Προφυλακίστηκε o πρώην ΥΕΘΑ Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του για το σκάνδαλο αναβάθμισης των φρεγατών "S"

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου μετά την απολογία τους  για το αδίκημα του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» ύψους 2,8 εκ. ελβετικών φράγκων.
Παράνομο χρήμα που κατά το κατηγορητήριο συνδέεται με τη σύμβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών κλάσης "S" του Πολεμικού Ναυτικού.
Είναι η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6/2/2003 για τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, κλάσης «Ελλη» με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. - ως κύριου αναδόχου - και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας .
Συνολικά η απολογία του πρώην υπουργού που ξεκίνησε χθες το πρωί, διέκοψε το βράδυ και συνεχίστηκε σήμερα, διήρκησε 16 ωρες, με τον κατηγορούμενο να αρνείται όσα του αποδίδονται.
Το δρόμο για τη φυλακή παίρνει και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου η οποία επίσης κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατηγορία την οποία αρνήθηκε.
Ωστόσο ούτε αυτή έπεισε με τις εξηγήσεις της ανακρίτρια και εισαγγελέα.
Η προφυλάκιση τους αποφασίστηκε μετά από πολύωρη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα και του επίκουρου ανακριτή Γεωργίου Ευαγγέλου και της αρμόδιας εισαγγελέως.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά τη διάρκεια της 16ωρης απολογίας του αρνήθηκε ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς , Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου ότι έλαβε «δώρα» για να προωθήσει την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού  στην γαλλική εταιρεία THALES καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο  ο κ. Παπαντωνίου έλαβε ως «δώρο» το επίμαχο χρηματικό ποσό το οποίο εκτιμάται ότι ήταν  μέρος ενός ποσού ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να διατέθηκε για την επίμαχη σύμβαση.
Η ζημία του δημοσίου εκτιμάται ότι άγγιξε τα 400 εκατομμύρια ευρώ .
Συγκεκριμένα στο κατηγορητήριο, αναφέρεται ότι για την επίμαχη σύμβαση ο κ. Παπαντωνίου έλαβε ως δώρο το επίμαχο χρηματικό ποσό.
Το ποσό της δωροδοκίας που καταλογίζεται στον κ. Παπαντωνίου φαίνεται να είναι σε άμεση σχέση με το κόστος για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ , χρήματα που πλέον οι ανακριτές θεωρούν ζημιά του Δημοσίου.
Η δικογραφία αναφέρεται σε εισροές χρηματικών ποσών, από λογαριασμό της γαλλικής εταιρίας, σε λογαριασμό που διατηρούσε στην Γενεύη ο αποβιώσας πλέον αντιπρόσωπος της, Χαράλαμπος Μπεκατώρος.
Από εκεί τμηματικά μεταφέρονται στην Κύπρο από όπου γίνονται τμηματικές αναλήψεις ποσών. Τα επίμαχα ποσά κατατέθηκαν σε λογαριασμούς πολιτικού μηχανικού, φίλου του ζεύγους Παπαντωνίου.
Ο μηχανικός που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση , απολογήθηκε πριν λίγες ημέρες στους Ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.
pronews.gr
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]