Έβερτ και Άνδρος έμειναν εκτός de minimis, νέα παράπονα από τους ροδακινοπαραγωγούς

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης 12 Φεβρουαρίου 2019 η πληρωμή των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) συνολικού ύψους 13.174.588 ευρώ σε 15.498 ροδακινοπαραγωγούς, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

agrotypos.gr/  Βέβαια, ήδη, καταγράφονται παράπονα από παραγωγούς ροδάκινων των ποικιλιών Έβερτ και Άνδρος, ότι δεν είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους. Παράλληλα υπάρχουν και ορισμένοι αγρότες που «φωνάζουν», γιατί είδαν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους, από αυτά που υπολόγιζαν ότι θα έπαιρναν. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Σηφάκης «όντως οι ποικιλίες Έβερτ και Άνδρος δεν αποζημιώθηκαν καθώς δεν υπήρχαν ζημιές σε αυτές. Βέβαια πρέπει να πω ότι καλύφθηκε το 45% των συμπύρηνων από τα de minimis».
Ο ΑγροΤύπος δέχεται παράπονα παραγωγών, που είτε δεν πληρώθηκαν καθόλου, είτε πήραν λιγότερα χρήματα από αυτά που υπολόγιζαν, ότι θα λάβουν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας Χρήστο Γιαννακάκη «δεν ελήφθησαν υπόψη από τον ΕΛΓΑ τα στοιχεία που έστειλαν οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Ο οργανισμός έκανε αναγωγές με βάση τα δεδομένα των αρχείων του σε εθνικό επίπεδο και προσδιόρισε στη συνέχεια εξατομικευμένα τα ποσά. Έτσι, με έναν δικό του τρόπο υπολογισμού, έβγαλε όσα στρέμματα ανά προϊόν δικαιούται να αποζημιωθεί κάθε παραγωγός. Τα στοιχεία αυτά στάλθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επειδή όμως δεν συμφωνούσαν ακριβώς με αυτά του ΕΛΓΑ, και με τα ποσά αποζημίωσης συγκεκριμένα ανά νομό που δέσμευαν το ύψος των αποζημιώσεων, έγιναν αυξομειώσεις στα τελικά ποσά ενίσχυσης. Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν λαμβάνονταν τα στοιχεία που εμείς είχαμε στείλει τον περασμένο Νοέμβριο».
Σύμφωνα με το Γιάννη Σηφάκη τα παράπονα αφορούν κυρίως αγρότες που δεν είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ, ποια ποικιλία καλλιεργούν.
Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή που έτρεξε αφορά παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών με απώλεια εισοδήματος το καλοκαίρι του 2018, από εννέα συνολικά νομούς της χώρας.
Δείτε τις ποικιλίες που αποζημιώθηκαν








Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]