Συντήρηση τάφου Δ. Ρίζου

     

  Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 μέλη του συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης-Αλμωπίας και  του συλλόγου Ανατολικοθρακιωτών Νομού Πέλλας, με πρωτομάστορα τον Μανώλη Τασόγλου, συντήρησαν το αναλόγιο και τον μεταλλικό σταυρό του κενοτάφιου του Μακεδονομάχου Δημητρίου Ρίζου στο κοιμητήριο Έδεσσας. Ειδικότερα η οικογένεια του εκλιπόντος Θεόδωρου  Παπαθωμά, σύμφωνα με τα σχέδια του οποίου κτίστηκε το πρωτότυπο ταφικό μνημείο,  ανέλαβε την αποκατάσταση των στοίχων του Τυρταίου που υπήρχαν χαραγμένοι σε μαρμάρινη πλάκα επάνω στο αναλόγιο.
           Ο Εδεσσαίος ιατρός  Δημήτριος Ρίζος υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Επιτροπής αγώνα» Εδέσσης κατά την διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα. Βοηθούσε τους άπορους, εμψύχωνε τους εδεσσαίους να κρατήσουν την Ελληνικότητά τους και να αντιμετωπίσουν την Βουλγαρική προπαγάνδα,  και το 1877 υπερασπίστηκε με υπόμνημα την Ελληνικότητα των γηγενών Μακεδόνων στην Πρεσβευτική Συνδιάσκεψη της Κωνσταντινούπολης.
            Σήμερα το όνομά του φέρει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας, το οποίο κτίστηκε με δικά του χρήματα, και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018,  και ώρα 6μμ, στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου  το 1ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας αφιερώνει σε αυτόν την επετειακή εκδήλωσή του για τον Μακεδονικό Αγώνα, 10 χρόνια μετά την ονοματοδοσία του σχολείου σε «Δημήτριος Ρίζος».

                                                                                    Ο Πρόεδρος
                                                                           Γιουματζίδης Δημήτριος


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]