ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΣΙΑΝΟ ΠΕΛΛΑ

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, αποκαλύφθηκε χθες το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Μεσσιανού Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας. 




Όλο το μνημείο είναι από γρανίτη/μάρμαρο ενώ η εικόνα που χαράχθηκε πάνω στον μαύρο γρανίτη απεικονίζει ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ.


Η τελετή άνοιξε με αγιασμό του μνημείου και στην συνέχεια διαβάστηκε μνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων του ολοκαυτώματος, χοροστατούντως του σεβασμιότατου Αρχιμανδρίτη Βασιλείου Κόστιτζ, ιερέα της εκκλησίας του αγίου Παντελεήμονα στο Μεσσιανό και του σεβασμιότατου πατέρα Βασιλείου Τσουφλίδη από την ενορία της Κρύας Βρύσης.

Στην συνέχεια, η πρόεδρος του συλλόγου κα Ροδάμα Πεταλίδου -Βασιλειάδου απηύθυνε χαιρετισμό καλωσορίζοντας τους παραευρισκόμενους και προσκάλεσε τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης κ. Γεώργιο Λυσσαρίδη στο μικρόφωνο.

Τον κ. Λυσαρίδη προσφώνησε με ένα βιογραφικό ο τέως πρόεδρος του συλλόγου κ. Σάββας Παπαδόπουλος.

Η ομιλία του κ. Λυσαρίδη αν και μακροσκελής, όπως βεβαίως άρμοζε στην ιστορική πραγματικότητα, καθήλωσε το ακροατήριο ! Εμπεριστατωμένη, αρμονικά συνοδευόμενη με απτά παραδείγματα, τεκμηρίωσε με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, την συγνώμη και την συγχώρεση του ολοκαυτώματος της γενοκτονίας.

Η ενδιάμεση παρεμβολή του άσματος «την Πατρίδαμ έχασα» από τον Κώστα Σιαμίδη και τον Αχιλλέα Βασιλειάδη έδωσαν μια ακόμα πιο συγκινητική χροιά στην εκδήλωση.
Ήταν πολλές οι φορές που τα μάτια των ακροατών βούρκωσαν, ενώ πολλοί δεν συγκράτησαν τα δάκρυα τους.
Άξιο αναφοράς είναι ότι παρά την συναισθηματική φόρτιση, ο ομιλητής σε καμμία στιγμή της ομιλίας του δεν αναμόχλευσε το πάθος του φανατισμού προκαλώντας έτσι αισθήματα μίσους.
Ήταν μια ομιλία με βάθος, ποιοτική και προσεκτική χρήση του λόγου.
Αξίζει κανείς να την ακούσει μια, δυο και τρεις φορές και μόνον από ιστορικό ενδιαφέρον.

Τέλος, ο Δήμαρχος Πέλλας κ Στάμκος Γρηγόριος χαιρέτησε την εκδήλωση, απονέμοντας τα εύσημα στον σύλλογο για τις ποιοτικές, δημιουργικές του προσπάθειες και αντάμα με την πρόεδρο προέβησαν στα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Ακολούθως όλοι οι παρευρισκόμενοι παρακάθησαν σε γεύμα όπου απόλαυσαν τα εδέσματα που παρασκεύασαν οι γυναίκες του χωριού .


Σάββας Παπαδόπουλος













Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]