Μας κάνει πλάκα ο Ζάεφ; Μας κάνει τη χάρη και μοιράζεται μαζί μας τον δικό μας Μέγα Αλέξανδρο; Δεν πάμε καλά… (βίντεο)

«Συνιδιοκτησία» στον Μέγα Αλέξανδρο φαίνεται πώς αξιώνει ο Ζόραν Ζάεφ πίσω από το γλυκανάλατο μετριοπαθές ύφος με το οποίο περιφέρεται. Όταν η Αθήνα είπε ότι υπάρχουν πολλοί που αξιώνουν μερίδιο στην κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως για παράδειγμα οι Καλάς στο Αφγανιστάν και άλλες φυλές της Ασίας, ήταν σαφής: Η Αθήνα αναφέρθηκε στην «κληρονομιά», όχι στην ταυτότητα ή στην εθνικότητα του Αλεξάνδρου.
Διότι ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως και όλοι οι Μακεδόνες, ήταν Έλληνες. Η Ελλάδα έχει τα «δικαιώματα» στον Αλέξανδρο, όχι ο πονηρούλης Ζάεφ ούτε η βουλγαρόφωνη ράτσα του, ώστε να εμφανίζεται πρόθυμος να «μοιραστεί» την κληρονομιά του Αλέξανδρου μαζί μας λες και είναι δικός του και μας… παραχωρεί κι εμάς μερίδιο από την κληρονομιά του.
Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι δεν έχει πρόβλημα και με άλλους να θέλουν να έχουν «κληρονομιά» από τον Αλέξανδρο, με την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζουν ότι ο Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Όποιος θεωρεί ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Έλληνας, αλλά κάτι άλλο, αυτομάτως είναι εχθρός της Ελλάδας. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι Σκοπιανοί και να το ξεκαθαρίσουν με δημόσιες δηλώσεις πριν βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις.
Διότι όχι μόνο δεν ακούσαμε από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να παραδέχεται ότι ο Αλέξανδρος ήταν Έλληνας αλλά σε νέες του δηλώσεις, στην τηλεόραση του ALPHA μιλώντας στον Δήμο Βερύκιο, είπε:
«Ταυτόχρονα δήλωσα χωρίς προκαταλήψεις, όταν σχολίασε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ότι εάν η κυβέρνηση των Σκοπίων επιθυμεί να κάνει ένα βήμα παραπάνω στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να αποποιηθεί ότι είναι η μοναδική κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εγώ το δήλωσα δημόσια επειδή πιστεύω περισσότερο στο μέλλον [σ.σ. και όχι γιατί έτσι είναι] του δικού μας κράτους, από το να είμαι περιχαρακωμένος στις προκαταλήψεις [σ.σ. προκαταλήψεις;] του παρελθόντος, γιατί ο γνωρίζω ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα αποτελούσε το στοιχείο εκείνο που θα μας ενώσει και όχι το στοιχείο διαίρεσης. Έχοντας υπόψη ότι είναι πιο σημαντικό το μέλλον του κράτους μου…».
Υπενθυμίζουμε ότι ο Ζάεφ δήλωσε στα τέλη Δεκεμβρίου, ως απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα, ότι κληρονομιά του Αλεξάνδρου εκτός από τη χώρα του έχουν πιθανώς η Ελλάδα αλλά και η… Βουλγαρία.
«Εάν η κυβέρνηση παραιτηθεί από το δικαίωμα να είναι ο μόνος κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπάρχει πιθανότητα να λυθεί το θέμα, είχε πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», είχε αναφέρει ο Ζάεφ και υπογράμμισε πως «εγώ εκ μέρους της κυβέρνησης παραιτούμαι από το να θεωρώ την «Μακεδονία» τον μοναδικό κληρονόμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έφθασε στην Ινδία , στην Περσία…».
Και συνέχισε προκλητικότατος:
«Η ιστορία ανήκει επίσης σε μας, πιθανόν ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας ανήκει επίσης στην Ελλάδα, μέρος της στη Βουλγαρία και σε πολλές άλλες χώρες».
Είπε «πιθανόν», δηλαδή μας είπε ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να έχει η Ελλάδα αλλά και η Βουλγαρία κληρονομιά του Αλεξάνδρου όπως και πολλές άλλες χώρες. Αν είναι δυνατόν! Η Ελλάδα είναι στην ίδια κατηγορία με τις «πολλές άλλες χώρες» που «πιθανόν» έχουν δικαίωμα στην κληρονομιά του Αλέξανδρου. Και αυτή η δήλωση είχε χαιρετιστεί ως «υποχώρηση». Σε τι υποχώρησε; Ότι μας εμπαίζει κανονικά;
Πόσο πιο κατανοητό; Δεν αναγνωρίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Χάρη μας κάνει ή -ακόμα χειρότερα- επειδή τον πιέζουμε κάνει μια μικρή παραχώρηση για το μέλλον του κράτους του.
Να του γίνει σαφές, δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο, να τον βρουν οι αρμόδιοι διαπραγματευτές, ότι εάν δεν δηλώσει επίσημα ότι ο Αλέξανδρος ήταν Έλληνας δεν υπάρχει καμία λύση για τα Σκόπια.
Διότι εδώ δεν ξέρουμε εάν γίνονται κάποια πράγματα κατανοητά, αλλά οι Σκοπιανοί μας δουλεύουν κανονικά και αφού σφετερίστηκαν τα δικά μας, τώρα εμφανίζονται δήθεν πρόθυμοι -λόγω πίεσης- να μας δώσουν και εμάς κάτι, ένα κομματάκι κοινό με «πολλές άλλες χώρες», σαν να ήταν από πάντα δικά τους τα δικά μας και να είμαστε εμείς οι σφετεριστές.

Τι είπε στον ALPHA:

Ο κ. Ζάεφ ξεκαθάρισε πως η χώρα του έχει κόκκινες γραμμές στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «δεν χρησιμοποιώ κόκκινες γραμμές, γιατί αποτελούν εμπόδιο στην εξεύρεση μιας λύσης. Θα χρησιμοποιήσω άλλες μεθόδους, προκειμένοι οι όποιες κόκκινες γραμμές να γίνουν το φώς εκείνο που θα μας βγάλουν από το σκοτάδι του προβλήματος. Αν υπάρξουν «κόκκινες γραμμές», δεν θα φτάσουμε ποτέ στην επίλυση του ζητήματος. Είμαι αισιόδοξος πως το θέμα μπορεί να έχει λυθεί, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018».
Το μήνυμα που θέλει να στείλει ο κ. Ζάεφ στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση είναι πως «πρέπει να υπάρχει καλό πνεύμα και καλή βούληση προκειμένου να αναπτυχθούν φιλικές διμερείς σχέσεις».
Σχετικά με το αεροδρόμιο των Σκοπίων, στο οποίο η κυβέρνηση Γκρουέφσκι είχε ονομάσει «Μέγας Αλέξανδρος», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έριξε και πάλι τις βολές του στην προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την ως «φερόμενη από εθνικισμό», ενω δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει το θέμα της ονομασίας, «αν αυτό ειναι ενα θέμα που ενοχλεί την ελληνική κυβέρνηση. Θέλω ο Μέγας Αλέξανδρος να λειτουργήσει ενοποιητικά κι όχι διχαστικά ανάμεσα στους δυο λαούς», τόνισε.

Δείτε το βίντεο:

tribune.gr
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]