Συμπύρηνο ροδάκινο: Σήμα κινδύνου από τους μεταποιητές για τις νέες φυτεύσεις, οι εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά κομπόστας

Πραγματοποιήθηκε, από τις 16 έως 19 Οκτωβρίου 2018, στη Murcia της Ισπανίας, το 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεταποιημένων Φρούτων (CANCON14). 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο, «η παραγωγή της κομπόστας είναι σε παγκόσμιο επίπεδο υψηλή. Έχουμε σοβαρή διαταραχή της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης μεταποιημένων προϊόντων ροδακίνου. Επισημαίνω τον κίνδυνο από την αλματώδη αύξηση των φυτεύσεων που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Τα στοιχεία του φετινού ΟΣΔΕ δείχνουν ότι το 2018 έχουμε 188.000 στρέμματα με συμπύρηνο ροδάκινο (από 183.000 που ήταν πέρσι). Για άλλη μια φορά συστήνουμε στους παραγωγούς μας αυτοσυγκράτηση στην φύτευση νέων οπωρώνων συμπύρηνου ροδακίνου».

Και προσθέτει: «Η φύτευση νέων δένδρων θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με την βιομηχανία ώστε να είναι διασφαλισμένη η απορρόφησή τους. Θα πρέπει τέλος να επιλέγονται ποικιλίες υψηλής παραγωγικότητας. Επίσης τονίζω ότι το διαβατήριο της ελληνικής κομπόστας στις διεθνείς αγορές είναι η ποιότητα».

Όσον αφορά την παγκόσμια αγορά ο κ. Αποστόλου τονίζει ότι «αυτή την στιγμή κυριαρχεί η Κίνα με παραγωγές κομπόστας που ξεπερνούν τα 35 εκατ. χαρτοκιβώτια. Παραμένει όμως σε αυξημένα ποσοστά και η ντόπια ζήτηση.

Στις ΗΠΑ έχουμε μια μείωση της παραγωγής αλλά και μια «αποχώρηση» μεγάλης εταιρείας από τον κλάδο. Στην Αμερικάνικη αγορά κυριαρχεί η κινέζικη κομπόστα με τις χαμηλές τιμές. Δεν γνωρίζουμε όμως αν το κράτος συνεχίζει να αγοράζει μεγάλες ποσότητες κομπόστας τις οποίες διανέμει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα κ.α. Αυτό γινόταν μετά από την «πίεση» των Αμερικάνων παραγωγών αλλά τώρα που έχουμε μειωμένες ποσότητες δεν γνωρίζουμε αν θα συνεχιστεί.

Στη Λατινική Αμερική δεν έχουμε αλλαγές στην παραγωγή κομπόστας. Υπάρχουν προβλήματα στην Αργεντινή λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Χιλή συνεχίζει να είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο χυμό ροδάκινου, κάτι που έχει φέρει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (λόγω ανταγωνισμού) τις τιμές παραγωγού για την χυμοποίηση στην Ελλάδα.

Η Νότια Αφρική έχει σταθερή παραγωγή τα τελευταία χρόνια. Δεν γνωρίζουμε όμως πως θα εξελιχθούν οι εξαγωγές της στην ΕΕ μετά το Brexit. Μεγάλο μέρος της παραγωγής της το «απορροφούσε» η βρετανική αγορά. Δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η κατανάλωση στην ΕΕ αν αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία και θα πρέπει να μελετηθεί από την Κομισιόν αν θα πρέπει να αλλάξουν οι ποσοστώσεις (quota) στις εισαγωγές από τη Νότια Αφρική».
14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεταποιημένων Φρούτων
Στο Συνέδριο εκτός από την φιλοξενούσα χώρα, μετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων βιομηχανιών μεταποίησης φρούτων αλλά και παραγωγοί α’ ύλης από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Χιλή, η Κίνα, η Ισπανία, η Ν. Αφρική, η Βραζιλία και φυσικά η Ελλάδα.

Στην διάρκειά του κατατέθηκαν οι εκθέσεις των 8 χωρών που αναφέρονται στην εξέλιξη της παραγωγής τους τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, τις ποικιλίες, την παραγωγή συμπύρηνου ροδακίνου, βερυκόκου και αχλαδιού, τις ποσότητες που παρήχθησαν από τα παραπάνω προϊόντα, τόσο σε μορφή κομπόστας, όσο και χυμού ή κατεψυγμένων προϊόντων. Ακόμη έγινε αναφορά στο κόστος της α’ ύλης, του κουτιού, της ζάχαρης, της εργασίας κ.τ.λ.

Κοινή διαπίστωση όλων ότι την περίοδο που μεσολάβησε από το 13ο στο 14ο Συνέδριο, η παραγωγή της κομπόστας ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο υψηλή, παρά την ουσιαστική μείωσή της στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και τον περιορισμό της στην Ελλάδα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην θεαματικών μεγεθών παραγωγή της Κίνας. Την ίδια περίοδο η κατανάλωση, ιδίως στις μικρές συσκευασίες, βαίνει μειούμενη στις σημαντικές αγορές της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Η πίεση συνεπώς στις αγορές ήταν έντονη ιδίως από πλευράς των Κινέζων για την κομπόστα και των Χιλιάνων για τον χυμό.

Ειδικό ενδιαφέρον έχουν τα ακόλουθα:
  • Η αναφορά στις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τόσο στον όγκο όσο και στην ποιότητα της παραγωγής.
  • Η παύση λειτουργίας των εργοστασίων κομπόστας της μιας από τις τρεις (3) μεταποιητικές εταιρίες των ΗΠΑ.
  • Το σημαντικά ανερχόμενο ενδιαφέρον της Βραζιλίας που μάλιστα θα οργανώσει το επόμενο Συνέδριο.
  • Οι συνέπειες του BREXIT που ανατρέπουν συγκεκριμένες χρόνιες ισορροπίες στον κλάδο.
  • Η ανάπτυξη συμπύρηνων φυτειών από τους ίδιους τους μεταποιητές ιδίως στην Λατινική Αμερική.
  • Οι συνέπειες στην εμπορία της κομπόστας, τόσο από επιτυχείς διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με πολλές περιοχές του κόσμου, όσο και αντίστροφα από τον «εμπορικό πόλεμο» που κυρίως οι ΗΠΑ προωθούν.
Προκύπτει από τα παραπάνω ότι είναι σε εξέλιξη σοβαρή διαταραχή της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης μεταποιημένων προϊόντων ροδακίνου.

Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν φυτείες συμπυρήνων ροδακίνων αλλά και βιομηχανικές εγκαταστάσεις μεταποίησης φρούτων.

agrotypos.gr/
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]