Πόσο Κοστίζουν Οι Μετανάστες Στην Ελλάδα: Πόσα Χρήματα Παίρνουν Κάθε Μήνα – Ποιος Τα Πληρώνει
Οικονομικό βοήθημα, προστασία και περίθαλψη δικαιούνται οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα μας.
Συνολικά, τον Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με το epirusnews.eu, 63.853 άτομα έλαβαν χρηματικό βοήθημα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR). Συνολικά ήταν 30.762 οικογένειες, ενώ το σύνολο των ατόμων αυτών αποτελείται από 23% γυναίκες, 38% άνδρες και 39% παιδιά.
Η όλη χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο υλοποιεί σε συνεργασία με την UNHCR.
Όπως σημειώνεται στο πρόγραμμα οικονομικού βοηθήματος της UNHCR για τους πρόσφυγες, «το χρηματικό βοήθημα αποτελεί μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχουν διαφορετικοί φορείς στην Ελλάδα. Το βοήθημα ΔΕΝ χορηγείται ούτε χρηματοδοτείται από την Κυβέρνηση της Ελλάδας. Συντονίζεται, ωστόσο, από την Ελληνική Κυβέρνηση και τη Γενική Διεύθυνση ECHO. Χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ECHO – Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας)».
Πόσα χρήματα παίρνουν οι πρόσφυγες
Όσοι χαρακτηρίζονται πρόσφυγες και ανάλογα με την ημερομηνία εισδοχής τους στη χώρα, λαμβάνουν χρηματικό βοήθημα, από τη UNHCR και όχι από το Ελληνικό Κράτος, το οποίο σύμφωνα με το epirusnews.eu, είναι 90 Ευρώ μηνιαίως για ένα άτομο και φτάνει μέχρι και 550 Ευρώ το μήνα, συνολικά, για επταμελή οικογένεια.
Αναλυτικά:
-Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι 10 ευρώ συν 10 ευρώ στην κάρτα τους.
-Ενήλικος σε Καμπ που σιτίζεται 90 ευρώ τον μήνα.
-Ενήλικος σε σπίτι χωρίς σίτιση 150 ευρώ τον μήνα.
-Ζευγάρι ή ένας γονιός με παιδί 280 τον μήνα χωρίς σίτιση.
-Τριμελής οικογένεια 340 ευρώ τον μήνα χωρίς σίτιση.
Τι είναι το χρηματικό βοήθημα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της UNHCR , «το χρηματικό βοήθημα είναι ένα πρόγραμμα που οργανώθηκε με σκοπό να εξασφαλίσει τη δίκαιη πρόσβαση όλων, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις διπλοεγγραφές.
Το πρόγραμμα προορίζεται ως ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να μπορούν οι αιτούντες άσυλο, μεμονωμένα άτομα και οικογένειες, να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως την επικοινωνία, τις μεταφορές, το εκπαιδευτικό υλικό, τις φαρμακευτικές παροχές, την ένδυση, την υπόδηση, τα προϊόντα υγιεινής και άλλες αγορές ή την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο, ΔΕΝ αποτελεί επίδομα. Η διάρκεια του χρηματικού βοηθήματος θα βασίζεται στη μηνιαία χρηματοδότηση του προγράμματος από φορείς δωρητές.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μαζί με άλλους φορείς συνεργάζονται ώστε να παραδώσουν ένα εναρμονισμένο πρόγραμμα χρηματικού βοηθήματος για να υποστηρίξουν τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που περιγράφονται πιο κάτω. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να παραδοθεί και δεν θα μπορέσει να διανεμηθεί ταυτόχρονα σε όλες τις τοποθεσίες, μα σταδιακά θα γίνει παντού διαθέσιμο. Οι φορείς θα μοιράσουν κάρτες και θα εξηγήσουν τη διαδικασία για τη χρήση τους, καθώς και τη χρήση των μηχανημάτων ΑΤΜ και την πρόσβαση στον ατομικό αριθμό ΡΙΝ. Η διανομή των καρτών θα γίνει οργανωμένα σε κάθε σημείο και θα υπάρξει ανακοίνωση της ημέρας και της ώρας.
Τα μεμονωμένα άτομα και οι οικογένειες δικαιούνται μόνο μία κάρτα και μια μεταφορά μετρητών τον μήνα. Αν εγγραφείτε για πολλαπλές κάρτες σε διαφορετικά σημεία, μόνο μία από αυτές τις κάρτες θα περιέχει μετρητά, γιατί οι φορείς που διανέμουν τις κάρτες ανάληψης μετρητών θα το ανακαλύψουν. Αυτή η ενεργοποιημένη κάρτα θα είναι η κάρτα που λαμβάνετε στο σημείο όπου διαμένετε».
stoxos.gr
Post A Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια :