Η Θεοδώρα Τζάκρη στις μεταποιητικές βιομηχανίες ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΒΕΕ, ΚΡΟΝΟΣ ΑΕ, ΚΟΝΕΞ ΑΕ, ΔΑΝΑΪΣ ΑΕ και ΑΣ ΠΕΛΛΑΣ...
..."Η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου θα μπορούσε φέτος να είναι καλύτερη για να έχει μέλλον η παραγωγή"
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη επισκέφτηκε την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Ιουλίου τις μεταποιητικές βιομηχανίες ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε., ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε., ΚΟΝΕΞ Α.Ε., ΔΑΝΑΪΣ Α.Ε. και τη συνεταιριστική βιομηχανία του Α.Σ. ΠΕΛΛΑΣ , οι οποίες εδώ και δύο εβδομάδες ξεκίνησαν την μεταποίηση του συμπύρηνου ροδάκινου στις πρώιμες ποικιλίες (Κατερίνα, Φορτούνα κ.λπ.) και είχε συνομιλίες με στελέχη της διοίκησης, εργαζόμενους και παραγωγούς για τις συνθήκες που διαμορφώνονται κατά τη φετινή μεταποιητική περίοδο στο συμπύρηνο ροδάκινο.
Πιο συγκεκριμένα η κ. Τζάκρη επισκέφτηκε την Παρασκευή 13 Ιουλίου τη βιομηχανία ΚΟΝΕΞ Α.Ε. και αφού περιηγήθηκε στις γραμμές παραγωγής είχε συνεργασία με την Πρόεδρο κ. Όλγα Πρωτόπαππα για τις συνθήκες που διαμορφώνονται κατά τη φετινή μεταποιητική περίοδο και στη συνέχεια επισκέφτηκε τη βιομηχανία ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε. και είχε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτρη Τζιμούρτο και το μέλος του ΔΣ κ. Δημήτρη Χλωρό.
Το Σάββατο 14 Ιουλίου η κ. Τζάκρη επισκέφτηκε τη βιομηχανία ΔΑΝΑΪΣ Α.Ε. και αφού επισκέφτηκε τις γραμμές παραγωγής συνομίλησε με τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Μιλτιάδη Κονοπισόπουλο και στη συνέχεια επισκέφτηκε το εργοστάσιο του Α.Σ. Πέλλας στον Ν. Μυλότοπου όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Μιχάλη Φαρμάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ηλία Γεωργιάδη, καθώς και με τους εργαζόμενους της βιομηχανίας.
Το απόγευμα του Σαββάτου η κ. Τζάκρη επισκέφτηκε τη μεταποιητική βιομηχανία ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε. και είχε συνεργασία με τον Διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ιωάννη Παυλίδη ο οποίος την ενημέρωσε πως διαμορφώνονται οι συνθήκες της φετινής μεταποιητικής περιόδου στο συμπύρηνο ροδάκινο.
Από τις συζητήσεις με όλους τους μεταποιητές της περιοχής μας, που παράγουν μαζί με τις μεταποιητικές βιομηχανίες της Ημαθίας και της Λάρισας το 40% της παγκόσμιας παραγωγής κομπόστας, προκύπτει ότι ο όγκος παραγωγής του συμπύρηνου ροδάκινου διαμορφώνεται τελικά σε επίπεδα κατώτερα του προσδοκώμενου και μάλιστα όχι μόνο στις πρώιμες ποικιλίες (π.χ. Κατερίνα κ.λπ.) που επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις ως προς την ποιότητα και την ποσότητα, αλλά και σε αυτές που αναμένεται να συγκομιστούν. Άρα δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια της αυξημένης προσφοράς πρώτης ύλης και η παραγωγή δεν θα φτάσει για να καλύψει τις ανάγκες της μεταποίησης.
Για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο η ΕΚΕ είχε ανακοινώσει από τον Δεκέμβρη ακόμη τιμή πώλησης του συμπύρηνου ροδάκινου πληρωτέα στο εργοστάσιο τα 25 λεπτά το κιλό. Από την τιμή αυτή όμως αφαιρείται το κόστος μεταφοράς, κρατήσεις συνεταιρισμών κ.λπ. με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πληρώνονται στο τέλος 22 λεπτά το κιλό. Όπως είπε η κ. Τζάκρη στους μεταποιητές, φέτος που η παραγωγή είναι μικρότερη της αναμενόμενης υπάρχουν περιθώρια για καλύτερη τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο από την πλευρά της βιομηχανίας, εάν θέλουμε η παραγωγή του συμπύρηνου ροδάκινου, που αποτελεί μια τεράστια δύναμη για την περιοχή μας, να έχει μέλλον. «Για να έχει όμως μέλλον το συμπύρηνο ροδάκινο θα πρέπει η τιμή πώλησης να καλύπτει το πραγματικό κόστος καλλιέργειας, το οποίο σύμφωνα με μελέτες ανέρχεται σε 0,15 ευρώ το κιλό τουλάχιστον και να αφήνει ένα αξιοπρεπές καθαρό ετήσιο εισόδημα για να ζήσει η αγροτική οικογένεια, πολλώ δε μάλλον τη δυνατότητα να εφαρμόσουν οι παραγωγοί τις απαιτούμενες καλλιεργητικές φροντίδες, ώστε να παραδώσουν την υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη που αξιώνει η βιομηχανία. Και αυτή είναι μια παράμετρος που ενδιαφέρει τη βιομηχανία και μάλιστα πολύ, εάν θέλει να συνεχίσει να υφίσταται η παραγωγή. Κανείς δεν πρόκειται να συνεχίσει να καλλιεργεί ένα προϊόν κάτω από συνθήκες απόλυτης φτωχοποίησης» είπε η κ. Τζάκρη.
Όλοι οι μεταποιητές συμφωνούν με την ανάγκη καθιέρωσης και εφαρμογής τυποποιημένων συμβάσεων πώλησης απευθείας μεταξύ του παραγωγού και της βιομηχανίας, στις οποίες να αναγράφονται όλοι οι όροι της αγοραπωλησίας συμπύρηνων ροδάκινων μεταξύ της αγοράστριας μεταποιητικής βιομηχανίας και του πωλητή-παραγωγού, όπως π.χ. η τιμή πώλησης ανά κιλό, ο χρόνος αποπληρωμής του τιμήματος, ο τόπος παράδοσης, η διάκριση ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες της μεταποίησης (χυμός/κονσέρβα/κατάψυξη), οι ποσότητες κ.λπ., για τη στήριξη του κλάδου του συμπύρηνου ροδάκινου, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο, δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί τόσο η συγκομιδή όσο και η μεταποίηση (κονσερβοποίηση κ.λπ.) και να μην έχει ανακοινωθεί η τιμή αγοράς του προϊόντος από την πλευρά των βιομηχανιών κυρίως σε χρονιές με μεγάλο όγκο παραγωγής, αλλά και να οργανώσει καλύτερα την παραγωγή της η βιομηχανία.
Τέλος οι μεταποιητές επεσήμαναν στην κ. Τζάκρη την μη κάλυψη των αναγκών τους σε εργατικό δυναμικό με εργαζόμενους από την περιοχή της Πέλλας, η οποία καταγράφει υψηλά ποσοστά ανεργίας και τη μεταφορά εργαζομένων από τους νομούς Θεσσαλονίκης και Ημαθίας για να συμπληρωθούν οι βάρδιες.
Post A Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια :