Εκλογές ΗΠΑ: Η σύγκρουση δύο κόσμων

 Γράφει ο Νικόλας Γιάννο
υ,
 Φοιτητής Θεολογίας

«Φοβάμαι πως αν δεν τον ρίξουμε, αυτός ο Πρόεδρος θα επανεκλεγεί» ήταν ο φόβος που εξέφρασε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αμερικανός Αl Green κατά την περίοδο συζήτησης της πρότασης μομφής κατά του Αμερικανού Προέδρου.

Η φράση αυτή περιγράφει αρκετά καλά το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στις ΗΠΑ κατά την μακρά προεκλογική περίοδο. Το «ευ αγωνίζεσθαι» έχει πάει περίπατο, είναι ολοκληρωτικός πόλεμος με έναν απόλυτο νικητή και έναν ηττημένο

Ο Ντόναλντ Τράμπ εξελέγη το 2016 ως ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά από 70 χρόνια ζωής μακριά από τα δημόσια αξιώματα. Είχε όμως εμπειρία διοίκησης καθώς είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους Αμερικανούς επιχειρηματίες, κατά πολλούς η ενσάρκωση του «Αμερικανικού ονείρου».

Το ύφος του, οι εκφράσεις του, οι τρόποι του είναι πρωτόγνωροι για την πολιτική σκηνή. Η σύγκριση του επικοινωνιακά με τον προκάτοχο του Μπαράκ Ομπάμα είναι χαώδης. Παρ’όλα αυτά…κέρδισε. Και όχι μόνο κέρδισε αλλά σάρωσε την αντίπαλο του Χίλαρυ Κλίντον.

Ένας σοβαρός αναλυτής αντι να πει πως «Οι Αμερικάνοι δεν ξέρουν πώς να ψηφίζουν» θα ασχοληθεί με το γιατι είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε κάποια πράγματα τα οποία έκανε πράξη: κατασκευάζει τείχος στα νότια σύνορα και μείωσε δραματικά την εισροή λαθρομεταναστών στην χώρα του πετυχαίνοντας τα καλύτερα νούμερα των τελευταίων χρόνων. Η  κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων μείωσε πολύ τους φόρους και κατήργησε μια σειρά από ρυθμίσεις και κανόνες για τις επιχειρήσεις πράγμα που εκτόξευσε την οικονομία. Η ανεργία μειώθηκε φτάνοντας κάτω από το 4%, το χρηματιστήριο εκτοξεύτηκε σημειώνοντας ρεκόρ, η συμφωνία NAFTA με το Μεξικό και τον Καναδά αναθεωρήθηκε με την (κοινώς αποδεκτή) καλύτερη συμφωνία USMCA που βελτίωσε τις ζωές πολλών Αμερικανών. Νέες 7.000.000 (!) θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν. Εργοστάσια που είχαν φύγει από τις ΗΠΑ για το Μεξικό την Κίνα και άλλες χώρες μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια επέστρεψαν. Να σημειωθεί ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ισχυριστεί  πως αυτά τα εργοστάσια δεν υπήρχε περίπτωση να επιστρέψουν.

Στην εξωτερική πολιτική όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε του φόβους για το ότι αυτός θα είναι εκείνος που θα έχει το κουμπί για τα πυρηνικά όπλα αλλά αντιθέτως απέφυγε πυρηνικό πόλεμο με την Βόρειο Κορέα, πέτυχε ιστορική συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ισραήλ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν. Επίσης είναι ο μόνος Πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που δεν ξεκίνησε κάποιον καινούριο πόλεμο, για αυτό έχει προταθεί τρείς φορές για νόμπελ ειρήνης.

Παρά το γεγονός ότι δεν ξεκίνησε καινούριες εχθροπραξίες, στις ήδη υπάρχουσες νίκησε κατά κράτος: ο ISIS καταστράφηκε, τρομοκράτες παγκοσμίας φήμης όπως ο Αλ-Μπαγκντάντι και ο Κασέμ Σολεϊμανί «βγήκαν από την μέση». Στρατεύματα επιστρέφουν στην πατρίδα μετά από χρόνια ενώ οι ΗΠΑ αναβάθμισαν την θέση τους στο ΝΑΤΟ ενοχλώντας χώρες όπως η Γερμανία που δεν συνεισέφεραν αρκετά στην συμμαχία.

Η Αμερικανική κυβέρνηση έχει πετύχει το μικρότερο ποσοστό ανεργίας για του Αφροαμερικανους και Ισπανοαμερικανούς της ιστορίας. Καταργήθηκε επίσης ένας νόμος που είχε περάσει επι Μπιλ Κλίντον με πρωτοστάτη τον Τζο Μπάηντεν που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών ζωών Αφροαμερικανών. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτές οι κοινωνικές ομάδες δίνουν στον Πρόεδρο των ΗΠΑ το υψηλότερο ποσοστό που έχουν δώσει ποτέ σε Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο (αν και ακόμα συνεχίζουν στην πλειοψηφία τους να στηρίζουν το δημοκρατικό κόμμα). Η διαχείριση Τράμπ επίσης στα γεγονότα μετά τον θάνατο του Τζώρτζ Φλόυντ ήταν υποδειγματική καθώς προτάσσοντας το σύνθημα «νόμος και τάξη» συσπείρωσε το κοινό του, όπου του επετράπη επενέβη διατηρώντας την ασφάλεια ενώ κυβερνήτες των δημοκρατικών πολιτειών ξεμπροστιάστηκαν για την ανοχή τους στα πλιάτσικα. Την ίδια ώρα ο εκλεκτός των δημοκρατικών μιλούσε για «ειρηνικές συναθροίσεις» πράγμα που οδήγησε στις περισσότερες οργανώσεις των αστυνομικών ανα τις ΗΠΑ να στηρίξουν τον Τράμπ ενώ ούτε μία τον Τζό Μπάηντεν.

Η ισχυρότερη κριτική  που έχει δεχτεί ο Τραμπ είναι η διαχείριση στο θέμα του κορωνοιού. Επικοινωνιακά έχει κάνει κάποιες δηλώσεις που γρήγορα έσπευσε να μαζέψει (πχ «Δεν θα δώσω την χαρά στα media να με δουν να φοράω μάσκα») ενώ πραγματοποιεί προεκλογικές συγκεντρώσεις με χιλιάδες κόσμου σε ανοιχτό χώρο βέβαια (αεροδρόμια). Λίγα όμως μπορεί κανείς να προσάψει για τις πολιτικές της Ρεπουμπλικανικής κυβερνητικής πολιτικής: κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενίσχυσε το σύστημα υγείας, το δικαίωμα για καραντίνα ήταν στους κυβερνήτες τον πολιτειών και όχι στον Λευκό Οίκο, δρομολογήθηκε μεγάλη παραγωγή μασκών, μειώθηκε η τιμή των φαρμάκων από 40 έως και 70% (!) ενώ έκλεισαν τα σύνορα με την Κίνα. Να σημειωθεί πως όταν ο Πρόεδρος έκλεινε τα σύνορα ο Τζο Μπάιντεν τον κατηγορούσε για υστερική ξενοφοβία και η Νάνσυ Πελόζι δήλωνε πως «Όλα είναι εντάξει, μην ακούτε τις υπερβολές του προέδρου». 

Είναι όλα καλά με τον Ντόναλντ Τράμπ; Εννοείται πως όχι. Αλλά ας δούμε λίγο και την εναλλακτική. Ο 78χρονος Τζο Μπάηντεν αν εκλεγεί θα είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Η ικανότητα του να κυβερνήσει είναι συζητήσιμη. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει οδηγηθεί σε «γκάφες» όπως το να ξεχνάει σε ποια πολιτεία βρίσκεται, το πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε ή ότι ο Τσώρτσιλ δεν ήταν Αμερικανός Πρόεδρος…

