120 δόσεις: Αυτά προβλέπονται για την ελάχιστη δόση! Όλες οι λεπτομέρειες
Αγώνας δρόμου στην κυβέρνηση για την ρύθμιση χρεών προς την εφορία σε 120 δόσεις. Τι θα προβλέπεται και πόση θα είναι η ελάχιστη δόση. Αναμένεται “κούρεμα” των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
Το νομοσχέδιο για το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη βρίσκεται μία ανάσα από το να πάρει τον δρόμο για την Βουλή, ενώ στο ίδιο νομοσχέδιο “σκούπα” αναμένεται να περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις για χρέη προς τα Ταμεία.Αμέσως μετά η κυβέρνηση θα ρίξει όλο το βάρος της στην ρύθμιση για την τακτοποίηση χρεών προς την εφορία μέσα από 120 δόσεις, θέμα το οποίο έχει μείνει πίσω εξαιτίας των αντιρρήσεων που φέρει η τρόικα, αλλά και των άλλων ζητημάτων (κόκκινα δάνεια κ.λπ) που είχαν προτεραιότητα.
Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι μπορούν να κλείσουν σύντομα το θέμα, ειδικά τώρα που έχουν προχωρήσει τα θέματα με τις τράπεζες.
Αντίθετα στις Βρυξέλλες πιστεύουν πως θα πρέπει να υπάρξουν κριτήρια και μάλιστα αυστηρά και να μην είναι η ρύθμιση οριζόντια και για όλους, όπως θέλει η κυβέρνηση και μάλιστα χωρίς κανένα κριτήριο για χρέη κάτω από ένα επίπεδο.
120 δόσεις: Τι θα προβλέπει η ρύθμιση
Με τη ρύθμιση, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι που είχαν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο σε έως 120 δόσεις.
Το σχέδιο θα αφορά φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα (όχι μισθωτούς και συνταξιούχους), χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας (μεταξύ άλλων δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες) ανεξαρτήτως ύψους οφειλής προς το Δημόσιο.
Το σχέδιο της απόφασης που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, “κούρεμα” των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής κατά 85% για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, εξόφληση των οφειλών έως 120 δόσεις και ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ευρώ.
Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ δημιουργείται ένας έλεγχος βιωσιμότητας του χρέους που θα προκύπτει από ένα κλάσμα, του βασικού χρέους προς το εισόδημα του οφειλέτη, ενώ για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ η ρύθμιση γίνεται πιο αυστηρή και εισάγονται περιουσιακά κριτήρια με στόχο να τεθούν εκτός της διαδικασίας όσοι θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή δεν πληρώνουν τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περιουσία προς ρευστοποίηση.
Το σχέδιο της ρύθμισης, που βασίζεται στο άρθρο 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τα εξής:
1. Οφειλές έως 3.000 ευρώ. Για τους οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο έως 3.000 ευρώ προβλέπεται:
– Καταβολή της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 36.
– Ελάχιστο ποσό κάθε δόσης 50 ευρώ.
– Δεν προβλέπεται η δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.
2. Οφειλές από 3.000 έως 20.000 ευρώ. Για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 3.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ η ρύθμιση θα προβλέπει:
– Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
– Καταβολή του ποσού της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις που μπορούν να φθάσουν τις 120 με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 50 ευρώ.
3. Οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τις 20.000,01 και φθάνουν τις 50.000 ευρώ το Δημόσιο θα ρυθμίζει τα χρέη του μόνο στην περίπτωση που ο οφειλέτης πληροί ένα συγκεκριμένο κριτήριο: ο λόγος τους χρέους, απομειούμενου κατά το ποσό του υπό διαγραφή προς το εισόδημα είναι μικρότερος ή ίσος του 10.
Σε περίπτωση που πληρείτε το συγκεκριμένο κριτήριο, τότε ο επαγγελματίας θα έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στη ρύθμιση και να έχει:
– διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής
– τη δυνατότητα να εξοφλήσει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς το Δημόσιο έως και 120 μηνιαίες δόσεις με την προϋπόθεση ωστόσο ότι κάθε μηνιαία δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.
*Του Θανάση Παπαδή
πηγη: stoxos.gr
Labels
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Post A Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια :