Να μην ανοίξουν τα Δημοτικά Σχολεία εισηγείται μερίδα επιστημόνων

Φόβους για το άνοιγμα των σχολείων και ιδιαίτερα των Δημοτικών,εκφράζει μερίδα επιστημόνων, καθώς όπως εισηγούνται, είναι μεγάλο το ποσοστό των ασυμπτωματικών παιδιών που δεν νοσούν μεν, αλλά μπορούν να μεταδώσουν αθόρυβα τη νόσο στους γονείς ή τους ηλικιωμένους και ευπαθείς συγγενείς τους.



Το κλείσιμο των σχολείων -και γενικότερα κάθε κλασικού τύπου εκπαιδευτικής διαδικασίας και δραστηριότητας- στις 11 Μαρτίου ήταν η πρώτη ουσιαστική κίνηση που έκανε η κυβέρνηση καθ’ οδόν προς ένα ευρύτερο lockdown της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού και ήταν μια κίνηση την οποία υποστήριξε με σχετική αρθρογραφία και το Newsbomb.gr.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή της εξέλιξης της νόσου είναι σημαντικό να μην γίνουν λάθη. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης και να μπούμε σε νέες περιπέτειες, αφού είναι γνωστό ότι οι υποδομές υγιεινής στα περισσότερα σχολεία είναι οριακές.

Παράλληλα, στη μετάβαση και στην αποχώρηση των μικρών παιδιών από τα σχολεία συμβάλλουν ουσιαστικά οι γιαγιάδες και οι παππούδες, οι οποίοι εξυπηρετούν τους γονείς που δουλεύουν. Πώς θα ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα εάν θέλουμε να προστατεύσουμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία;

Είναι προφανές ότι προκειμένου να διεξαχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις, θα χρειαστεί να επιστρέψουν τα παιδιά της Γ’ Λυκείου για κάποιο χρονικό διάστημα και τηρώντας ευλαβικά τους κανόνες ασφαλείας να δώσουν εξετάσεις.

Για τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Είναι δεδομένο ότι η επιβολή ισχυρής πειθαρχίας στην παραμικρή της λεπτομέρεια -για παράδειγμα στη χρήση μάσκας και στο συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών- δεν είναι αυτονόητη για τα μικρά παιδιά. Ούτε βεβαίως μπορεί κάτι τέτοιο να επιβληθεί με αστυνομικού τύπου πειθαρχία σε μικρές ηλικίες.

Την παραπάνω άποψη έχουν βεβαίως και αρκετοί επιστήμονες, ορισμένοι εκ των οποίων συμμετέχουν και στις επιτροπές του υπουργείου Υγείας. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο λοιμωξιολόγος κ. Μάριος Λαζανάς ο οποίος τόνισε: «Να τελειώσει τώρα η σχολική χρονιά».



Την άποψη ότι τα σχολεία δεν θα πρέπει να ανοίξουν «και να τελειώσει τώρα η σχολική χρονιά» την εξέφρασε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπ. Υγείας Μάριος Λαζανάς. «Ίσως να πρέπει να ληφθεί μια μέριμνα για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών» πρόσθεσε ο κ. Λαζανάς και εξήγησε ότι «δεν θεωρώ ασφαλές (σ.σ. να ανοίξουν τα σχολεία) γιατί τα παιδιά δεν έχουν αντισώματα, δεν έχουν προσβληθεί Πώς θα βρεθούν τα παιδιά σε μια αίθουσα 30 ατόμων;».

Ο προβληματισμός των γιατρών είναι εύλογος. Γι' αυτό και οι επιστήμονες εκφράζουν αντιρρήσεις για την επαναφορά τους στο σχολείο, καθώς, όπως λένε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διασποράς της νόσου COVID-19 στον πληθυσμό.
«Δεν συνιστώ το άνοιγμα των σχολείων»

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και πνευμονολόγος Αναστασία Κοτανίδου, η οποία συμμετέχει στην επιτροπή που θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση πώς θα κυλήσει η επόμενη μέρα για τις σχολικές μονάδες, είναι από τους επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να ανοίξουν τα σχολεία.

«Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ανοίξουν τώρα τα σχολεία κατά τη γνώμη μου. Και να πούμε ότι ανοίγουν αύριο τα σχολεία, πρώτον, δεν νομίζω ότι πολλοί γονείς θα στείλουν τα παιδιά τους. Δεύτερος, έχει νόημα να ανοίξουν τα σχολεία μόνο για τα παιδιά που περιμένουν να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις», διευκρίνισε η κ. Κοτανίδου.

«Αυτή τη στιγμή ο κόσμος είναι σε μεγάλο φόβο, πολλοί γονείς θα έχουν δεύτερη σκέψη, δεν θα πάνε πολλά παιδιά στο σχολείο. Μιλάμε για το τέλος Μαΐου, σε λίγο θα τελειώσει η σχολική χρονιά», πρόσθεσε.

Newsbomb.gr.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]