Φοιτητές από την Κρήτη κατασκεύασαν νέο αναπνευστήρα χαμηλού κόστους με 3D εκτυπωτή
Στην εποχή της νέας πανδημίας, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία αποτελούν γεγονός και στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές. Για τον λόγο αυτό, δύο φοιτητές του τμήματος Μηχανολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου αποφάσισαν να συνδράμουν με τη δράση τους στην προστασία των πολιτών, καθώς προχώρησαν στη σχεδίαση και στην 3D εκτύπωση ενός πλήρως λειτουργικού αναπνευστήρα.
Ο χώρος εργασίας ήταν το σπίτι τους και ο σχεδιασμός και η κατασκευή του αναπνευστήρα ολοκληρώθηκαν σε ένα διάστημα μιας περίπου εβδομάδας. Στη συνέχεια χρειάστηκε η δοκιμή του πρωτότυπου σε συνεχή λειτουργία για 48 ώρες, προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια και η αξιοπιστία του.
Tα χαρακτηριστικά του αναπνευστήρα
Οι φοιτητές που έλαβαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ο Γιώργος Πάτου και ο Σωτήρης Καλαϊτζάκης, οι οποίοι αναζήτησαν τη βοήθεια της σχολής νοσηλευτικής για να προχωρήσουν στις αναγκαίες δοκιμές σε ανθρώπινο ομοίωμα. Η παραπάνω έκδοση αναπνευστήρα διαθέτει διαστάσεις 210 x 180 x 220 mm ενώ η μπαταρία 12V της συσκευής την καθιστά πλήρως φορητή, γεγονός που διευκολύνει την ανεμπόδιστη μεταφορά των ασθενών.
Ένα επίσης αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της συσκευής είναι το χαμηλό της κόστος, καθώς η τιμή της ανέρχεται στα 70 με 80 ευρώ. Το προσιτό της κόστος αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα επιλογής της εάν αναλογιστεί κανείς τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δαπανώνται από το δημόσιο σύστημα υγείας για την εξασφάλιση των αναπνευστήρων της αγοράς.
Τι λένε οι δύο φοιτητές για την πρωτοβουλία τους
Οι δύο φοιτητές υπογράμμισαν πως στόχος της πρωτοβουλίας τους ήταν η ενίσχυση των νοσοκομείων, που δοκιμάζονται από σοβαρές ελλείψεις διαθέσιμων αναπνευστήρων, εξαιτίας της νέας πανδημίας του ιού covid-19. Χαρακτηριστικά, ο Σωτήρης Καλαϊτζάκης και ο Γιώργος Πατού επισημαίνουν: «Θέλουμε να το επιτύχουμε αυτό με τη δημιουργία ενός μεγάλου στόλου φορητών και φθηνών μηχανημάτων αναπνοής που μπορούν εύκολα να εκτυπωθούν και να χρησιμοποιηθούν. Από τις δαγκάνες, το AMBU airbag έως και τις βαλβίδες, όλα τα μέρη μπορούν να εκτυπωθούν από έναν 3d εκτυπωτή που χρησιμοποιεί βιο-συμβατά θερμοπλαστικά PLA (πολυγαλακτικό οξύ) και TPU (θερμοπλαστική πολυουρεθάνη), χωρίς τη βοήθεια πρόσθετων στηριγμάτων. Δεν χρειάζονται βίδες καθώς τα εξαρτήματα συγκρατούνται στη θέση τους με δεματικά».
Όπως αναφέρουν οι δύο νέοι στα επόμενα σχέδιά τους βρίσκεται η νέα έκδοση του αναπνευστήρα, που θα περιλαμβάνει την ικανότητα ελέγχου της πίεσης και της ροής, όπως και της πίεση και του πλάτους αιχμής για εφαρμογή PEEP και AC. Η παραπάνω δράση των φοιτητών κρίνεται ως μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση, καθώς αποκαλύπτει την κοινωνική τους ευαισθησία και την ανιδιοτελή διάθεσή τους για προσφορά στον τομέα της υγείας, που αυτή την εποχή δοκιμάζεται σκληρά.
Post A Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια :