Όαση στη λαίλαπα κατά της Θείας Κοινωνίας


Του Γιώργου Θεοχάρη –ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Μέσα στην λαίλαπα που ξέσπασε κατά της Θείας Κοινωνίας, οι τοποθετήσεις επώνυμων, επιστημόνων, ηθοποιών, τραγουδιστών, ποδοσφαιριστών αποτελούν μία όαση πίστης και ελπίδας.


Μετά τον καθηγητή της Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλία Μόσιαλο, που υποστήριξε ότι πρέπει να σταματήσει η Θεία Κοινωνία μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυρίας στον χώρο της Εκκλησίας, η καθηγήτρια Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου εξέφρασε και πάλι την πεποίθησή της ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας και είπε ότι όποιος πάει και κοινωνήσει την Κυριακή δεν πρόκειται να κολλήσει.
Στο μεταξύ εμφανίζονται καθημερινά καλλιτέχνες που δηλώνουν δημοσίως πως ο κορωνοϊός δεν τους πτοεί, ούτε ότι λειτουργεί αποτρεπτικά στο να μην μεταλάβουν.


Ο καταξιωμένος τραγουδιστής Nίκος Οικονομόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μέτρα που ελήφθησαν για τον κορονοϊό και το γεγονός πως έκλεισαν οι Εκκλησίες, ενώ απαγορεύτηκε και η Θεία Κοινωνία. “Κολλάς κορονοϊό στην Εκκλησία, αλλά όχι στα σούπερ μάρκετ;” αναρωτήθηκε και συνέχισε: “Πολλοί άνθρωποι ήθελαν να πάνε να ανάψουν ένα κερί, να προσευχηθούν, να μεταλάβουν. Εγώ θα το έκανα ακόμη κι αν πριν από μένα κοινωνούσε ένα άνθρωπος με την πιο μεταδοτική αρρώστια”.

«Θα κοινωνήσω την Κυριακή και δεν φοβάμαι τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ η δημοφιλής ηθοποιός Μαρία Σολωμού, τονίζοντας ότι “έχω νηστέψει όλη την Σαρακοστή αλλά λόγω της Πανδημίας δεν κατάφερα να κοινωνήσω”. Σχετικά με την μετάδοση του κορονοϊού μέσα από τη Θεία Κοινωνία, υπογράμμισε ότι “δεν θέλω να σκέφτομαι τέτοια πράγματα. Πιστεύω και θα κοινωνήσω το Σώμα και το αίμα του Χριστού”.

Καταλήγοντας τόνισε: “ο φόβος καμία φορά νικάει την πίστη. Και ειδικότερα εν μέσω πανδημίας αυτό βλέπουμε να συμβαίνει πιο συχνά. Ο κόσμος αυτή την περίοδο είναι ευάλωτος στον φόβο και ορισμένες φορές νικιέται από αυτόν”.

Ο μεγάλος ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ελλάδας και του Ολυμπιακού Βασίλης Τοροσίδης, είπε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ότι «την Κυριακή που ανοίγουν οι εκκλησίες θα κοινωνήσω χωρίς κανένα φόβο διότι πιστεύω στη Θεία Κοινωνία που είναι Σώμα και Αίμα Χριστού».

Ο ηθοποιός Νίκος Αναδιώτης προχώρησε σε μία προσωπική αποκάλυψη: «Για μένα που γνωρίζω και πιστεύω, θα θεωρούνταν από πλευράς μου βλασφημία αν έλεγα ότι μπορεί να μεταδοθεί κάποιο νόσημα από τη Θεία Κοινωνία. Με αξίωσε ο Θεός και εν μέσω καραντίνας και φυσικά εφόσον μου είχε δοθεί η ευλογία του Πνευματικού μου, μετέλαβα και αυτόν τον καιρό, κάποιες φορές το σώμα και το αίμα του Χριστού. Το έπραξα και εγώ και η οικογένειά μου. Περιμένω με μεγάλη προσμονή την Κυριακή που μας έρχεται να ανοίξουν οι Ιεροί Ναοί και κανονικά και νόμιμα. Με μεγάλη μου χαρά και ανυπομονησία θα προετοιμαστώ για να προσέλθω στη Θεία Λειτουργία και να μεταλάβω το σώμα και το αίμα του Χριστού και εγώ και η οικογένειά μου».

Όλοι αυτοί οι επώνυμοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες, αθλητές, αποκαλύπτουν την μοναδική πραγματικότητα:
Εκκλησία χωρίς Θεία Κοινωνία δεν υπάρχει. Προηγείται η Εξομολόγηση και η άδεια του Πνευματικού, και ακολουθεί η μετάληψις των αχράντων μυστηρίων, με την οποία παρέχεται η τελεία άφεσις των αμαρτιών και πραγματοποιείται η ένωση με τον Χριστό.

Χωρίς Θεία Κοινωνία δεν μπορούμε να ενωθούμε με τον Χριστό. Αυτό μας είπε ο ίδιος ο Χριστός, λέγοντας στους Ιουδαίους:
«εάν δεν φάτε την σάρκα του Υιού του Ανθρώπου και δεν πιείτε το αίμα του, δεν έχετε ζωή. Αυτός που τρώει την σάρκα και πίνει το αίμα μου, έχει ζωή αιώνιο και εγώ θα τον αναστήσω στην έσχατη ημέρα».
Στο Άγιον Όρος υπάρχει η παράδοση ότι η τελευταία θεία Λειτουργία στην γη, πριν την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, θα τελεστεί από τους δώδεκα αόρατους ασκητές, που δεν τους ξέρει κανείς, παρά μόνο ο Θεός, και συμβολίζουν τους δώδεκα Αποστόλους.

Αυτό βέβαια είναι μία παράδοση, όχι δόγμα της Εκκλησίας μας. Όμως αυτή η απλή αγιορείτικη παράδοση μας αποκαλύπτει μία σημαντική αλήθεια:
Η Θεία Λειτουργία δεν θα παύσει να τελείται μέχρι να έλθει η συντέλεια των αιώνων.
Όταν θα γίνει η τελευταία Θεία Λειτουργία, θα ακολουθήσει η έλευση του Χριστού στην γη για να κρίνει τον κόσμο.

Για αυτό η Εκκλησία μας δεν είναι δυνατόν ποτέ να αποδεχθεί το σταμάτημα της Θείας Λειτουργίας: είναι σαν να λέει ότι παύω να είμαι η Εκκλησία, είναι σαν να αυτοακυρώνεται.

vimaorthodoxias.gr/
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]