Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας είπε πως η κυβέρνησης θα προχωρήσουμε άμεσα στην κατασκευή του φράχτη στον Εβρο. Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε «Θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στην δημιουργία του φράχτη στον Έβρο. Δεν υπήρξε καμία ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο». Στεφανής: Ουδέποτε μπήκαν σε ελληνικό έδαφος «Η Τουρκία αντέδρασε στο έδαφός της και όχι σε ελληνικό έδαφος», τόνισε, σήμερα, ο Αλκιβιάδης Στεφανής αναφορικά με τα όσα έγιναν στον Εβρο. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Άμυνας σημείωσε ότι «οι Τούρκοι δεν μπήκαν ποτέ σε ελληνικό έδαφος» διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σχετικά δημοσιεύματα. «Η Τουρκία αντέδρασε στο έδαφός της και όχι σε ελληνικό έδαφος, ουδέποτε μπήκαν σε ελληνικό έδαφος», σημείωσε ο κ. Στεφανής εξηγώντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε στον Εβρο.
Συμβουλή προς την κυβέρνηση να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (δηλαδή μνημόνιο), έδωσε από τη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος όμως δήλωσε πως δεν πρόκειται για μνημόνιο!
«Είναι λάθος να δημιουργείται η εντύπωση ότι ορισμένοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε μνημόνιο. Για ποιο λόγο να δανειζόμαστε με παραπάνω επιτόκια, όταν μπορούμε να πάρουμε δάνειο με 0% από τον ESM;», τόνισε από τη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ.
Η προσφυγή στον ESM «δεν είναι μνημόνιο», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε σταγόνα μηδενικού επιτοκίου που μας δίνεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία και έδωσε θετική γνώμη ως προς τον επαναδιορισμό του, για έξι επιπλέον έτη, στη θέση του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος.
Όπως είπε, ο κ. Στουρνάρας, είναι λάθος να δημιουργείται η εντύπωση ότι (ορισμένοι) θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε μνημόνιο. Αναρωτήθηκε, δε, για ποιο λόγο να δανειζόμαστε με παραπάνω επιτόκια, όταν μπορούμε να πάρουμε δάνειο με 0% (από τον ESM).
Δηλαδή υποστηρίζει ο κ.Στουρνάρας πως οι Ευρωπαίοι θα δανείσουν στην Ελλάδα χρήματα με μηδενικό επιτόκιο και χωρίς όρους; Και γιατί δεν το έκαναν τόσο καιρό;
Ο κ. Στουρνάρας μίλησε επίσης για την ανάγκη δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας» προκειμένου «να αφαιρέσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών». Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή η ιδέα, που «δεν πέρναγε» στο παρελθόν, σήμερα έχει «περισσότερα ευήκοα ώτα» κυρίως στην ΕΚΤ αλλά και αλλού. Εμείς στην ΤτΕ, θέλουμε να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς και δουλεύουμε σε μια τέτοια μέθοδο, είπε ο κ. Στουρνάρας ενημερώνοντας ότι «είμαστε σε διάλογο με τον SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) και την κυβέρνηση, για να δούμε αν και πότε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο».
Υπέρ του επαναδιορισμού του κ. Στουρνάρα τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, κατά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια διαδικασίας της θητείας του, εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το μέγεθος της ύφεσης από τη στιγμή που δεν ξέρουμε πότε θα βρεθεί εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Επίσης, ανέφερε πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το εύρος της ύφεσης θα κυμανθεί από 4,5% έως 9,5%.
«Το βασικό σενάριο είναι κοντά στο 6% ύφεση για το 2020 και για το 2021 ανάκαμψη της τάξης του 5,5%. Οι εκτιμήσεις αλλάζουν. Κάθε φορά που δημοσιοποιούνται στοιχεία για την οικονομία αλλάζουν και οι εκτιμήσεις.
Σήμερα όμως η εκτίμηση είναι αυτή από 4,5% μέχρι 9,5% το εύρος. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε κίνδυνο σήμερα έχουμε αβεβαιότητα γι' αυτό κάνουμε μόνο σενάρια. Αν δεν βρεθεί φάρμακο και εμβόλιο αυτή η αβεβαιότητα θα συνεχίζεται».
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση λέγοντας πως αν δεν είχαν ληφθεί, η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον τρεις μονάδες.
«Το κράτος μέχρι τώρα έχει πάρει μέτρα με μόχλευση κοντά στα 20 δισεκατομμύρια, η επίπτωση στον προϋπολογισμό είναι – 4,5% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι χαμηλότερο γιατί πολλά μέτρα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι, το έλλειμμα θα είναι 2,9% για το 2020 και 2,9% πλεόνασμα για το 2021. Η επίπτωση στο ΑΕΠ που έχουν τα μέτρα είναι κοντά στο 3%. Αυτό σημαίνει ότι η ύφεση θα ήταν 3% επιπλέον εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα αυτά», τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αναφερόμενος στον τουρισμό ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η συμμετοχή του στο εθνικό προϊόν είναι της τάξης του 8,5%.
«Κλειδί για την Ελλάδα είναι τι θα συμβεί στον τουρισμό. Σο εθνικό προϊόν όλες οι δραστηριότητες του τουρισμού είναι 8,5%. Από κει πρέπει να ξεκινούμε την βάση εκτίμησης, τα έσοδα πέρυσι ήταν 18,5 δισ. αλλά είχαμε και εκκροές γιατί και οι Έλληνες ταξιδεύουν στο εξωτερικό».
Μάλιστα, ο κύριος Στουρνάρας ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχεία του Μαΐου είναι ενθαρρυντικά και πρόσθεσε ότι όπου καταργείται το lockdown υπάρχει ανάκαμψη και τζίρος μεγαλύτερος από τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.
Επίσης, πρόσθεσε πως είναι θετικό στοιχείο η αύξηση των καταθέσεων και η αύξηση των αποταμιεύσεων.
Ως προς τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι είναι απόλυτες καλυμμένες και από πλευράς ρευστότητας και από πλευράς κεφαλαίων και ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε η οικονομία το 2021 να επιστρέψει σε ρότα πλεονασμάτων.
«Πρέπει να ενισχυθεί το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και ο παραγωγικός ιστός. Να μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτη καμιά λύση για φτηνό δανεισμό, να εκμεταλλευτούμε τις κοινές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι παρεμβάσεις αυτές δεν πρέπει να είναι μόνιμες. Από κάποια στιγμή και μετά θα πρέπει να καταργηθούν, όσο υποχωρεί η πανδημία έτσι ώστε το 2021 να επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα»
pronews.gr
Post A Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια :