Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Πρέβεζα - Ζημιές σε κτίρια στο Καναλάκι - Έκλεισε η ΕΘνική Οδός (φώτο-βίντεο)


Ισχυρός σεισμός μεγάλης διάρκειας ξημέρωματα σημειώθηκε τα της Παρασκευής την Πρέβεζα.

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Ήπειρο - Ζημιές σε κτίρια στο Καναλάκι - Έκλεισε η ΕΘνική Οδός (φώτο-βίντεο)

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικου Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε επίκεντρο επίκεντρο την στερια 14 χλμ Ανατολικά Βορειοανατολικά της Πάργας
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάργας και 7 χιλιόμετρα βόρεια από το Καναλάκι, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 8,2 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε προηγηθεί σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Από την στιγμή του σεισμού και μετά η περιοχή έχει βυθιστεί στο σκοτάδι και οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση και βέβαια στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και στην Ηγουμενίτσα.
Η Πυροσβεστική έστειλε οχήματα στις περιοχές που κτύπησε ο σεισμός, προκειμένου να διενεργήσουν έναν πρώτο έλεγχο για τυχόν ζημιές, ή για τυχόν παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Στην περιοχή του Καναλακίου σημειώθηκε διακοπή ρεύματος ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια.  Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ακατοίκητα σπίτια στο Καναλάκι κατέρρευσαν, ενώ άλλο ένα σπίτι κατέρρευσε στο χωριό Γλυκή.
Βράχια έχουν πέσει στον δρόμο, κοντά στην Καστροσυκιά, αλλά και σε άλλα σημεία του επαρχιακού δικτύου. Λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα, σύμφωνα και το ΑΠΕ, η τροφοδοσία του ρεύματος αποκαταστάθηκε στις περισσότερες περιοχές.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας διακόπηε λόγω πτώσης βράχων στο οδόστρωμα, στο ύψος της Λούτσας. 
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Θεσπρωτία και την Πρέβεζα όπου ο κόσμος πετάχτηκε έντρομος στον δρόμο. Επίσης αισθητός έγινε στο Ιωάννινα την 'Αρτα, την Κέρκυρα και γενικότερα στη ευρύτερη περιοχή.
Με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Γεράσιμος Χουλιάρης δήλωσε:
«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα από το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στην δυτική Ελλάδα αν θυμόσαστε τους προσεισμούς σε Πάργα και Καρδίτσα τους τελευταίους μήνες και δεν προβλέπεται από της αναλύσεις μου εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, να μην ανησυχείτε!».
Ο κ. Χουλιάρας είχε επικοινωνία και με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον οποίο ενημέρωσε για τα στοιχεία που διαθέτει και τις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη του φαινομένου.
Λέκκας: Είμαστε επιφυλακτικοί
«Είμαστε πάνω στην κορύφωση του φαινομένου. Μας ανησυχεί που ξεκίνησε από χαμηλά 4,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ γύρω στα μεσάνυχτα και έφτασε τα 5.6 ρίχτερ στις 2:49 τα ξημερώματα» δήλωσε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας αναφορικά με τον σημερινό σεισμό στην περιοχή της Πάργας.
«Παρακολουθούμε το φαινόμενο και για την ώρα είμαστε επιφυλακτικοι», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ Λέκκα, το επίκεντρο εντοπίζεται 20 χιλιόμετρα ΒΑ της πόλης της Πάργας. Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ήπειρο όπως ανέφερε ο κ Λέκκας προήλθε από το γνωστό ρήγμα της Παραμυθιάς.
mypreveza.gr
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]