Η Εκλογή Της Νέας ΠτΔ Και Η Επόμενη Ημέρα – Σκέψεις Και Προβληματισμοί Για Την Επιλογή Του Κυρ. Μητσοτάκη Στο Πρόσωπο Της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας γένους θηλυκού απέκτησε η Ελλάδα σήμερα Τετάρτη 22 Ιανουαρίου , με την εκλογή της μέχρι σήμερα προέδρου της ΣτΕ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου με 261 ψήφους στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας από την πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου επί 294 παρόντων βουλευτών ,αφού την πρόταση υποψηφιότητάς της , υπερψήφισαν εκτός από τους 157 παρόντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Ν.Δ. , οι 82 του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και οι 22 του Κινήματος Αλλαγής .

Η μέχρι πρότινος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣτΕ) δεν επιλέχθηκε από 33 βουλευτές για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα από τους 15 βουλευτές του ΚΚΕ, 10 της Ελληνικής Λύσης, και 8 του ΜΕ .ΡΑ 25, που δήλωσαν ” παρών ”.
Να σημειωθεί ότι από την ψηφοφορία απουσίαζαν 6 μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας , με ηχηρές απουσίες από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ορισμένους εξ αυτών να μην έχουν στείλει επιστολική ψήφο στήριξης στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι εξής 6 βουλευτές : Από την Ν.Δ. : Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά,ς που εδώ και λίγες ημέρες είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παρίσταντο στην ψηφοφορία εκλογής του Πρόεδρου της Δημοκρατίας λόγω μετάβασης στης ΗΠΑ για οικογενειακό ζήτημα, απέστειλε όμως επιστολική ψήφο στήριξης στην επιλογή του κυβερνώντος κόμματος, από τον ΣΥΡΙΖΑ: Οι Τρύφων Αλεξιάδης, Νίκος Συρμαλένιος ,Κώστας Μεϊκοπουλος ,Κώστας Ζουράρις,ενώ από το ΜΕ.ΡΑ 25 η Κωνσταντίνα Αδάμου .
Από τους απόντες βουλευτές έστειλαν επιστολή οι κύριοι: Σαμαράς (ανέφερε την στήριξη του,στην επιλογή της Ν.Δ. χωρίς να αναφέρει το όνομα της Αικατερίνης Σακελαρόπουλου ), Αλεξιάδης (κλινήρης λόγω προβλήματος υγείας ) και Συρμαλένιος που δήλωναν ότι αν παρίστατο θα ψήφιζαν την κυρία Σακελλαροπούλου ,ενώ η κυρία Αδάμου δήλωσε παρών .
Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν απέστειλαν επιστολική ψήφο στήριξης στο πρόσωπο της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας οι κύριοι Μεικόπουλος (μπήκε καθυστερημένα στην αίθουσα της ολομέλειας του κοινοβουλίου λόγω προβλήματος λάστιχου στο αυτοκίνητο του όπως ο ίδιος δήλωσε και ενώ είχε ολοκληρωθεί η δεύτερη ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών) και Ζουράρις ,με τον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιείται από την γραμμή του κόμματος του, αφού με δήλωση του,πριν από λίγες ημέρες είχε προτείνει ως υποψήφιες για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη και την Ολυμπιονίκη ,νυν αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.
Με την εκλογή της , στο ύπατο αξίωμα της ελληνικής πολιτείας η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου είναι η 13η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (8η από την μεταπολίτευση του 1974) και διαδέχεται τον καθηγητή Πανεπιστημίου Προκόπη Παυλόπουλο. Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής, αμέσως μετά την λήξη της θητείας του κυρίου Παυλόπουλου στις 13 Μαρτίου.
