Αυλαία της διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ για τις φρεγάτες MMCS: Πρόταση του Π.Ν. και για leasing Arleigh Burke

Το επίσημο αίτημα της Ελλάδας και του Πολεμικού Ναυτικού (LOR) που αφορά μια λύση πακέτο κι όχι μόνο τις φρεγάτες MMCS, λαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα αίτημα που από τη μια πλευρά δείχνει το ενδιαφέρον για την εκκίνηση διαπραγματεύσεων για νέα πλοία αλλά και ένα πακέτο που περιλαμβάνει κι άλλα δεδομένα.

Ένα τέτοιο αίτημα είχε αποσταλεί περίπου τέτοια εποχή πέρσι (στα τέλη Οκτωβρίου του 2019) και προς τη γαλλική πλευρά για τις φρεγάτες τύπου Belh@ra αλλά στη συνέχεια πολλά άλλαξαν και οι Αμερικανοί, η αλήθεια είναι ότι δεν είχαν δείξει τι κρύβουν στα δικά τους χαρτιά.

Και τώρα με την υπερατλαντική ερωτηματική αποστολή, θα φανεί τι «φύλλο» κι αν θα δείξει η γαλλική πλευρά.
Αν δηλαδή έχει αντιπροτάσεις με πιο κύρια εκείνη της ναυπήγησης σε ελληνικά ναυπηγεία, αν και όπως όλα δείχνουν οι ΗΠΑ έχουν «εισβάλει» για τα καλά στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα στη χώρα μας και με αυτό τον τρόπο κλειδώνουν πιο πολύ τις MMCS.

  • Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ήθελε και θέλει τις γαλλικές φρεγάτες- σίγουρα θέλει νέο πλοίο αν ήταν δυνατό εδώ και τώρα- αλλά όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες με τις οποίες οι Γάλλοι είχαν συζητήσει και διαπραγματευτεί, είχαν επισημάνει στην άλλη πλευρά ότι θα πρέπει να μπει «νερό στο κρασί».

Σίγουρα οι Scalp Naval θ’ αποτελούσαν ίσως το πιο στρατηγικό όπλο στην θάλασσα, όπως και οι πύραυλοι επιφανείας αέρος με τους οποίους η άμυνα περιοχής είναι μια αδιαμφισβήτητη υπεροχή, αναγκαία για την Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει φανεί πως η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή απέναντι σε μια ασταθή και νευρική Τουρκία που επιχειρεί να φέρει τα πάνω κάτω στην περιοχή με το νόμο του ισχυρού.

Η Ελληνική LOR στις ΗΠΑ…

Η αποκάλυψη των αμερικανικών «άσσων» έχουν κεντρίσει το ελληνικό ενδιαφέρον και γι’ αυτό έχουμε την LOR ώστε να ξεκινήσει ένας fast track διάλογος που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται σύμφωνα με ανώτατα χείλη να φτάσει εκεί που οδηγήθηκε ο ελληνογαλλικός, δηλαδή σε πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων.

Οι πάντες θα μπορούσε να πει κανείς πως θέλουν εδώ και τώρα νέα πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό και φυσικά με την διαμόρφωση που ζητά το Επιτελείο κι όχι με αυτόν που πωλείται το πλοίο.

  • Από τις αρχές Οκτωβρίου η σελίδα μας είχε προϊδεάσει τους αναγνώστες της πως όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις φρεγάτες MMCS, όπως εξηγούσαν τότε οι πηγές του ρεπορτάζ για την Αμερικανική «ευελιξία», η οποία μεταφράζεται σε…

-Τέσσερις νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου.

-Πλοίο ενδιάμεσης λύσης.

-Εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

-Ναυπήγηση των τριών εκ των τεσσάρων φρεγατών στα Ελληνικά ναυπηγεία.

Αυτοί είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε και το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο και έδωσε το δικό του πράσινο φως ώστε να προχωρήσει η LOR για τις ΗΠΑ.

 

Το ΠΝ θέλει διακαώς το Αντιτορπιλικό Arleigh Burke

 

Την ίδια ώρα πάντως σύμφωνα με επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, μέσα από αυτή την επίσημη ερώτηση που ουσιαστικά ανοίγει τον διάλογο με τις ΗΠΑ για τις νέες φρεγάτες, μόλις αυτός ξεκινήσει το πρώτο ερώτημα που θα τεθεί προς την άλλη πλευρά στο τραπέζι είναι ποιο πρόκειται να είναι το πλοίο ενδιάμεσης λύσης που θα υψώσει την γαλανόλευκη.

Το αίτημα πολλών ετών της Ελληνικής πλευράς για το πανίσχυρο Αντιτορπιλικό Arleigh Burke θα επανέλθει και μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, επειδή το Πολεμικό Ναυτικό, αυτό είναι το πλοίο που επιθυμεί να έχει ως ενδιάμεση ή και μεταγενέστερη λύση, θα προτείνει ακόμη και την μέθοδο του leasing, με στόχο στη συνέχεια αυτά τα καράβια να περάσουν εξ ολοκλήρου στο Πολεμικό Ναυτικό.

