Άσκηση «Stolen Cerberus» παρουσία Α/ΓΕΕΘΑ και Πρέσβη των ΗΠΑ (ΦΩΤΟ)

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt, παρακολούθησαν στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας δραστηριότητες της άσκησης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «STOLEN CERBERUS».

Η εν λόγω άσκηση αφορά στη διμερή εκπαίδευση σε αντικείμενα ρίψεων προσωπικού και εφοδίων στην ξηρά και στη θάλασσα, πτήσης χαμηλού ύψους, αντιμετώπισης απειλών και εκτέλεσης αεροδιακομιδών, και διαρκεί από την 8 έως την 20 Σεπτεμβρίου 2020. Στη δραστηριότητα συμμετέχει προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών, ένα C–130H της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία C–130J και ένα C–21 της Αεροπορίας των ΗΠΑ και η εκπαίδευση υλοποιείται σε ζώνες ρίψεως της κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Πρέσβης των ΗΠΑ επιβιβάστηκαν σε Α/Φ C–130J της Αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο συμμετείχε σε σχηματισμό αποτελούμενο από άλλα δύο Αμερικανικά αεροσκάφη ιδίου τύπου και ένα Ελληνικό C-130H, που πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων και χαμηλή διέλευση άνωθεν του λεκανοπεδίου Αττικής.

Στο χαιρετισμό του και με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης της 11 Σεπτεμβρίου 2001 που αποτελεί κομβικό σημείο για την Αμερική αλλά και για όλη την ανθρωπότητα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στον ισχυρό συμβολισμό της παρακολούθησης της άσκησης, στη συνεχή αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών στο πλαίσιο της Στρατηγικής Αμυντικής Συνεργασίας και επισήμανε την κλιμάκωση της προκλητικής στάσης της Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.




Από την πλευρά του ο Πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν η πρώτη και μοναδική περίπτωση όπου το ΝΑΤΟ επικαλέστηκε τη δέσμευσή του στο άρθρο 5 για συλλογική άμυνα. Σημείωσε επίσης την απόλυτη δέσμευση των ΗΠΑ στη Συμμαχία μας και ανέφερε την άσκηση «STOLEN CERBERUS» ως ένα παράδειγμα στο οποίο επενδύουμε και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε.





enoplos.gr
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]