Εκτός κάθε ελέγχου η κατάσταση στη Μόρια: Έφτασαν τους 18.290, με χωρητικότητα 2.840



Η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ειδικότερα στη Μόρια της Λέσβου έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και πολύ περισσότερο τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. 


Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί σε μια δομή 2.840 ατόμων έχει ξεπεράσει τους 18.000. Και αυτό όπως είναι προφανές «ανατινάζει» κάθε πρόβλεψη και κάυε δυνατότητα παρέμβασης και ελέγχου. Όλα κρέμονται σε μια κλωστή και την ίδια ώρα οι κάτοικοι του νησιού αλλά και η Περιφέρεια απορρίπτουν την κυβερνητική εξαγγελία για δημιουργία κέντρου κλειστού τύπου.

 Σύμφωνα με την τελευταία σύμβαση σίτισης που έχει υπογράψει η «98η Ανωτέρα Διοίκηση Εθνοφυλακής Αρχιπελάγους» με ένωση εταιρειών μαζικής εστίασης ο αριθμός των σιτιζόμενων ατόμων στη Μόρια είναι 18.290 άτομα που δικαιούνται σίτισης ενώ στη σύμβαση υπάρχει και η πρόβλεψη της δυνατότητας επέκτασης των τροφοδοτούμενων ατόμων έως 19.200 για το διάστημα μεταξύ 24 έως και 20 Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα πάντως με την τελευταία καταμέτρηση του Κέντρου Ελέγχου Συνόρων Ασύλου και Μετανάστευσης, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα νησιά κινούνται στην περιοχή των 40.000. Συγκεκριμένα, χτες ήταν 39.306 ενώ προχτές ήταν 39.161. Στη Μόρια βρίσκονται 16.479 άτομα, ενώ η χωρητικότητα είναι 2.840. Στη δε Σάμο, οι διαμένοντες είναι 11 φορές περισσότεροι από τη χωρητικότητα του ΚΥΤ (7.310 έναντι 648). 

Το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, η Μόρια προβλέπεται ότι σταδιακά θα κλείσει και θα δώσει τη θέση της σε μία νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 5.000+ ανθρώπων. 

Την ίδια ώρα πάντως, οι διασώσεις και περισυλλογές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό με αποτέλεσμα παρά τις συνεχείς προωθήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα κέντρα υποδοχής όχι μόνο να μην αδειάζουν αλλά και να γεμίζουν ακόμη περισσότερο.

HJ με πληροφορίες από newsbomb.gr

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]