ΝΙΚ. ΞΕΦΤΕΡΗΣ :Η πανδημία της ανεργίας


Δυστυχώς τα νέα είναι τραγικά. Πίσω από την κουρτίνα των κοινωνικών θεμάτων παθογένειας, όπως ληστείες, φόνοι, επίθεση με βιτριόλι, συμπλοκές, κρύβεται κάτι πιο βαθιά απειλητικό, νοσηρά βάρβαρο και εξόχως ύπουλο: Η ΑΝΕΡΓΙΑ. 

Ένα μείζον ζήτημα, το οποίο η κυβέρνηση δεν ακουμπά, τα ΜΜΕ δεν ασχολούνται και όλοι προσπαθούν να το κρύψουν, όπως η ακαμάτρα νοικοκυρά την σκόνη κάτω από το χαλί.
Οι πρώτες μελέτες της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, αναφέρουν πως τον μήνα ΜΑΪΟ (!) οι τομείς του εμπορίου, της εστίασης, της παροχής καταλύματος, της αποθήκευσης και των μεταφορών, είχαν δεχθεί τεράστιο πλήγμα με την ανεργία να εκτοξεύεται από το 19 στο 31, 6 % , δίχως να έχουν γίνει μετρήσεις τον Ιούνιο, όπου τα περισσότερα ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά και η σεζόν ουσιαστικά χάθηκε. 
Στις επιπτώσεις του κοροναϊού στον ελληνικό τουρισμό αναφέρεται η νέα έκθεση της της Ένωσης Ιδιοκτητών Καταλυμάτων, η οποία ανεβάζει στα 10 δισ. ευρώ τις εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων του τουριστικού κλάδου το 2020, στα 4,46 δισ. ευρώ την εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε βάθος διετίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council – WTTC), η πανδημία αναμένεται να οδηγήσει σε απώλεια περισσότερων από 100 εκατ. θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού παγκοσμίως και μείωση του παραγόμενου ΑΕΠ κατά 2,7 τρισ. δολάρια. Από αυτό το τσουνάμι λογικό είναι να πληγεί ιδιαιτέρως η χώρα μας , η οποία βασίζεται στον πυλώνα του τουρισμού. 
Πάνω από 100.000 πτυχιούχοι βρίσκονται στις λίστες της ανεργίας και ανάμεσά τους τα επαγγέλματα του «λευκού κολάρου» 20.000 γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι και δικηγόροι και 2.200 κάτοχοι master και διδάκτορες. Μαζί τους και δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μηχανικοί, δημοσιογράφοι. Η Ελλάδα κατέχει σήμερα πανευρωπαϊκό ρεκόρ στην ανεργία των πτυχιούχων και παράλληλα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στην ετεροαπασχόληση. 
Σύμφωνα, με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, για το 2019 (πριν την από την πανδημία) περισσότεροι από 4.000 νέοι /ες ολοκληρώνουν τις σπουδές τους κάθε μήνα στα ΑΕΙ - ΤΕΙ και με το πτυχίο στο χέρι αναζητούν εργασία. Το όνειρο κάθε γονέα και η προτροπή: «Μάθε, παιδί μου, γράμματα για να βρεις έπειτα εύκολα δουλειά» , έγινε εφιάλτης. Οι νέοι πτυχιούχοι αποτελούν ήδη πάνω από το 20% του συνόλου των καταγεγραμμένων ανέργων στη χώρα μας.17.000 γιατροί, δικηγόροι, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας των κλάδων τους, ενώ 30.000 μηχανικοί και πτυχιούχοι πληροφορικής, αναγκάζονται να παρέχουν την εργασία τους με το γνωστό «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών, που σημαίνει πως δεν απολαμβάνουν τα στοιχειώδη θεσμοθετημένα δικαιώματα, όπως το ωράριο, οι άδειες, τα επιδόματα, τα δώρα, ακόμα και η αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. 
Αυτή είναι η πανδημία. Η φτώχια, η ένδεια, η απελπισία. Αυτό είναι το θλιμμένο κοινωνικό πρόσωπο που το βιώνει σχεδόν κάθε οικογένεια με ένα άτομο άνεργο και προσπαθούν να το….μακιγιάρουν, με θέματα κουτσομπολιού και άλλα αλατοπιπερωμένα αστειάκια. 
Γνωρίζουν, άλλωστε, πολύ καλά πως όταν η παραγωγική τάξη σε μία χώρα υπολείπεται αριθμητικά των συνταξιούχων, είναι μαθητικά βέβαιο πως ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την απόλυτη καταστροφή. 
Δεν είναι μόνον επιτακτική ανάγκη να ασχοληθεί η κυβέρνηση με το ζήτημα. Είναι άμεση και ιερή υποχρέωσή της, να τραβήξει το χειρόφρενο πριν να οδηγηθεί η χώρα μας στο γκρεμό.


Νικόλαος Χ. ΞΕΦΤΕΡΗΣ
Υποψήφιος Πολιτευτής
Νομού Πέλλας
ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΛΥΣΗ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]