Αυτά είναι τα ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ για Ιανουάριο... Τα τρία ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ, αν δεν έχουμε «ατύχημα» νωρίτερα
«Πιθανότερο είναι να γίνει κάτι, παρά να μη γίνει».
Η Τουρκία πλέον έχει… ανακατέψει τα πάντα στην περιοχή με σκοπό να δημιουργήσει τεχνίτη κρίση… από την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα, μέχρι το μεταναστευτικό και τη μουσουλμανική μειονότητα.
Διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο ο ερχόμενος Ιανουάριος να είναι ο… θερμότερος των τελευταίων 20 ετών, δηλαδή από την τραγική κρίση των Ιμίων μέχρι σήμερα.
Θετικό αντίβαρο στη συγκεκριμένη προοπτική αποτελεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσει τη στήριξη των εταίρων. Παράλληλα, διατηρεί ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και επίσης έχει στα χέρια του το «χαρτί» της συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.
Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μια στρατηγική που συνδυάζει την αποφασιστική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων με την παράλληλη αποφυγή κινήσεων «υπεραντίδρασης», που θα κλιμάκωναν κατακόρυφα την ένταση. Οι κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια και του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι ψύχραιμες, νηφάλιες και στοχευμένες κατά του καθεστώτος Ερντογάν, το οποίο καθημερινά «ζυγίζει» τις αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο, όσο και τα αντανακλαστικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Παίζει με τη… φωτιά η Άγκυρα
Μετά την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνησης της Τρίπολης, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Ερντογάν θα δώσει διαταγή για την επόμενη κίνηση. Ποια θα είναι αυτή; Να αποστείλει ερευνητικό σκάφος νοτίως της Κρήτης, βάζοντας «φωτιά» στην ανατολική Μεσόγειο.
Έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν με τις αλλεπάλληλες αναφορές του στη νομιμότητα της συμφωνίας με την Τρίπολη, σε συνδυασμό μάλιστα με την παρουσίαση «χαρτών», έχει αυτοδεσμευθεί στην επόμενη κίνηση και είναι εξαιρετικά απίθανο να υπαναχωρήσει.
Τα πιθανά σενάρια
Η Ελλάδα λοιπόν εστιάζει στις επόμενες κινήσεις του «σουλτάνου», μελετώντας λεπτομερώς τα πιθανά σενάρια και το βαθμό επικινδυνότητας που θα έχουν.
Το πρώτο και πλέον ήπιο σενάριο προβλέπει τουρκικό ερευνητικό σκάψος να κινηθεί νότια της Κρήτης, αλλά σε περιοχή που ανήκει στη Λιβύη. Υπενθυμίζεται πως με βάση τον νόμο 4001/2011 προβλέπεται ότι «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτωνικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ (αφού κηρυχθεί), είναι η μέση γραμμή». Ως εκ τούτου, εάν το ερευνητικό κινηθεί πέραν της μέσης γραμμής προς την πλευρά της Λιβύης, η ενέργεια δεν θα θεωρηθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει η Τουρκία να αποστείλει ερευνητικό σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας, αλλά χωρίς τη συνοδεία πολεμικών σκαφών.
Το τρίτο σενάριο συνεπάγεται ότι το ερευνητικό σκάφος θα συνοδεύεται και από πολεμικά πλοία, ενώ το τέταρτο περιλαμβάνει και την παρουσία τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.
Όπως προαναφέρθηκε, σε κάθε μία από τις παραπάνω πιθανές εξελίξεις η Αθήνα σχεδιάζει πέραν των διπλωματικών πρωτοβουλιών που δεδομένα θα αναλάβει, και στρατηγικές αποτροπής, καθώς, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «πιθανότερο είναι να γίνει κάτι, παρά να μη γίνει».
newsbomb.gr
Labels
ΑΜΥΝΑ
Post A Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια :