Πρωτοποριακό πείραμα στη Θεσσαλονίκη: Τρύγος σε αμπέλι δύο φορές το χρόνο
Τα περίπου 200 στρέμματα αμπελώνα του οινοποιείου Τσάνταλης εκτείνονται κοντά στον Αγιο Παύλο Χαλκιδικής, όπου βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας.
Ομως, μόλις ένα από τα συγκεκριμένα στρέμματα φιλοδοξεί να ανατρέψει τα δεδομένα στην καλλιέργεια αμπελιού. Σε αυτό διεξάγεται πείραμα, τα αποτελέσματα του οποίου μπορούν να οδηγήσουν σε τρύγο… δύο φορές το χρόνο! Ταυτόχρονα, στο ίδιο πείραμα συντελείται παραγωγή καθαρής ενέργειας που μειώνει τα λειτουργικά έξοδα του γνωστού οινοποιείου.
Το πείραμα υλοποιούν, σε συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό του οινοποιείου Τσάνταλης, τα στελέχη της εταιρίας Brite Solar από τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές startup της χώρας! Μόλις τον περασμένο Ιούλιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας τη συμπεριέλαβε σε μία εξαιρετικά μικρή λίστα καινοτόμων νεοσύστατων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που επιχορηγήθηκαν συνολικά με 307 εκατ. ευρώ, καθώς συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Σχεδίου Ανάκαμψης για την Ευρώπη! Η Brite Solar ήταν η μοναδική ελληνική εταιρία που πέτυχε την είσοδό της στη λίστα και μια από τις 64 που επιχορηγήθηκαν σε σύνολο 2.224 προτάσεων.
Πρωτοτυπία
Το οινοποιείο Τσάνταλης κατασκεύασε θερμοκήπιο ενός στρέμματος, όπου μέσα καλλιεργείται αμπέλι. Αντίστοιχα, τα στελέχη της startup τοποθέτησαν στην οροφή ειδικά γυαλιά που έχουν ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό σύστημα, με το οποίο συλλέγεται ηλεκτρική ενέργεια από τις ακτίνες του ήλιου. Τα γυαλιά επιτρέπουν στο φως να μπαίνει στο εσωτερικό του θερμοκηπίου και να βοηθάει στην ανάπτυξη των φυτών. «Η εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος του συγκεκριμένου θερμοκηπίου είναι 50kW (κιλοβάτ), αλλά η ενέργεια που παράγεται εξαρτάται φυσικά από την ηλιοφάνεια.
Επίσης, σημαντικό είναι ότι μέρος της παραγόμενης ενέργειας στο πειραματικό θερμοκήπιο καλύπτει τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του οινοποιείου! «Η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρούμε ότι μπορεί να έχει εφαρμογή και σε άλλες καλλιέργειες, όπου ο αγρότης με την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα είναι σε θέση είτε να τη διαθέτει για την κάλυψη άλλων αναγκών της μονάδας του μειώνοντας τα λειτουργικά έξοδα είτε να την πουλάει στο δίκτυο διανομής ενέργειας έχοντας έσοδα και έμμεσα μείωση των εξόδων του», είπε στον «Ε.Τ.» ο ιδρυτής της Brite Solar, δρ Νίκος Κανόπουλος.
Επιπλέον, το επιστημονικό δυναμικό της εταιρίας έχει αναπτύξει ένα νανοδομημένο υλικό το οποίο χρησιμοποιείται σαν επίχρισμα πάνω στο γυαλί και απορροφά τις -άχρηστες για την ανάπτυξη των φυτών και τη λειτουργία των ηλιακών κυψελών- υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, τις οποίες επανεκπέμπει στο ορατό φάσμα με συνέπεια την ενίσχυση της απόδοσης των ηλιακών κυψελών που υπάρχουν στο γυαλί και την παροχή περισσότερου φωτός για φωτοσύνθεση στα φυτά! Παράλληλα, εντός του θερμοκηπίου ελέγχονται με ειδικούς αισθητήρες η υγρασία, η θερμοκρασία και άλλες κρίσιμες παράμετροι, ώστε να επιτευχθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσουν να γίνονται δύο τρύγοι το χρόνο από το ίδιο αμπέλι! «Ανάλογα με το τι χρειάζεται, ψύχουμε ή θερμαίνουμε το εσωτερικό περιβάλλον του θερμοκηπίου, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για το αμπέλι για να αποδώσει καρπούς. Ετσι, εξετάζεται η δυνατότητα να έχουμε δύο φορές συγκομιδή από τον παραγωγό. Υπολογίζουμε ότι σε έξι μήνες θα πάρουμε σοδειά. Εχετε δει τρύγο τον Μάρτιο;», αναρωτήθηκε.
Ηλιακό γυαλί
Η Brite Solar επίσης αναπτύσσει νανοϋλικά που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία νέων τύπων αρχιτεκτονικού γυαλιού που μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα για τα κτίρια, περιορίζοντας τις ανάγκες για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό. Το ηλιακό γυαλί της εταιρίας αποτελείται από υλικά που έχουν αναπτυχθεί από την ίδια και συνδυάζονται με συμβατικά ηλιακά στοιχεία σε ένα ηλιακό πάνελ ειδικά σχεδιασμένο από τους επιστήμονες της ελληνικής startup. Η καινοτομία δημιούργησε ένα καινούργιο σημείο αναφοράς καθότι αναγνωρίστηκε από κορυφαίους κατασκευαστές θερμοκηπίων τόσο στην Ευρώπη (Ολλανδία) όσο και στην Κίνα, καθώς παρέχει υψηλό επίπεδο διαφάνειας (80%), υψηλή απόδοση ηλιακών κυψελών (πάνω από 20%) και ευελιξία στο μέγεθος του γυαλιού.
eleftherostypos.gr
Post A Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια :