ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ...!! Το Χρηματιστήριο έκλεισε στις 666 μονάδες - «Μαύρη Τετάρτη» με τραπεζικό κραχ

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο - Η Τράπεζα Πειραιώς κατρακύλησε 20,73%, η Eurobank έπεσε 14,69%, η Εθνική έχασε 5,49% και η Alpha είχε απώλειες 3,28% - Πού αποδίδεται το ξεπούλημα - Στο 4,41% ανέβηκε το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας από 4,29% το πρωί - Ξεθωριάζει η ιστορία της «καθαρής» εξόδου Σε τραπεζικό κραχ και πωλήσεις με πανικό δίχως αύριο οδήγησε η αλλαγή στάσης των δανειστών σχετικά με τις τράπεζες.



Το χρηματιστήριο έφθασε να χάνει έως και 4% μετά απο ένα limit Down στην Τράπεζα Πειραιώς και πτώση έως 8-12% στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.



Τελικά, η Μαύρη Τετάρτη έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 666,84 μονάδες.

Η αλλαγή που ξεκίνησε με το δημοσίευμα του Bloomberg την περασμένη Παρασκευή όπου με λανθασμένο τρόπο δινόταν η εντύπωση ότι, υπήρχε χρονικό όριο για την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να αντλήσει ομολογιακό tier 2.

Oι ξένοι επενδυτές καταλαβαίνουν ότι οι δανειστές έχουν αλλάξει την στάση τους σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες – πράγμα που όπως θα δούμε δεν μπορεί να ισχύει καθώς μερικούς μήνες μετά τους ελέγχους θα είναι σαν να ομολογεί ο ευρωπαϊκός επόπτης ότι δεν ισχύουν οι έλεγχοι του.

Επιπρόσθετα, δεν ισχύουν και οι αναφορές για κρατικοποίηση καθώς δεν μπορεί ο SSM να φανεί αναξιόπιστος στους ελέγχους του.
Σήμερα και ύστερα απο ένα τριήμερο πωλήσεων στις τράπεζες πρέπει να κτύπησαν και ορισμένα stop loss με αποτέλεσμα να ρευστοποιούνται οι μετοχές έως και -28%.

Η μετοχή της Alpha bank έκλεισε στα 1,18 ευρώ με πτώση 3,28%. Βουτιά 14,69% για την Eurobank στα 0,537 ευρώ.
Βουτιά 20,73% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,30 ευρώ. Με πτώση 5,49% η Εθνική Τράπεζα στα 1,583 εευρώ. Οι συνολικές συναλλαγές ανήλθαν στα 108 εκατ. ευρώ, εκτων οποίων τα 65 εκατ.ευρώ αφορούσαν τις τραπεζικές μετοχές.

Τι οδήγησε στην πτώση

Τεχνικά, το αιφνίδιο ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές αποδίδεται σε αυτοματοποιημένες συναλλαγές καθώς η πτώση που είχε προηγηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις, «χτύπησε» τα περιθώρια ασφαλείας και ενεργοποιήθηκαν εντολές stop loss μεγάλων χαρτοφυλακίων.

Ακόμη όμως και αν η τεχνική αιτία για την πτώση πρέπει να αναζητηθεί στους χρηματιστηριακούς αλγόριθμους, δεν μπορεί να υποτιμηθεί το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές το τελευταίο εξάμηνο, είναι μόνο short από τα μεγάλα ξένα fund.

Η βασική αιτία για την πίεση που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν είναι άλλη από την ανησυχία που υπάρχει για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και αυτό αποτυπώθηκε και στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές κλιμάκωσαν τις πιέσεις στις μετοχές ξεκινώντας από την Πειραιώς και φθάνοντας στην Alpha Bank, ανάλογα με την κεφαλαιακή θέση της κάθε τράπεζας.

Σε αυτή τη συγκυρία προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα και μία σειρά από γεγονότα που πυροδότησαν το σημερινό sell off.

www.stoxos.gr
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]