Το Φανάρι κλείνει όλες τις εκκλησίες και τις μονές ανά την Οικουμένη

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να κλείσουν όλες οι εκκλησίες και όλες οι μονές ανά τον Κόσμο που υπάγονται στην εκκλησιαστική του δικαιοδοσία μέχρι και τις 29 Μαρτίου λόγω του κορωνοϊού. Θα γίνει εκ νέου σύσκεψη στις 30 Μαρτίου για να αξιολογηθεί η κατάσταση και να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις για τη συνέχεια ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων και τις γνωματεύσεις των ειδημόνων.

Συγκεκριμένα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το πρωί της Τετάρτης κάλεσε την Ιεραρχία του Θρόνου σε σύσκεψη στο Φανάρι και ελήφθη η ως άνω απόφαση. Επίσης, θα κλείσει και το Πατριαρχείο στους επισκέπτες, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες θα γίνονται με τη συμμετοχή του Πατριάρχη και των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως γνωστόν, λογίζεται Μονή με ηγούμενο τον Οικουμενικό Πατριάρχη και μέλη της Αδελφότητας τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής, ενώ τηρούνται όλα το Μοναστηριακά θέσμια των Ιερών Ακολουθιών και της αυστηρής νηστείας.
Το σκεπτικό το οποίο οδήγησε σ’ αυτή την ιστορική, πραγματικά, απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στάθηκε το γεγονός της ανομοιομορφίας και ακαταστασίας που άρχισε να διαφαίνεται σε διάφορες Μητροπόλεις και Μονές του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανά τον Κόσμο. Αυτό ήταν απόρροια της συμπεριφοράς θεσμικών εκπροσώπων τους, δηλαδή Μητροπολιτών και Ηγουμένων, οι οποίοι άρχισαν να αποφασίζουν κατά το δοκούν και να διαφοροποιούνται από τις αποφάσεις και τη γραμμή του Πρώτου των.
Εν τω μεταξύ, ο Πατριάρχης στη σύσκεψη των Ιεραρχών του Θρόνου ανέφερε ότι ανεβλήθη το ταξίδι του στην Ελλάδα. Κατέστη επίσης γνωστό ότι η επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ορίσθηκε να γίνει στο Φανάρι στις 27 Απριλίου.
Το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ως εξής:
«Καθώς συνεχίζεται σε παγκόσμια κλίμακα, και δη και επιτείνεται η κρίσις του κορωνοιού, το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρακολουθεί την κατάσταση με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι των πιστών του και έναντι όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων και, σε συνέχεια του Ανακοινωθέντος της 11ης Μαρτίου ε. ε., κατόπιν συσκέψεως των Ιεραρχών του στην Πόλη, ανακοινώνει τα εξής:
1) Επαναλαμβάνει με έμφαση την έκκλησή του προς όλους να περιορίσουν στο ελάχιστο τις εξόδους και τις μετακινήσεις τους και να μένουν στα σπίτια τους, για τη δική τους προφύλαξη και για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
2) Εξαίρει το πνεύμα αυτοθυσίας με το οποίο εργάζονται οι υπεύθυνοι στον τομέα της υγείας και τους εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, τόσο για τις υπεράνθρωπες και εξαντλητικές προσπάθειές τους να βοηθήσουν τους πάσχοντας συνανθρώπους, όσο και για τον κίνδυνο τον οποίο εν γνώσει τους διατρέχουν, συγχρωτιζόμενοι με τους προσβληθέντες από τον ιο covid 19.
3) Υπογραμμίζει την ανάγκη να υπακούουν όλοι στις αποφάσεις και εντολές των αρμοδίων υγειονομικών αρχών για το κοινό καλό.
4) Σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων που ήδη πήραν μερικές επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, σήμερα γενικεύεται για όλες τις επαρχίες του η εκκλησιαστική απόφασις και εντολή να ανασταλούν όλες οι θρησκευτικές ιερουργίες, εκδηλώσεις και τελετές, μέχρι τέλους Μαρτίου, εκτός από την προσωπική προσευχή των Χριστιανών στους ναούς που θα παραμείνουν ανοικτοί όπως μέχρι τώρα. Η απαγόρευσις αυτή θα αναθεωρηθεί αργότερα, σύμφωνα με την εξέλιξη της πανδημίας που προκάλεσε ο ιός.
5) Στα απανταχού Πατριαρχικά και Σταυροπηγιακά Μοναστήρια θα τελούνται κανονικά οι ιερές ακολουθίες από τις Αδελφότητές τους, δεν θα γίνονται όμως δεκτοί προσκυνηταί εκ του κόσμου.
6) Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας αποφάσεως και η λειτουργία των Πατριαρχικών Γραφείων στο Φανάρι, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής θα τελούν τις νενομισμένες ιερές ακολουθίες και θα προσεύχωνται, για όλο τον κόσμο και για την ταχεία παρέλευση της δοκιμασίας.
Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».
ekirikas.com
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]