Επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου: Με μορφή έκτακτου επιδόματος και όχι σε ετήσια βάση;

Image result for Επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου: Με μορφή έκτακτου επιδόματος και όχι σε ετήσια βάση;Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει το καθεστώς του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται για χρήση στους αγρότες.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει το καθεστώς του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται για χρήση στους αγρότες.
Όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στον Προϋπολογισμό του 2020, που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν υπάρχει "κωδικός" για την επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες για το πετρέλαιο που θα καταναλώσουν.


Να θυμίσουμε ότι στο παρελθον, όταν εφαρμοζόταν το καθεστώς επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, αναγραφόταν το κονδύλι και ο συγκεκριμένος κωδικός στον ετήσιο Προϋπολογισμό στα έξοδα του Υπουργείου Οικονομικών. 
Αυτό σημαίνει ότι είτε δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο το 2020 (επιστροφή χρημάτων για χρήση πετρελαίου το 2019) είτε θα υπάρξει επιστροφή αν τα δημόσια έσοδα το επιτρέψουν. Δηλαδή δεν θα υπάρξει θεσμοθέτηση του μέτρου σε ετήσια βάση αλλά σαν έκτακτο επίδομα που θα καταβληθεί αν θα υπάρξουν τα έσοδα που θα προβλέπει ο Προϋπολογισμός.     


Την ίδια στιγμή οι φόροι στο πετρέλαιο κίνησης (Κωδικός 1110303) αναμένεται να καταγράψουν άνοδο 15,3%, καθώς στον Προϋπολογισμό του 2020 εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 1,5 δις ευρώ, ενώ πέρυσι είχαν προϋπολογιστεί έσοδα 1,3 δις. ευρώ. Αυτό υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι δεν θα οφείλεται στην αύξηση της φορολογίας αλλά στην αύξηση της κατανάλωσης λόγω της ανάπτυξης. 
Το προηγουμενο καθεστώς επιστροφής ΕΦΚ στους αγρότες καταργήθηκε με το τρίτο Μνημόνιο την περίοδο 2015-2018.


Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε σταδιακή - σε δύο δόσεις - αύξηση στο συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου κίνησης από τα 0,066 στα 0,33 ευρώ το λίτρο. 
Στη συνέχεια, στις 1/1/2017, αύξησε περαιτέρω τον ΕΦΚ του πετρελαίου στα 0,41 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό σχεδόν επταπλασίασε τον φόρος του αγροτικού πετρελαίου, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος της αγροτικής παραγωγής.
agrotypos.gr
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]