Κορονοϊός: Κόβονται κατά 50% οι αμοιβές των εργαζομένων; Φόβοι για νέο 2010

Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σοβαρά ερωτηματικά έχει δημιουργήσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Σειρά δημοσιευμάτων σε μερίδα των ΜΜΕ κάνει λόγο για περικοπές των μισθών των εργαζομένων κατά 50%. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει διευκρινίσεις γι' αυτό.
Ειδικότερα, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίδεται: Η "δυνατότητα καθιέρωσης και επέκτασης της μερικής απασχόλησης, για το 50% του προσωπικού της επιχείρησης, για χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων τον μήνα και με χρονικό όριο εφαρμογής του μέτρου μέχρι τον Σεπτέμβριο" (άρθρο 9 - "Λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας").
Ουσιαστικά, δηλαδή, εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις το μέτρο της μερικής απασχόλησης. Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο εάν αυτό σημαίνει και αντίστοιχο ποσοστό μείωσης του μισθού, κάτι που είναι το πιθανότερο. Πολύ περισσότερο, στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, δεν διευκρινίζεται αν το κράτος θα σπεύσει να καλύψει αυτή τη μείωση ή όχι. Από την πλευρά της κυβέρνησης λέγεται πως οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Πάντως, διάχυτη είναι η ανησυχία ότι το μέτρο αυτό δεν αποκλείεται να σημάνει την κατάργηση της πλήρους απασχόλησης, και την καθιέρωση των μειωμένων μισθών προς τους εργαζόμενους, στο ήμισυ. Εξίσου μεγάλη είναι η ανησυχία και για την καταβολή του δώρου Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι οι περισσότερες εταιρείες τελικώς δεν θα το καταβάλουν. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις που είναι σε θέση να καταβάλουν το δώρο, όπως για παράδειγμα τα Σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να το δώσουν εγκαίρως, όπως ορίζουν οι υπάρχοντες νόμοι, διαφορετικά θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες.
Κορονοϊός: Κόβονται κατά 50% οι αμοιβές των εργαζομένων; Φόβοι για νέο 2010 370688 photo
Φόβοι για νέα κατάρρευση
Γενικότερα, στη χώρα, εκτός των φόβων που προκαλεί η "υγειονομική βόμβα" του κορονοϊού, κυριαρχεί πρωτοφανής ανησυχία για τις σοβαρότατες συνέπειες που θα έχει η επιδημία στην οικονομία. Ιδιαίτερα, στις τσέπες των -ούτως ή άλλων κακοπληρωμένων- εργαζομένων, καθώς και των μικρομεσαίων. Ήδη, έχουν αρχίσει να εκφράζονται εκτιμήσεις για "νέο 2010".
Να σημειωθεί πως, κατά εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται να μειωθεί κατά τα 8% με 10% το ΑΕΠ της χώρας, ενώ, συνολικότερα, παγκοσμίως, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εξέφρασε την άποψη ότι "η πανδημία θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, το 2020, και μπορεί να είναι χειρότερη από αυτή που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιόδου 2008 - 2009".
Εφόσον, πάντως, σημειωθεί και η δραματική ύφεση στον τομέα του Τουρισμού, όπως εκτιμάται, καθώς και των αερομεταφορών, όπου, κατά τις έως τώρα εκτιμήσεις, θα σημειωθούν σεισμικές αλλαγές, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί σε δραματική θέση ήδη εντός του καλοκαιριού και πολύ περισσότερο το Φθινόπωρο.
Βέβαια, οι "ενέσεις" εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούνται νευραλγικής σημασίας, αν και εκτιμάται ότι, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία ήδη πλήττεται εδώ και χρόνια από τα μνημόνια λιτότητας, δεν θα αρκέσουν, και δεν θα αποτελέσουν παρά ασπιρίνη σε βαριά ασθενή.