 

  • Και εδώ ακριβώς θα φανούν οι προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που διαρκώς σημειώνουν ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, αν όντως θέλουν να το ενισχύσουν ουσιαστικά για να συνεχίσει να έχει τον ίδιο ακριβώς ισχυρό ρόλο και με δικά της όπλα διότι έως σήμερα τα πλοία του ΠΝ είναι Ευρωπαϊκά.

Σίγουρα το leasing είναι μια μέθοδος που ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ανάμεσα σε δυο χώρες σύμμαχους, αλλά όπως σημειώνεται με τους Αμερικανούς αυτό μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ευελιξία απ’ ότι με τους Γάλλους, για το θέμα των Fremm.

Σ’ ότι αφορά το Καταδρομικό Ticonderonga ή τις φρεγάτες LCS, δεν παύουν να ενδιαφέρουν το ΠΝ, αρκεί να λύσουν προβλήματα και να μην προσθέσουν ακόμη περισσότερα από τα υπάρχοντα.

Πρώτος στόχος παραμένει το Αντιτορπιλικό που έως σήμερα είναι το κύριο ναυτικό όπλο κρούσης των Ηνωμένων Πολιτειών και φυσικά αυτό το πλοίο είναι απολύτως ικανό να κάνει άμυνα περιοχής, αυτό δηλαδή που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό για να προχωρά με πολύ υψηλές αξιώσεις στην επίδειξη ισχύος και σημαίας στην Αν. Μεσόγειο, αντιμετωπίζοντας όλες τις σύγχρονες προκλήσεις που αναδύονται στην περιοχή αυτή.

Το Who is Who των MMCS όπως το είχαμε γράψει…

Σ’ ότι αφορά το νέο πλοίο για το οποίο εκδήλωσε ενδιαφέρον το Πολεμικό Ναυτικό, τις φρεγάτες MMCS, ας θυμηθούμε σύντομα το who is who μέσα από το ρεπορτάζ της σελίδας μας στα μέσα Οκτωβρίου.

  • Η Αμερικανική πρόταση αντικατοπτρίζεται στην φρεγάτα MMCS που πρόκειται για ένα σύγχρονο σχέδιο φρεγατών πολλαπλών ρόλων που διαθέτουν ισορροπημένο οπλισμό τόσο για εκτέλεση ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων όσο και για την αντιμετώπιση απειλών από αέρος και στην επιφάνεια.

Το σύστημα διαχείρισης μάχης του πλοίου χαρακτηρίζεται από τα πλέον σύγχρονα με χαρακτηριστικά «ανοιχτής αρχιτεκτονικής».

Τι σημαίνει αυτό, ότι ο χρήστης μπορεί να ενσωματώσει με μεγάλη ευκολία διαφορετικά οπλικά συστήματα και αισθητήρες.

Η συγκεκριμένη φρεγάτα έχει ταχύτητα πλεύσης που ξεπερνά τους 32 κόμβους καθώς και μεγάλο αριθμό βλημάτων που μπορούν να φέρουν οι κατακόρυφοι εκτοξευτές MK-41.

Η χρήση του πυραύλου ESSM εξασφαλίζει πλήρη εκμετάλλευση των εκτοξευτών αυτών καθώς σε κάθε κελί μπορεί να τοποθετηθούν τέσσερις τέτοιοι πύραυλοι.

Αποτέλεσμα αναλόγως της διαμόρφωσης που θα ζητηθεί από το ΠΝ να επιτευχθεί η μεγάλη μεταφορά οπλικού φορτίου για κάθε φρεγάτα.

  • Στα πλεονεκτήματα των ESSM συγκαταλέγεται το γεγονός ότι στην έκδοση Block II τα βλήματα αυτά έχουν τη δυνατότητα τερματικής καθοδήγησης, δηλαδή ταυτόχρονη εμπλοκή εναέριων στόχων που απειλούν το πλοίο.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω σαν κρίσιμα μειονεκτήματα προβάλλονται η έλλειψη κατάλληλης υποδομής για χρήση βλημάτων SM-2 (που θεωρείται το κατεξοχήν όπλο αεράμυνας περιοχής) όσο και των αισθητήρων που το υποστηρίζουν.

Το επόμενο στοιχείο που έχει δεχτεί επικρίσεις είναι το σύστημα πρόωσης του πλοίου που βασίζεται σε υδροστρόβιλους που ναι μεν πετυχαίνει ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες που επιθυμεί το ΠΝ, αλλά στα πρώτα πλοία που αποκτήθηκαν από το Αμερικανικό ΠΝ διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας, κάτι που είδαμε και πάλι τις προηγούμενες εβδομάδες.

Hellas Journal

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]