Η επιλογή αυτή πάντως της Ν.Δ και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως νέας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ,δίνει κατά την προσωπική μου άποψη, ένα μήνυμα στροφής του κυβερνώντος κόμματος, πέρα από το κέντρο, ακόμα περισσότερο προς τον χώρο της κεντροαριστεράς , εκφράζοντας κατά τον πρωθυπουργό στο διάγγελμα ανακοίνωσης της υποψηφιότητας της, μια ” προοδευτική ” σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης στήριξης του πρωθυπουργού , αντίληψη.
Με βάση αυτό το ιδεολογικό υπόβαθρο δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη η στήριξη της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαρόπουλου από το ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής , αφού κινείται σε ” προοδευτική ” κατεύθυνση , σύμφωνα με τις δηλώσεις στήριξης στο πρόσωπο της από τους προέδρους των δύο κομμάτων Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννήματα .
Πολύ περισσότερο η επιλογή αυτής της ηγεσίας της Ν.Δ. στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας και η στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής,δείχνουν ότι ουσιαστικά εγκαταλείπει την κεντροδεξιά παράταξη, τις αρχές και τις αξίες της και σέρνεται πίσω από κεντροαριστερές αρχές και αξίες και πρόσωπα που τις συμβολίζουν, όπως η νέα αρχηγός του ελληνικού κράτους.
Επιβεβαιώνοντας έτσι την φημολογία περί κεντροαριστερής υποψηφιότητας, από το τέλος του προηγούμενου έτους που πέραν του φύλλου ως γυναίκας, πολύ περισσότερο θα έπρεπε σύμφωνα με την αντίληψη του πρωθυπουργού να προέρχεται από το συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο, ο Κυριακός Μητσοτάκης ουσιαστικά ταυτίστηκε για να μην πω ότι σύρθηκε από άλλο ιδεολογικό χώρο ,υλοποιώντας ουσιαστικά την επιθυμία του Κινήματος Αλλαγής για κεντροαριστερό πρόεδρο,αποκλείοντας σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της κεντροδεξιάς και έτσι είχε πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και την στήριξη του τρίτου κόμματος του ελληνικού κοινοβουλίου ,όπου ένα μήνα πριν η πρόεδρος του Φώφη Γεννηματά,είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει υποψήφιο πρόεδρο από τον χώρο της Ν.Δ.
Από την άλλη πλευρά στην επιλογή της υποψηφιότητας Σακελλαρόπουλου, υπάρχει η ανάγνωση ότι ο κ. Μητσοτάκης εγκλώβισε πολιτικά και επικοινωνιακά τον ΣΥΡΙΖΑ (επί των ημερών του ως κυβέρνηση,τον Οκτώβριο του 2018 επιλέχθηκε πρόεδρος του ΣτΕ) και Κίνημα Αλλαγής σε μια επιλογή που ιδεολογικά πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να αρνηθούν, όμως δεν παύει η επιλογή να δείχνει μια κεντροαριστερή ιδεολογική ,που με ευθύνη και επιλογή της ηγεσίας της Ν.Δ. , ακολουθεί εδώ και τέσσερα χρόνια μετά την εκλογή του σημερινού πρωθυπουργού, ως επικεφαλής του σημερινού κυβερνώντος κόμματος.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι πέρα από τα κόμματα που δεν στήριξαν την υποψηφιότητα της μέχρι πρότινος της ΣτΕ ( ΚΚΕ,Ελληνική Λύση και ΜΕ.ΡΑ 25) και κοινωνικά δεν διαμορφώνεται κλίμα ευρείας κοινωνικής συναίνεσης παρά τις περί αντιθέτου δημοσκοπήσεις, στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαρόπουλου ως νέου προέδρου της Δημοκρατίας ,αφού με τις επιλογές της ως δικαστικός, έχει προκαλέσει μέρος της κοινής γνώμης ,ιδιαίτερα όσων θεωρούνται συντηρητικοί με πατριωτικές ευαισθησίες και βρίσκονται από τα σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα ,ειδικότερα στην βάση της Ν.Δ.
