Πέτρος Μώραλης: Ο ιερέας γιος του παππά στην Αναγέννηση Σερρών, που έκλεψε τις καρδιές των Σουηδών στο Γκέτεμποργκ

Ο πατέρας του είναι ο αγαπημένος ιερέας των Σερραίων στο χωριό της Αναγέννησης. Ο Πέτρος Μώραλης ένιωσε από μικρός μία ακατανίκητη  έλξη για τον Θεό


Μπορεί αρχικά να σπούδασε στην σχολή τουριστικών επαγγελμάτων ωστόσο μέσα του κάτι του έλεγε πως ο δρόμος που έπρεπε να ακολουθήσει ήταν άλλος . Έτσι παράλληλα με τον αθλητισμό και την εκμάθηση ξένων γλωσσών  συνέχισε τις σπουδες στην Ανωτάτη   Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης ,  ακολούθησε το παράδειγμα του πατέρα του κι έγινε ιερέας. Από την Μητρόπολη του Κιλκίς βρέθηκε στο μακρινό Γκέτεμποργκ της Σουηδίας  ακολουθώντας τον Μητροπολίτη 
 Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα.  Εκεί στον  Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας δίνει τον καλύτερο εαυτό του προκειμένου οι ορθόδοξοι πιστοί της περιοχής να πηγαίνουν στην Εκκλησία ενώ έχει αναπτύξει και πλούσιο φιλανθρωπικό έργο…. Όπως γράφτηκε σε  ξένες ιστοσελίδες ο  π.Πέτρος Μώραλης  έκλεψε τισ καρδιές των Σουηδών και με τις μαγειρικές του ικανότητες. Δεινός μάγειρας με σπουδές στο αντικείμενο που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη, εργάστηκε για ένα διάστημα πριν τη μεγάλη του απόφαση.  Πέρα από τη γνωριμία που προσφέρει της ελληνικής κουζίνας στους Βορειοευρωπαίους, τους γνωρίζει την αλήθεια και την αξία της τροφής και το πως δένει με την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση.
6ea91fca-lena-lazarou-300x280

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ 

Από που κατάγεστε και ποια είναι η σχέση σας με τις Σέρρες; 
Κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη αλλά έχω ισχυρούς δεσμούς με τις Σέρρες καθώς ο πατέρας μου είναι ο εφημέριος του Ιερού Ναού της Αναγέννησης αλλά και δημοτικός υπάλληλος . Έτσι έχω πολλές αναμνήσεις από τις Σέρρες ενώ επισκέπτομαι την πόλη σας κάθε φορά που κατεβαίνω στην Ελλάδα 


Τι σπουδές κάνατε; 
Έχω τελειώσει δυο σχολές  Τουριστικών Επαγγελμάτων και στην συνέχεια τελείωσα την Ανωτάτη   Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και μιλάω εκτός της ελληνικής γλώσσας την αγγλική ,γαλλική και την σουηδική. 
Παράλληλα τον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με τον αθλητισμό και ειδικά με το καράτε όπου έχω και την μαύρη ζώνη. 

Μια διάκριση που είχα στον αθλητισμό είναι στο φετινό  παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθει  στην Κωνσταντινούπολη και κατέλαβα την δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο εκπροσωπώντας την Ελλάδα , αφού πρώτα  την προηγούμενη μέρα του αγώνα η ελληνική ομάδα είχαμε επισκεφτεί το φανάρι για να παρουμε την ευλογία του Πατριάρχου .


Πως βρεθήκατε από την Αναγέννηση στο μακρινό Γκέτεμποργκ; 
Δεν έφυγα από τις Σέρρες. Ήμουν κάτοικος Θεσσαλονίκης και υπηρετούσα στο Κιλκίς από όπου έφυγα πριν από 4 χρόνια ακολουθώντας τον Μητροπολίτη Σουηδίας Κλέοπα  ο οποίος  είναι και αυτός σχετικα καινούριος κι επιτελεί τεράστιο έργο. Η απόφαση ήταν μονόδρομος για εμένα. Όταν έχεις έναν αρχιερέα που σε εμπνέει , ακολουθείς κι εσύ…
Εκεί υπάρχουν αρκετοί Έλληνες; Ανάμεσά τους υπάρχουν Σερραίοι; 
Η Ελληνική κοινότητα είναι μεγάλη και αριθμεί περισσότερα από 3500 μέλη. Οι περισσότεροι είναι κοντά στην Εκκλησία. Ανάμεσά τους και πολλοί Σερραίοι. Από αρκετές περιοχές του Νομού. Οι περισσότεροι από την Νιγρίτα. Και είναι πολύ  ενεργά μέλη της Εκκλησίας και βοηθάνε όποιον έχει ανάγκη. 


Τι σας λείπει πιο πολύ από τις Σέρρες στην μακρινή Σουηδία ;
Εκτός από τους γονείς , τους συνεργάτες και τους φίλους μου λείπει το νόστιμο φαγητό των Σερρών και οι λιχουδιές …. Μου έλειψαν οι βόλτες στην πλατεία και οι σιροπιαστοί λουκουμάδες , η  μπουγάτσα και τα λουκάνικα Τζουμαγιάς. Εδώ η κουζίνα δεν είναι τόσο  γευστική. Αυτά τα προϊόντα δεν υπάρχουν εδώ εκτός αν τα ετοιμάσουμε εμείς . 
Πως είναι η κατάσταση στις Εκκλησίες αυτές τις μέρες λόγω του κοροναϊού; 
Όπως σας είπα οι άνθρωποι αγαπούν την Εκκλησία και έρχονται όσο πιο συχνά μπορούν. Αυτές τις μέρες λόγω του κοροναϊού οι Εκκλησίες άδειασαν. Εδώ στην Σουηδία η κυβέρνηση δεν πήρε αυστηρά απαγορευτικά μέτρα κι έχει ως μόνο περιορισμό το όριο της συγκέντρωσης των 50 ατόμων ωστόσο εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κάνουμε τις Λειτουργίες κεκλεισμένων των Θυρών…
Οπότε και το Πάσχα ήταν άδειες; 
Ναι όπως και στην Ελλάδα, μόνο που εδώ  οι Εκκλησίες παρέμειναν ανοιχτές για τους πιστούς που ήθελαν να προσευχηθούν ή  ανάψουν ένα κεράκι δηλαδή δεν ήταν κλειδωμένες. Επίσης είχαμε διαφορετικό σύστημα όσον αφορά την μετάδοση των λειτουργιών. Την αναμεταδοση δεν την έκανε ο κάθε ιερέας αλλά οι αναμεταδόσεις γίνονταν μέσω της Μητρόπολης. Έτσι υπήρχε μία αρμονία και αυτό είναι κάτι που άρεσε και ενέπνευσε σεβασμό στους Σουηδούς. 


Μαθετε περισσότερα για τον πατέρα Πέτρο Μώραλη και τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας του Γκέτεμποργκ εδώ: https://www.facebook.com/greeksgoteborg/


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]