ΜΈΛΙ. ΕΊΝΑΙ ΦΥΣΙΚΌ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΌ, ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΌ, ΚΑΤΑΠΡΑΫΝΤΙΚΌ, ΕΠΟΥΛΩΤΙΚΌ. ΑΠΟΛΑΎΣΤΕ ΤΟ
Το μέλι είναι το πιο θρεπτικό φυσικό γλυκαντικό και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Διατροφολόγοι συνιστούν ότι το μέλι πρέπει να ενταχθεί στη διατροφή, αλλά και όπου είναι δυνατόν να αντικαταστήσει τη ζάχαρη που δεν έχει τίποτα να προσφέρει εκτός από γλυκιά γεύση.
Μια μεγάλη κουταλιά μέλι έχει περίπου 60-65 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης ξεπερνά τις 85 θερμίδες. Εξαιτίας της γλυκύτητας του χρειάζεται μικρότερη ποσότητα απ’ ότι θα χρειαζόταν ζάχαρη για να αποδώσει το ίδιο αποτέλεσμα. Έτσι, καταναλώνονται πολύ λιγότερες θερμίδες.
Είναι επίσης, πλούσιο σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και φρουκτόζη), πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Έρευνα έχει δείξει ότι η ημερήσια κατανάλωση μελιού μειώνει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος κατά δύο 24ωρα.
Είναι επίσης, πλούσιο σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και φρουκτόζη), πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Έρευνα έχει δείξει ότι η ημερήσια κατανάλωση μελιού μειώνει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος κατά δύο 24ωρα.
Το μέλι είναι τονωτικό εξαιτίας των υδατανθράκων που περιέχει, οι οποίοι αυξάνουν την ενέργεια. Σταθεροποιεί τα επίπεδα της γλυκόζης και απορροφάται πιο αργά συγκριτικά με τη ζάχαρη, δίνοντας ενέργεια για όλη την ημέρα. Έτσι, αποφεύγονται και οι απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα της ενέργειας που εξαντλούν τον οργανισμό και αυξάνουν το αίσθημα της κόπωσης. Γι’ αυτό το μέλι είναι απαραίτητο συστατικό για ένα δυναμωτικό πρωινό.
Θεωρείται αφροδισιακό γιατί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα οποία συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Άλλωστε, δεν έχει άδικα τη φήμη ότι σε συνδυασμό με τα καρύδια είναι το καλύτερο αφροδισιακό.
Θεωρείται αφροδισιακό γιατί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα οποία συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Άλλωστε, δεν έχει άδικα τη φήμη ότι σε συνδυασμό με τα καρύδια είναι το καλύτερο αφροδισιακό.
Το μέλι βοηθάει επίσης, την επούλωση πληγών, ενώ συστατικά του χρησιμοποιούνται για την θεραπεία δερματικών παθήσεων, εγκαυμάτων και γρατζουνιών. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση, καθώς αφυδατώνει και σκοτώνει τα μικρόβια. Παράλληλα, μειώνει τη φαγούρα και τον ερεθισμό από τσιμπήματα.
Ενυδατώνει τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες και βοηθάει στη θεραπεία της ακμής.
Ενυδατώνει τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες και βοηθάει στη θεραπεία της ακμής.
Το μέλι σε συνδυασμό με ένα ζεστό ποτήρι γάλα, βελτιώνει τον ύπνο, καθώς χαλαρώνει τον εγκέφαλο.
Είναι καταπραϋντικό, μαλακώνει και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο, αλλά και από στομαχικά προβλήματα.
Δεν πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά μικρότερα του ενός έτους. Υπάρχει κίνδυνος να πάθουν αλλαντίαση, μια τοξική δηλητηρίαση που προκαλείται από βακτήριο που υπάρχει στο μέλι.
Είναι καταπραϋντικό, μαλακώνει και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο, αλλά και από στομαχικά προβλήματα.
Δεν πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά μικρότερα του ενός έτους. Υπάρχει κίνδυνος να πάθουν αλλαντίαση, μια τοξική δηλητηρίαση που προκαλείται από βακτήριο που υπάρχει στο μέλι.
πηγή: www.valueforlife.gr
Labels
ΥΓΕΙΑ
you might also like
Post A Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια :