Γάλλοι μελισσοκόμοι κινούνται ενάντια στη Bayer μετά την ανακάλυψη του glyphosate στο μέλι


Ο Γαλλικός συνεταιρισμό μελισσοκομίας L'Abeille de l'Aisne υπέβαλε καταγγελία κατά της Bayer μετά την ανακάλυψη της ουσίας glyphosate στο μέλι ενός από τα μέλη του. 


Σύμφωνα με τον Jean-Marie Camus, πρόεδρο του Συνεταιρισμού, η ομάδα Famille Michaud , ενός από τους μεγαλύτερους εμπόρους μελιού από της Γαλλίας, ανακάλυψε το ζιζανιοκτόνο σε τρεις παρτίδες ενός μελισσοκόμου της L'Abeille de l'Aisne . " Όταν έλαβαν το μέλι, το ανέλυσαν συστηματικά και βρήκαν την ουσία glyphosate εκεί ", εξήγησε.


Αυτή η χημική ουσία είναι το ενεργό συστατικό του Roundup της Monsanto και είναι επίσης το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στη Γαλλία, αν και έχει χαρακτηριστεί ως « πιθανώς καρκινογόνο » από το Διεθνές Κέντρο για την Έρευνα του Καρκίνου του ΠΟΥ το 2015.

Ο Emmanuel Ludot, δικηγόρος του συνεταιρισμού, δήλωσε ότι το μολυσμένο μέλι προέρχεται από έναν παραγωγό του οποίου οι κυψέλες βρίσκονται κοντά σε μεγάλες φυτείες ηλίανθων, τεύτλων, ελαιοκράμβης και μηδικής. 

Ο Jean-Marie Camus ανακοίνωσε οτι θα γίνει καταγγελία για έναρξη έρευνας για τον προσδιορισμό του ποσοστού glyphosate που ανακαλύφθηκε στο μέλι, και για να διαπιστωθεί αν εντοπίστηκαν άλλες ουσίες, αν η μόλυνση είναι τυχαία και ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών. 


"Το ερώτημα είναι επίσης να γνωρίζουμε την έκταση του φαινομένου", δήλωσε ο Emmanuel Ludot. "[Η ομάδα] Famille Michaud μου είπε ότι αυτό δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση."


Ο Vincent Michaud, πρόεδρος του ομίλου Famille Michaud , επιβεβαίωσε στην Agence France-Presse ότι « ανιχνεύονται τακτικά ανεπιθύμητες ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του glyphosate». Εάν εντοπιστεί το ζιζανιοκτόνο, εξήγησε, απορρίπτεται ολόκληρη η αποστολή από τον προμηθευτή.

Ίσως κάποιοι μελισσοκόμοι να πωλούσαν αυτό το μέλι σε έναν πάγκο στο δρόμου ή σε μια αγορά  όπου δεν υπάρχει αγορανομικός έλεγχος. Όμως αυτός ο μελισσοκόμος είχε το θάρρος να πει « δεν θα είμαι όπως οι άλλοι, θα κάνω μια δίκη εναντίον της Monsanto ».

Πρόσφατα η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θέλει να επιβάλει "τεράστιους περιορισμούς" στη χρήση του glyphosate στη χώρα και ότι το Βέλγιο έχει εγκρίνει διάταγμα που απαγορεύει την πώληση του Roundup σε ιδιώτες.

Άρθρο που εντόπισε ο Νικόλαος Μητσιώτης από την Βραζιλία.
Πηγή
https://www.theuniplanet.com/

Μετάφραση Melissocosmos 
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]