ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΤΕΡΤΙΛΗΣ: ΠΑΡΩΝ!

Mαρία Kαλογερη
Στις αρχές Αυγούστου του 1964 έγιναν στην Κύπρο οι περίφημες επιχειρήσεις της Τηλλυρίας, με αποκορύφωμα την Μάχη της Μανσούρας, όπου διέπρεψε ο Στρατηγός Ντερτιλής.
Οι Τούρκοι αισθανόμενοι τότε πανίσχυροι άρχισαν να πυροβολούν όποιον Έλληνα άμαχο τολμούσε να περάσει από το πεδίο βολής των όπλων τους. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο ο Στρατηγός Γρίβας Διγενής διέταξε την ελληνική επίθεση που εκκαθάρισε τον θύλακα και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 250 Τουρκοκυπρίων και Τούρκων.
Στις 8 και 9 Αυγούστου η τουρκική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε την περιοχή της Τηλλυρίας με βόμβες ναπάλμ, προκαλώντας το θάνατο σε Ελληνοκύπριους αμάχους και τεράστιες υλικές ζημιές. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι οι θύλακες διοικούνταν από Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονταν παράνομα στην Κύπρο. Οι συνολικές απώλειες της Εθνικής Φρουράς ήταν 25 νεκροί και 56 τραυματίες, ενώ υπήρχαν περίπου 50 νεκροί Ελληνοκύπριοι άμαχοι.
Το έπος της Τηλλυρίας έχει καταγραφεί ανάμεσα στις χρυσές σελίδες της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας ως μια απαράμιλλη Εθνική προσπάθεια διατηρήσεως αμόλυντης της πατρώας γης μας.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]