ΗΠΑ: «Παράνομες» οι διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τις «εδαφικές διεκδικήσεις» της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα «παράνομες», κλιμακώνοντας περαιτέρω την πίεση της Ουάσιγκτον στο Πεκίνο.
«Οι ΗΠΑ προασπίζονται μια ελεύθερη και ανοικτή περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού. Σήμερα, ενισχύουμε την πολιτική των ΗΠΑ σε μια ζωτικής σημασίας και διεκδικούμενη περιοχή αυτής της περιφέρειας: στη Νότια Σινική Θάλασσα», τόνισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του. Το λέμε καθαρά: οι διεκδικήσεις του Πεκίνου σε υπεράκτιους πόρους στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας είναι εντελώς παράνομες, όπως και η εκστρατεία εκφοβισμού που διεξάγει για να τους ελέγξει», συνέχισε ο Πομπέο.
Θύμισε ότι το διεθνές Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης είχε αποφανθεί το 2016 πως η Κίνα δεν είχε νομική βάση για να διεκδικεί «ιστορικά δικαιώματα» στην περιοχή αυτή. «Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου είναι τελεσίδικη και έχει εκτελεστότητα για τα δύο μέρη», συνέχισε για να προσθέσει. «Ο κόσμος δεν θα επιτρέψει στην Κίνα να μεταχειρίζεται τη Νότια Σινική Θάλασσα ως εάν να επρόκειτο για τη θαλάσσια αυτοκρατορία της».
Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον, το Πεκίνο κατήγγειλε τα «εντελώς αδικαιολόγητα» σχόλια αυτά και ξεκαθάρισε ότι η κινεζική πλευρά «εναντιώνεται σθεναρά» στη συγκεκριμένη παρέμβαση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Οι ΗΠΑ απορρίπτουν εδώ και πολύ καιρό τις διεκδικήσεις της Κίνας σχεδόν σε όλες τις νησίδες και τους υφάλους στη Νότια Σινική Θάλασσα έναντι των άλλων χωρών που βρέχονται από αυτήν (Μαλαισία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μπρουνέι).
Το Πεντάγωνο στηλίτευσε στις αρχές του Ιουλίου τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια στο διεκδικούμενο αρχιπέλαγος των Παρασέλ, για την κυριαρχία επί του οποίου βρίσκονται σε διένεξη η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.
Πέραν των Παρασέλ, το αρχιπέλαγος των Σπράτλι προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ένταση μεταξύ των γειτονικών κρατών της Ασίας.
Ενώ ως τώρα οι ΗΠΑ μέχρι τώρα απέφευγαν να πάρουν ανοικτά θέση στις διάφορες εδαφικές διενέξεις στην περιοχή, περιοριζόμενες να διακηρύσσουν την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας», ο Πομπέο πλέον τάχθηκε στο πλευρό των άλλων κρατών και απέναντι στην Κίνα. Έτσι, οι ύφαλοι Μίστσιφ και Σέκοντ Τόμας Σόουλ «υπόκεινται στη δικαιοδοσία και στην εθνική κυριαρχία των Φιλιππίνων», όπως όριζε η απόφαση του 2016, έκρινε.
Η κινεζική διπλωματία κατηγόρησε τον Πομπέο ότι «σαμποτάρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια» με την τοποθέτηση αυτή.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]