ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!! Διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα βλέπει ο Ζόραν Ζάεφ

  • Ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ολομέλεια (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
Με συνοπτικές διαδικασίες, σε μία μόλις ημέρα συζήτησης, πέρασε από τη Βουλή της πΓΔΜ η τροπολογία 36 του συντάγματος που αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», ενώ μέσα στο σαββατοκύριακο συνολικά η κυβέρνηση Ζάεφ πήρε την έγκριση για δύο από τα τέσσερα προσχέδια που κατέθεσε.
Για αυτό το σκέλος της διαδικασίας χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία (61 ψήφοι στις 120), ωστόσο στην τελευταία φάση που ξεκλειδώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών απαιτείται και πάλι η αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή 80 βουλευτές.
Σε μια προσπάθεια να κερδίσει ψήφους από την αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ μίλησε για δυνατότητα διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα, τόνισε το ενδιαφέρον για τους «Μακεδόνες» του Αιγαίου, ενώ έκανε και αναορά στην κατοχύρωση της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας», όπως γράφει ο Νίκος Μελέτης στο liberal.gr.
Απαντώντας στην κριτική βουλευτών του VMRO-DPMNE για τους «Μακεδόνες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας», δήλωσε ότι «ειδικά για αυτούς από το Αιγαίο δεν έγινε τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια από την ανεξαρτησία του κράτους, ενώ με την Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει η δυνατότητα να διδάσκεται και στην Ελλάδα η “μακεδονική” γλώσσα». Μάλιστα, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δημοσίευσε η εφημερίδα Vecer, «κανείς πια δεν θα αμφισβητεί το κράτος και κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί τον “μακεδονικό” λαό και την “μακεδονική” γλώσσα».
Ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρηματολογώντας υπέρ της τροπολογίας 36 για την ταυτότητα και τις μειονότητες υποστήριξε ότι πλέον προσφέρονται οι εγγυήσεις και για τα μέλη του «μακεδονικού» λαού που ζουν στο εξωτερικό, «χωρίς αυτό να σημαίνει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων κρατών».
Ο κανονισμός της Βουλής της πΓΔΜ προβλέπει ότι για κάθε μία από τις τέσσερις τροπολογίες μπορεί να γίνει συζήτηση τριών ημερών, ωστόσο η κυβέρνηση επισπεύδει τη διαδικασία. Αμέσως μετά οι τροπολογίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για τρεις ημέρες και κατόπιν η τελική πρόταση θα επιστρέψει στη Βουλή. Η τελευταία ψηφοφορία θα γίνει εντός 30 ημερών και για να αλλάξει οριστικά το σύνταγμα της πΓΔΜ χρειάζονται τα 2/3 των βουλευτών.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]