ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Image result for ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Ο Δρ. Χρήστος Φίφης, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να υπηρετεί την ελληνομάθεια, μιλά για τη φθίνουσα πορεία της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία και μοιράζεται προτάσεις για το πώς μπορεί να ανακοπεί αυτό το φαινόμενο.
Η ελληνική γλώσσα χάνει έδαφος στην Αυστραλία και αυτό είναι αναπόφευκτο.
Αυτό επισημαίνει ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός Δρ. Χρήστος Φίφης σημειώνοντας, παράλληλα, ότι παρά τις κατά καιρούς βαρύγδουπες εξαγγελίες, στην πραγματικότητα ο πολυπολιτισμός και οι γλώσσες υποβαθμίζονται στην Αυστραλία.
Το Ελληνικό Πρόγραμμα του ομογενειακού sbs προσέγγισε τον Δρ. Φίφη με αφορμή μια υποτροφία που χρηματοδότησε ο ίδιος για φοιτητή του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης.
Πρόκειται για τον Παναγιώτη Πανταζή, ο οποίος κάνει φέτος το διδακτορικό του με θέμα τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
Οι υποτροφίες, όμως λέει ο ομογενής πανεπιστημιακός, δεν κάνουν θαύματα.
«Βεβαίως θα πρέπει να δούμε σε τί κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα ελληνικά, οι ελληνικές σπουδές στην Αυστραλία και ο… περίφημος πολυπολιτισμός. Η Αυστραλία είναι πολυπολιτιστική χώρα στα χαρτιά […] αφού υπάρχουν πολλές κοινότητες που δεν είναι αγγλόφωνες. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πάντοτε ο πολιτισμός των μειονοτήτων υποβαθμίζεται».
Ένας από τους λόγους που η ελληνομάθεια συγκεκριμένα χάνει έδαφος είναι ότι γονείς δεύτερης και τρίτης γενιάς δεν δίνουν την προτεραιότητα που έδιναν οι Έλληνες πρώτης γενιάς στην εκμάθηση της γλώσσας από τα παιδιά τους.
Η σπουδαιότητα της ελληνικής από μόνη της αλλά και η αξία του να μαθαίνει κανείς μια δεύτερη γλώσσα, λέει ο Δρ. Φίφης, αλλά αυτό επισημαίνει κάθε άλλο παρά εύκολο είναι στη «μονογλωσσική Αυστραλία»…
ekklisiaonline.gr
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]