Όσον αφορά τις πολιτικές του, προτείνει τεράστια αύξηση των φόρων, επαναφορά των ρυθμίσεων,  κλείσιμο της οικονομίας με νέες καραντίνες παραβιάζοντας το σύνταγμα και εν γένει μια πιο σοσιαλιστική πολιτική. Στα εξωτερικά θέματα οι δημοκρατικοί είναι πιο πολεμοχαρείς ενώ η πολιτική του για την κλιματική αλλαγή θα στοιχίσει πολύ στην αμερικανική οικονομία πράγμα που θα κοστίσει πολλές θέσεις εργασίας σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια ( η οποία είναι και πολιτεία που «παίζεται» ανάμεσα στους δύο αντιπάλους). Ο Μπάηντεν είναι μέλος του αμερικανικού πολιτικού κατεστημένου επι 47 χρόνια. Έχει στην πλάτη του τον προαναφερθέντα νόμο που έπληξε τους αφροαμερικανούς, κακές εμπορικές συμφωνίες, σκάνδαλο διαφθοράς με την Ουκρανία αλλά και διαρκή αδράνεια απέναντι στην Κίνα ενώ έχει υποστηρίξει κάποιες ακραίες δικαιωματιστικές θέσεις όπως η αλλαγή φύλου στα…8 έτη.

Το χειρότερο όμως με τον δημοκρατικό υποψήφιο είναι πως όπως φαίνεται δεν ελέγχει την ατζέντα του. Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος του χειραγωγεί. Ως γνωστόν εξαιτίας του εκλογικού συστήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες δύο κόμματα μόνο κυριαρχούν: το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό. Για δεκαετίες τα δύο κόμματα αυτά είχαν μεν τις διαφορές τους, όχι όμως όπως σήμερα. Το Δημοκρατικό κόμμα θεωρούνταν ένα σχεδόν κεντροδεξιό κόμμα και το Ρεπουμπλικανικό ένα σκληρό δεξιό.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει όμως. Η άλλοτε παράταξη του Τζών Φ. Κένεντυ έχει καταλήξει ένα κλασικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (στην καλύτερη) ή ένα ριζοσπαστικό αριστερό (στην χειρότερη). Η υποψήφια αντιπρόεδρος των δημοκρατικών Καμάλα Χάρις θεωρείται από τα πιο αριστερά μέλη του Κογκρέσου και σε περίπτωση νίκης των δημοκρατικών είναι πιθανότατο να γίνει αυτή η επόμενη Πρόεδρος καθώς ο Τζ. Μπάηντεν δεν φαίνεται να έχει την σωματική δύναμη να βγάλει την τετραετία.

Οι εκλογές αυτές όμως είναι κάτι παραπάνω από μια μάχη μεταξύ δύο προσώπων. Είναι η σύγκρουση δύο κόσμων.  Από την μία οι υπέρμαχοι της ελευθερίας, του συντηρητισμού και του πατριωτισμού ότι αντιπροσωπεύει η Αμερικανική ιδέα δηλαδή από την ίδρυση της, από την άλλη οι σοσιαλιστές,  δικαιωματιστές και διεθνιστές. Στην σύγκρουση αυτήν όποιος αυτοπροσδιορίζεται ως Δεξιός δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να ταυτιστεί με τους πρώτους.  Ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου και ευελπιστούμε πως και το 2021 ο Λευκός Οίκος θα παραμείνει υπό στιβαρή ηγεσία.

ΥΓ: Την στιγμή συγγραφής αυτού του άρθρου οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Συμφωνίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδος υπογράφονται συνεχώς. Οι ΗΠΑ γονάτισαν την Τουρκική οικονομία «κόβοντας τον αέρα» του Ερντογάν πετυχαίνοντας την απελευθέρωση του Αμερικανού Πάστορα πράγμα που οδήγησε και στην απελευθέρωση των Ελλήνων κρατουμένων ενώ απέκλεισε και την γείτονα από τα F-35. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι υπέρ της συμφωνίας East-med ενώ στηρίζει πλήρως τον σύμμαχο της Ελλάδος Ισραήλ μεταφέροντας την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ αλλά και με άλλες ενέργειες. Το παραμύθι των ελληνικών ΜΜΕ πως τάχα ο POTUS είναι καταστροφή για τα ελληνικά συμφέροντα είναι Αίολο. 


lastpoint.gr

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]