και μεταξύ μας. Θέλουν  να τους έχουμε ανάγκη, να εξαρτόμαστε από αυτούς για να περνάνε τα μέτρα οικονομικής εξαθλίωσής μας και να ξεπουλάνε την πατρίδα μας.

         Δεν πρέπει να πέφτουμε σε τέτοιες παγίδες από την καλή μας διάθεση και στο όνομα οποιασδήποτε ιδεολογικής συγγένειας.  Με τι θα κάνουμε «δορυφόρο» τα Σκόπια κ.Καραπαναγιώτη όταν όλα τα περουσιακά στοιχεία της πατρίδας μας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, δημόσια κτήρια, αρχαιολογικοί χώροι κλπ)  έχουν εκχωρηθεί στους ξένους;  Με το άνοιγμα ενός ζαχαροπλαστείου από μία Εδεσσαία στο Μοναστήρι, όταν ακόμη και το κτήριο του Διοικητηρίου της Έδεσσας διεκδικείται από τους «φιλέσπλαχνους» δανειστές μας, δεν μπορούμε να κάνουμε οικονομική διείσδυση.

         Ο κόσμος αντιλαμβάνεται όλα αυτά και για αυτό αντιδρά. Οι κινητοποιήσεις εκατομμυρίων Ελλήνων δείχνουν την διαχρονική, ιστορικά τεκμηριωμένη, ταύτιση του Ελληνισμού με την Μακεδονία την οποία η «Συμφωνία των Πρεσπών» προσπαθεί να ανατρέψει. Ο κ.Σηφάκης πρόσφατα προσπάθησε νε εκμεταλλευτεί  την ήπια στάση του κόσμου. Μίλησε για αποδοχή της «Συμφωνίας των Πρεσπών»  επειδή ο κόσμος είναι ήπιος και δεν «ξυλοκοπά» δημοσίως τους πολιτικούς που την ψήφισαν.  Πήρε όμως τις απαντήσεις του από τον Μητροπολίτη μας και καλό είναι να μην παρερμηνεύει  την αξιοπρέπεια  και την αυτοσυγκράτηση του κόσμου.

          Στο μόνο που θα συμφωνήσω με τον κ.Καραπαναγιώτη (για να μην φανεί ότι είμαι δογματικά αντίθετος σε όλα) είναι η αναφορά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Κλείνοντας την επιστολή του χαρακτηρίζει «προσχηματικές» τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μακεδονικό ζήτημα. Έχει δίκιο, για αυτό όλο και περισσότεροι νεοδημοκράτες στηρίζουν μικρότερα κόμματα που έχουν ξεκάθαρες θέσεις για το Μακεδονικό ζήτημα.

  Γιουματζίδης Δημήτριος
                                                                                            macedon.dg@gmail.com

ΠΑΡΑΚΑΤΩ παρατήθεται το σχετικό άρθρο σε τοπική έντυπη εφημερίδα




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]