Μένει, επίσης, να αποδειχθεί στην πράξη κατά πόσον θα η ΕΕ θα επιδείξει αλληλεγγύη προς τα κράτη - μέλη της, τα οποία θα πληγούν περισσότερο. Διότι, εάν ληφθεί υπόψιν η περίπτωση του Μεταναστευτικού, μέχρι τώρα μόνον αλληλεγγύη δεν έχει δείξει προς την Ελλάδα. Εάν επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο και στην κρίση του κορονοϊού, τότε οι φόβοι για κατάρρευση της χώρας είναι ορατοί.
Κορονοϊός: Κόβονται κατά 50% οι αμοιβές των εργαζομένων; Φόβοι για νέο 2010 370689 photo
Να σημειωθεί πως, ήδη, πολλοί επικρίνουν τη Γερμανία για "εθνική περιχαράκωση", καθώς και ότι, έχοντας δέκα χρόνια τώρα, κατά τη διάρκεια της κρίσης, γεμίσει τα ταμεία της, εξοπλίσει τον τομέα Υγείας της, και τον έχει επανδρώσει με "εισαγόμενους" ειδικούς, μεταξύ των οποίων και πάμπολλους Έλληνες, κοιτάζει μόνον τον εαυτό της και ουδεμία αλληλεγγύη επιδεικνύει προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Πάντως, το "ευτύχημα" είναι ότι η κυβέρνηση έχει στα ταμεία της το "μαξιλάρι" των άνω των 30 δισ. ευρώ, τα οποία, στην εκδήλωση του χειρότερου σεναρίου για τη χώρα, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν, αφού προηγουμένως εξαντληθούν οι ευρωπαϊκές δυνατότητες.
Οι κλυδωνισμοί που υφίσταται και θα υποστεί η παγκόσμια οικονομία είναι βέβαιον ότι θα επηρεάσουν δραματικά την Ελλάδα. Ήδη, επηρεάζεται. Η ανεργία κτυπάει κόκκινο, οι εργασιακές σχέσεις που ήδη, εδώ και χρόνια, είχαν διαλυθεί, τώρα, στην "εποχή του κορονοϊού", κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, όπως και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Είναι σίγουρο, επίσης, ότι πολύ σοβαρούς κραδασμούς θα υποστούν και μεγάλες επιχειρήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον τους.
Ως εκ τούτου, απαιτείται ένα συνολικό εθνικό σχέδιο, ούτως ώστε την "επόμενη ημέρα", σταδιακά, να μπορέσει να ξαναπατήσει στα πόδια της η οικονομία. Όχι απλά διαχείρισης της νέας κρίσης, αλλά ουσιαστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας και του μοντέλου της, το οποίο, έτσι κι αλλιώς, έχει φάει τα ψωμιά του. Στην πραγματικότητα, απαιτείται σχέδιο ανόρθωσης της χώρας.
Γι' αυτό, όμως, χρειάζεται παλλαϊκή συστράτευση, διακομματική συνεννόηση και πραγματική εθνική ομοψυχία, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακά τρικ, τα οποία περισσεύουν το τελευταίο διάστημα της "υγειονομικής κρίσης", και, βέβαια, ικανές ηγεσίες. Πολύ περισσότερο, μακριά τα χέρια των διαπλεκόμενων επιχειρηματικών και συντεχνιακών συμφερόντων από τα κονδύλια (ευρωπαϊκά και εθνικά) που θα πρέπει να πέσουν στην πραγματική οικονομία και όχι στην εικονική και στους "πελάτες - ημετέρους".
Τέλος, επειδή ευρέως γίνεται λόγος ότι, με αφορμή τον κορονοϊό, περνούν μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων και των εργαζομένων, η κυβέρνηση και κάθε κομματικός χώρος πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι η "επόμενη ημέρα" με μαζική ανεργία και κατάρρευση των μικρομεσαίων θα κάνει το 2010 και το 2011 να μοιάζουν με αστείο.

antinews.gr
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]