Θ.Τζάκρη: Διερευνάται η δυνατότητα δημιουργίας Συνοριακής Πύλης - Τελωνείου στην ΠέλλαΗ βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη και μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υποδομών πραγματοποίησαν χθες αυτοψία σε τρία σημεία στον ορεινό όγκο της Αλμωπίας, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας συνοριακής πύλης- τελωνείου στα σύνορα της Ελλάδος με την FYROM.
            Πιο συγκεκριμένα η βουλευτής και το κλιμάκιο των υπαλλήλων των δύο Υπουργείων εξέτασαν χθες την καταλληλότητα να αποτελέσουν συνοριακή πύλη τριών σημείων στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Fyrom:
α) της Λαγκαδιάς (στο ύψος του παλαιού τελωνείου της Ούμας),
β) του σημείου των συνόρων πάνω από το παλαιό Πευκωτό και
γ) των Προμάχων.
Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν οι διαδρομές και οι πολιτικοί μηχανικοί του κλιμακίου εντός των επόμενων ημερών θα συντάξουν τις προτάσεις με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα  που συγκεντρώνει το κάθε ένα από τα εξεταζόμενα σημεία ως προς την καταλληλότητά του να αποτελέσει Συνοριακή Πύλη - Τελωνείο. 


Η δημιουργία Συνοριακής Πύλης - Τελωνείου στην Πέλλα αποτελεί διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας -κυρίως του εμπορικού κόσμου  και της επιχειρηματικής τάξης εν γένει- και η δημιουργία του αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, εφόσον θα δώσει τη δυνατότητα για άμεση εξαγωγή προς τη FYROM και τις άλλες χώρες της Βαλκανικής του πλήθους των προϊόντων που καλλιεργούνται στην Πέλλα (ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, μήλα κ.λπ.), καθώς και μεταποιημένων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (κομπόστες ροδάκινου, γλυκά, κρέατα, τυριά, αλλαντικά και λοιπά τρόφιμα) και θα διευκολύνει την απευθείας είσοδο στην Πέλλα τουριστών από τη FYROM, τη Σερβία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης στους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς του νομού μας (σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο και Αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας,  Έδεσσα, Λίμνη Βεγορίτιδας, Άγιος Αθανάσιος και Χιονοδρομικό Κέντρο «Βόρρας – Καϊμάκτσαλαν», Λουτρά του Πόζαρ,  Κάστρο της Χρυσής κ.α.).
Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, μια από τις παραγωγικότερες και πιο "εξωστρεφείς" Περιφέρειες της χώρας, που πραγματοποιεί εξαγωγές κυρίως νωπών φρούτων και οπωροκηπευτικών, αλλά και μεταποιημένων τροφίμων, οι οποίες σε ετήσια βάση ανέρχονται στα 124.092.046 εκ. ευρώ (με στοιχεία του Τελωνείου της Σκύδρας από 1-10-2018) είναι η μοναδική παραμεθόρια Περιφερειακή Ενότητα που δεν διαθέτει πύλη εισόδου με την FYROM. Βάσει μάλιστα των στοιχείων από το Τελωνείο της Σκύδρας, οι φετινές εξαγωγές προϊόντων μόνο προς την FYROM (κυρίως φρούτων και οπωροκηπευτικών) ανήλθαν στο συνολικό  ποσό των 10.074.614 ευρώ.
Ενώ λοιπόν οι Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Κομοτηνής, Έβρου και Ξάνθης (υπό δημιουργία) διαθέτουν  μία τουλάχιστον πύλη εισόδου, η Πέλλα είναι η μόνη Περιφερειακή Ενότητα που δεν διαθέτει απευθείας Συνοριακή Πύλη εισόδου - Τελωνείο, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξή της, εφόσον εντείνει την συγκοινωνιακή της απομόνωση. Να σημειωθεί ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’40 λειτουργούσε τελωνείο στα σύνορα της Πέλλας με την τότε Γιουγκοσλαβία στην Λαγκαδιά - θέση Ούμα, το οποίο στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και έπαψε  να λειτουργεί.
Οι προτάσεις του μικτού κλιμακίου των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υποδομών ως προς την καταλληλότητα των εξεταζόμενων σημείων να αποτελέσουν Συνοριακή Πύλη θα παρουσιαστούν μετά την ολοκλήρωσή τους στα συναρμόδια Υπουργεία με τα οποία η κ. Τζάκρη βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία. –
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

[ΠΕΛΛΑ-Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ][[bleft]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ][list]

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ][list]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ][list]

ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][grids]

ΑΜΥΝΑ

[ΑΜΥΝΑ][bleft]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][grids]