Άσχημο ξεκίνημα στα επιτραπέζια ροδάκινα, με έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος και πτώση τιμών, στη Βουλή το θέμα της άρσης του ρώσικου εμπάργκο

Πολύ άσχημο ξεκίνημα έκαναν φέτος οι τιμές στα επιτραπέζια ροδάκινα. Ακόμη και για τις υπερπρώιμες ποικιλίες, που έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά πριν περίπου 20 ημέρες, η τιμή των 30 λεπτών δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής. Ο κ. Νίκος Σάκουλας, Διευθυντής στον Α.Σ. Βελβεντού «Η Δήμητρα» αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πολύ άσχημο ξεκίνημα είχαμε φέτος για τα επιτραπέζια ροδάκινα. Η κατάσταση στην αγορά του ροδάκινου εκτιμώ ότι είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών. Εκτιμώ ότι οι τιμές παραγωγού σημειώνουν πτώση κατά 30% σε σχέση με πέρσι. Η μεγάλη πτώση τιμών οφείλεται στην έλλειψη ζήτησης από τις αγορές του εξωτερικού αλλά και στην αυξημένη φετινή παραγωγή που έχει η χώρα μας, όπως και σε Ισπανία και Ιταλία. Αν και είμαστε στις αρχές της εμπορικής περιόδου και ακόμη δεν έχουν «πέσει» την αγορά οι μεγάλες ποσότητες τα ψυγεία είναι γεμάτα». Την άσχημη εικόνα επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι άνοιξε ξανά η πολιτική κουβέντα για το θέμα της άρσης του ρώσικου εμπάργκο, που έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος (θέση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση).
Ερώτηση στη Βουλή
«Η συγκομιδή φρούτων έχει ξεκινήσει με δυσάρεστα «μαντάτα» σχετικά με τις τιμές -κυρίως στα ροδάκινα. Παρά τις ελπίδες των αγροτών ότι η χρονιά θα ήταν καλύτερη, καθώς η αναμενόμενη παραγωγή είναι αυξημένη όπου δεν υπήρξαν ζημιές, στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στην αγροτική μας οικονομία είναι καταλυτικές, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν εναλλακτικές λύσεις διάθεσης της παραγωγής». Τα παραπάνω αναφέρει σε ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Ο κ. Χαρακόπουλος, που έγινε αποδέκτης παραπόνων από αγρότες της Γιάννουλης και της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου, προσθέτει ότι «σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι τιμές στα ροδάκινα, ένα προϊόν που επλήγη σοβαρότατα από το εμπάργκο, είναι άκρως απογοητευτικές στην αρχή της συγκομιδής. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιούνται πόσο θα κατρακυλήσουν ακόμα, όσο οδεύουμε προς την συγκομιδή του κύριου όγκου της παραγωγής».
Ο πρώην αν. υπουργός αγροτικής ανάπτυξης σημειώνει στην ερώτησή του ότι «η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του αγροτικού κόσμου, λόγω των κυβερνητικών μέτρων -με πρώτο τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές- θα μπορούσε να μετριαστεί μόνο με τη διαμόρφωση ικανοποιητικών τιμών στα αγροτικά προϊόντα και την αύξηση των εξαγωγών. Η έλλειψη ρευστότητας, όμως, και η οικονομική δυσπραγία των ελληνικών νοικοκυριών, έχουν άμεση επίπτωση στην εσωτερική αγορά, με αποτέλεσμα να πλήττεται η ζήτηση και να συμπιέζονται οι τιμές προς τα κάτω. Αλλά και στο μέτωπο των εξαγωγών, τα πράγματα, μετά την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο, είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστα.
Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες κυβερνητικών παραγόντων ότι επίκειται άρση του εμπάργκο των εξαγωγών αγροτικών μας προϊόντων στη ρωσική αγορά, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί με οδυνηρά αποτέλεσμα στην εμπορία των φρούτων. Αλλά η κυβέρνηση απέτυχε να βρει και νέες αγορές για την προώθηση των εξαγωγών μας, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από το ρωσικό εμπάργκο».
Καταλήγοντας, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:
  • Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί ώστε να λήξει το ρωσικό εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία πλήττονται από την κάμψη των εξαγωγών; Τι ενέργειες έχουν κάνει στην ΕΕ ώστε να επανεξεταστούν οι κυρώσεις προς τη Ρωσία και συνακόλουθα να επανεκκινήσουν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά, προβάλλοντας την ζοφερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη αύξησης των εξαγωγών.
  • Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί προκειμένου, να βρεθούν, τουλάχιστον, εναλλακτικές λύσεις για την εξαγωγή των ελληνικών φρούτων.
  • Αν υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι που μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις των χαμηλών τιμών στον παραγωγό λόγω του εμπάργκο; Αν ναι, τι έχετε πράξει έως σήμερα.
  • Αν σχεδιάζουν κάποιου είδους αντίμετρα προς τους παραγωγούς που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, και αν ναι ποια είναι αυτά.
agrotypos.gr
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]