Αυτό γιατί οι συγκεκριμένες επιλογές ως ανώτατης δικαστικού ,ήταν η στήριξη του πρώτου και δεύτερου μνημονίου, η κατάργηση των ” δώρων ” του δημοσίων υπαλλήλων ,αποφάσεις υπέρ της επένδυσης στις Σκουριές, αλλά ειδικότερα κατά των προσφυγών πατριωτικών σωματείων κατά της μη εθνικά επωφελούς συμφωνίας των Πρεσπών τον Δεκέμβριο του 2018 ένα μήνα πριν ψηφιστεί η συμφωνία από την πλειοψηφία της Βουλής ,με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ,προκάλεσαν το συγκεκριμένο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας .
Επίσης η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας ,αντιτάχθηκε και στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, καθώς το 2000 συντάχθηκε με την πλειοψηφία του ΣτΕ που ήταν κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες ,που απέρριψε την προσφυγή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ,αγνοώντας όχι μόνο τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, αλλά και μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού ,ο οποίος στις δύο μεγάλες λαοσυνάξεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δήλωσε την αντίθεση της, στην απόφαση αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.
Πολύ περισσότερο δεν διαμορφώνεται κλίμα ευρείας κοινωνικής συναίνεσης αλλά και αποδοχής, στο πρόσωπο της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας ,όταν σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας ” Δημοκρατίας ” το περασμένο Σάββατο 18 Ιανουαρίου ,που δεν διαψεύστηκε από την ίδια την κυρία Σακελλαροπούλου ,τον Σεπτέμβριο του 2006 αντέδρασε έντονα στην τελετή αγιασμού για το νέο δικαστικό έτος του ΣτΕ από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο μαζί με άλλους 30 συναδέλφους της ανώτατους δικαστικούς στην απόφαση αυτή του τότε προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου ,επικρίνοντας την απόφαση αυτή που την χαρακτήρισε ως οπισθοδρομική και πως θέτει εν αμφιβόλω την θρησκευτική ουδετερότητα του δικαστηρίου.
Απαντώντας στης αντιδράσεις ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος είχε χαρακτηρίσει γελοίες τις αντιδράσεις αυτές και ” διερωτήθηκε πως να ερμηνεύσει τις αντιδράσεις αυτές με γελοία επιχειρήματα που δεν αντέχουν στην κριτική ” ,προσθέτοντας πως ” ο εκσυγχρονισμός να γίνει, αλλά σε τομείς που θα εξυπηρετείται ο λαός μας και όχι καταλύοντας τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού και της θρησκείας μας ”.
Για την ιστορία πάντως να αναφερθεί ότι ο αγιασμός τελέστηκε κανονικά από τον Χριστόδουλο, ωστόσο δεν είχαν παραστεί οι 31 δικαστές του ΣτΕ που είχαν αντιδράσει ,ανάμεσα τους και η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Συνοψίζοντας και με δεδομένο ότι η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου δεν έχει την ευρεία κοινωνική -πολιτική ,αποδοχή και στήριξη και με αυτονόητες τις ευχές για καλή θητεία στο δύσκολο έργο της παρά τις όποιες επιφυλάξεις και ενστάσεις , με βάση και το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνει όπως παραδέχθηκε η ίδια κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος εκλογής της από τον πρόεδρο της Βουλής και το προεδρείο του κοινοβουλίου που την επισκέφθηκε στο ΣτΕ ,θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας.
Αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα της χώρας έχει περικόψει με την αναθεώρηση του 1986 τις ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας ,ο συμβολισμός της θέσης μπορεί να δώσει μηνύματα σε Ελλάδα και Εξωτερικό ,σε μια κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα και λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων ,για αυτό και την πενταετία 2020-2025 καλείται και πρέπει η νέα αρχηγός του ελληνικού κράτους να σταθεί αντάξια του ρόλου της και της θεσμικής της αποστολής.

Αθανάσιος Μανουσάκης

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]