Σε λίγες ημέρες ξεκινά το μάζεμα του κάστανου που έχει μικροκαρπία φέτος αλλά και υψηλή ζήτηση

Image result for Σε λίγες ημέρες ξεκινά το μάζεμα του κάστανου που έχει μικροκαρπία φέτος αλλά και υψηλή ζήτηση

Το φαινόμενο της ανομβρίας χτύπησε και την καστανοκαλλιέργεια, με τους παραγωγούς να αναμένουν σημαντικό ποσοστό μικροκαρπίας. Το μάζεμα ξεκινά γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου και η ζήτηση είναι έντονη, καθώς ήδη έμποροι, ντόπιοι και ξένοι κάνουν τις πρώτες κρούσεις.

Το φαινόμενο της ανομβρίας χτύπησε και την καστανοκαλλιέργεια, με τους παραγωγούς να αναμένουν σημαντικό ποσοστό μικροκαρπίας. Το μάζεμα ξεκινά γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου και η ζήτηση είναι έντονη, καθώς ήδη έμποροι, ντόπιοι και ξένοι κάνουν τις πρώτες κρούσεις.
Ο Νίκος Τσιντσιράκος, παραγωγός κάστανου από την περιοχή της Μελιβοίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τα κάστανα έχουν αρχίσει και ανοίγουν και σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν να πέφτουν. Τις προηγούμενες χρονιές αρχίζαμε το μάζεμα στις 10-11 του μήνα, αλλά τώρα ξεκινάμε γύρω στις 17-18 Σεπτεμβρίου. Παραγωγή υπάρχει περισσότερη από πέρσι, αλλά παρατηρούμε πολυκαρπία και μικροκαρπία σε μεγάλο βαθμό. Οι καστανιές εδώ δίνουν έως και 10 κιλά το δέντρο όταν φτάσουν τα 10 έτη. Ζήτηση υπάρχει και την παραγωγή μας παίρνουν συνήθως ντόπιοι έμποροι. Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις – τέσσερις μεγάλοι έμποροι αλλά και πολλοί μικρότεροι. Παράλληλα, υπάρχει σχεδόν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον από την Ιταλία. Αρκετοί παραγωγοί αποθηκεύουν κάστανα, ώστε να πωλούν αργότερα, μέσα στη χρονιά. Η αποθήκευση απαιτεί θερμοκρασία 0 έως 2 βαθμούς Κελσίου και υγρασία 90-95%. Συνολικά η Μελιβοία παράγει 1.500 τόνους κάστανα, ενώ ο δήμος Αγιάς (που περιλαμβάνει και τη Μελιβοία) παράγει 2.500 τόνους. Στη χώρα μας παράγονται περίπου 15.000 τόνοι κάστανα. Όσον αφορά στις τιμές, εκτιμώ, ότι η κατηγορία του χοντρού κάστανου (35-50 κομμάτια στο κιλό) που θα είναι 10% της συνολικής εσοδείας, θα πληρωθεί από 3,20-3,50 ευρώ το κιλό. Η δεύτερη κατηγορία (το 40% της φετινής παραγωγής στη Μελιβοία) των 55-60 τεμαχίων στο κιλό θα πληρωθεί με 2,60 – 2,70 ευρώ το κιλό και τα πιο ψιλά ακόμα χαμηλότερα (θα είναι το 50% της συνολικής ποσότητας)».
Ιταλοί και ντόπιοι έμποροι έχουν κάνει ήδη τις πρώτες διερευνητικές επαφές με παραγωγούς από όλη τη χώρα
Ο κ. Κωνσταντίνος Πούλιος, παραγωγός κάστανου από την Πιερία με καστανεώνες προς τη μεριά των Πιέριων Ορέων μας είπε τα ακόλουθα: «Ξεκινάμε να μαζεύουμε στις 20 Σεπτεμβρίου. Παραγωγή υπάρχει φέτος, αλλά παρατηρείται μικροκαρπία λόγω της ανομβρίας. Αν βρέξει τις επόμενες ημέρες βέβαια θα έχουμε θέματα με σχισίματα τον Σεπτέμβριο. Προβλήματα αντιμετωπίσαμε και από την σφήκα της καστανιάς, ενώ για τη σαπίλα που εμφανίζεται κάναμε επεμβάσεις με εντομοκτόνα και ελπίζουμε να την καταπολεμήσουμε. Ζήτηση υπάρχει κυρίως από Ιταλούς εμπόρους. Συνολικά μαζεύουμε στην περιοχή μας περί τους 150 τόνους. Τιμές δε μπορεί να γίνει εκτίμηση ακόμα. Πέρσι, ο τεμαχισμός έως 40 κομμάτια, δηλαδή τα πιο χοντρά πληρώθηκαν έως και 3,10 ευρώ».
Ο Μιχάλης Κουμπαρούλης, παραγωγός κάστανου από το Άνω Κεράσοβο Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «όπως ακριβώς και πέρσι αναμένουμε πολύ μειωμένη παραγωγή, αλλά καλή ποιοτικά εσοδεία. Λόγω της μεγάλης ανομβρίας που επικρατεί εδώ και μήνες στην περιοχή μας, τα κάστανα είναι και λίγα αλλά και μικρά σε μέγεθος. Αν βρέξει τις επόμενες ημέρες, ίσως να βελτιωθεί η εικόνα των καστανεώνων. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχει φυλλόπτωση, φαινόμενο που παρατηρήθηκε πέρσι, αλλά επίσης υπάρχει έντονη ζήτηση για το προϊόν ήδη. Στην περιοχή μας ήδη έχουν εμφανιστεί έμποροι από την Αθήνα, αλλά και από την Ιταλία. Πέρσι οι τιμές έφτασαν και τα 2,20 ευρώ το κιλό για την πρώτη ποιότητα. Η συγκομιδή κανονικά ξεκινά στις 20 Σεπτεμβρίου, ωστόσο φέτος θα πάμε για 10-15 ημέρες πιο μετά».
Μπίκας Αλέξανδρος

agrotypos.gr
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]