Γαϊδουράγκαθο: 8 λόγοι που πρέπει να το βάλουμε στη ζωή μας
Η δραστική ουσία που περιέχει και το καθιστά ισχυρό στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας και όχι μόνο
Το συναντάμε σχεδόν παντού καθώς είναι από τα πιο γνωστά και αντιπαθητικά, για τους περισσότερους, αγριόχορτα. Η όψη του και τα μεγάλα του αγκάθια μας απωθούν, το υπέροχο όμως μωβ άνθος του, δεν υπάρχει περίπτωση να μη μας τραβήξει την προσοχή.
Ο λόγος για το γαϊδουράγκαθο, που το συναντούμε επίσης με τις ονομασίες Κουφάγκαθο, Αγκάβατο ή Σίλυβο ενώ η επιστημονική του ονομασία είναι Silybum marianum – Σίλυβο το Μαριανό. Το ακανθώδες φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα, με τον Διοσκουρίδη να το αναφέρει ως το μέγα κενταύριον, ή σίλυβον.
Η παράδοση από την άλλη, θέλει σταγόνες από το γάλα της Παρθένου Μαρίας να πέφτουν στα φύλλα του γαϊδουράγκαθου και γι’ αυτό να ονομάζεται και Milk thistle (αγκάθι με γάλα) ή Mary thistle (αγκάθι της Μαρίας).
Αν και δε το συμπαθούμε ιδιαίτερα, και οι περισσότεροι δεν έχετε ιδέα περί τίνος πρόκειται, τα τελευταία χρόνια «ακούγεται» συχνά, τόσο στη βοτανοθεραπεία όσο και στη φαρμακευτική βιομηχανία. Αρκετά είναι τα σκευάσματα που θα βρείτε σε φαρμακεία, κάτι που οφείλεται κυρίως στις θεραπευτικές του ιδιότητες και συγκεκριμένα στην κύρια ουσία που περιέχει και είναι η φλαβονοειδής σιλιμαρίνη!
Αυτό το καθιστά αποτοξινωτικό, αντιικό, βακτηριοκτόνο και αντιφλεγμονώδες, με ισχυρή ηπατοπροστατευτική δράση. Ως εκ τούτου, έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τη θεραπεία των ηπατικών ασθενειών και για την αποτοξίνωση του ήπατος.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε 8 λόγους για τους οποίους μπορείτε να το βάλετε στη ζωή σας
1. Βοηθάει στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων και μεγάλων τμημάτων ιστών και προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες.
2. Σύμφωνα με πολλές τυφλές, ελεγχόμενες δοκιμές και κλινικές μελέτες, το γαϊδουράγκαθο βοηθά σημαντικά στη μείωση των οργανικών βλαβών από αλκοόλ, ενώ η μακρόχρονη χρήση του φαίνεται να αυξάνει τo προσδόκιμο επιβίωσης σε ασθενείς με ηπατικές βλάβες. Μερικές σταγόνες μητρικού βάμματος ή ένα αφέψημα με γαϊδουράγκαθο αποτοξινώνει μετά από χημειοθεραπεία ή χρήση αντιβιοτικών.
3. Η επίσημη γερμανική φαρμακοποιία αναγνωρίζει τα τιτλοδοτημένα εκχυλίσματα σπόρων γαϊδουράγκαθου ως άριστο θεραπευτικό για πεπτικές διαταραχές, λιπώδη διήθηση και αποτοξίνωση του ήπατος, προβλήματα της χοληδόχου κύστεως, τροφικές δηλητηριάσεις (ειδικά από μανιτάρια) αλκοολισμό, ανορεξία.
4. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε η συμβολή του στη μείωση της χοληστερίνης και το μεταβολικό σύνδρομο. Φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα της ωφέλιμης HDL χοληστερόλης και να μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Η σιλυμαρίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Χρησιμοποιείται ακόμη ως δυναμωτικό του εγκεφάλου και αντικαταθλιπτικό.
5. Τονώνει την κυτταρική αναγέννηση στα νεφρά και μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο ακόμη και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
6. Μεταξύ των ατόμων με διαβήτη, όσοι έλαβαν σιλυμαρίνη για τέσσερις μήνες εμφάνισαν βελτιώσεις στο γλυκαιμικό τους προφίλ, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής μείωσης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, της γλυκόζης αίματος νηστείας, της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, σε σύγκριση με όσους έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.
7. Η κατανάλωση εκχυλίσματος γαϊδουράγκαθου παρέχει ανακούφιση από το πρήξιμο και αποτρέπει την εξάπλωσή των αιμορροΐδων.
8. Ως αντιοξειδωτικό, παρέχει μια φυσική λάμψη και κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται γιο γεμάτη και υγιής. Έχει την ικανότητα να αναπληρώνει νεκρά κύτταρα και αποτρέπει την πρόωρη γήρανση, καταπολεμώντας την εμφάνιση ρυτίδων, σκούρων κηλίδων και αποχρωματισμών.
EXTRA INFO’S
Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται κυρίως οι σπόροι από τα άνθη του, που μαζεύονται προς το τέλος του καλοκαιριού όταν ξεραθούν πλήρως. Και τα άλλα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά αλλά έχουν χαμηλότερες περιεκτικότητες σε δραστικές ουσίες.
Μπορείτε να το εντάξετε στη διατροφή σας: Ως έγχυμα των φύλλων (γαλακταγωγό), ως αφέψημα των θρυμματισμένων σπόρων (ένα φλιτζάνι βραστό νερό, 1 κουταλάκι ξηρούς σπόρους 3 φορές την ημέρα), ως βάμμα (1 ml, περίπου 15-20 σταγόνες την ημέρα), βραστά λαχανικά τα άνθη (αντικαταθλιπτικό), ως κάψουλες (χρησιμοποιείται και στην ομοιοπαθητική).
Παρενέργειες: Οπως όλα τα βότανα, απαιτείται προσοχή στη χρήση τους και καλύτερα είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, ή το γιατρό σας, ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα. Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή και εμετό (παρενέργεια ωστόσο χρήσιμη σε περιστατικά δηλητηριάσεων).
Με πληροφορίες από wikipedia.org
Labels
ΥΓΕΙΑ
Post A Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια :